mobilenet.cz před 5 lety: legendární HTC a navigační Nokie

5

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než devět let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v první polovině prosince roku 2009.

Ve 23. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do roku 2009, konkrétně do poloviny prosince. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Legenda legend

V čase předvánočním roku 2009 jsme si v redakci hráli se špičkovým HTC HD2, telefon, který předběhl svou dobu, nastartoval trend větších displejů a přinesl do té doby nepoznaný výkon. Využíval možností operačního systému Windows Mobile 6.5 spolu s nadstavbou Sense. Po zásluze v naší recenzi obstál. Do paměti se nám tento kousek však zarývá pravidelně, neboť dokáže, byť neoficiálním způsobem, spustit ostatní systémy. Například Android nebo Windows 8.

HTC HD2

Nokie s navigací pro všechny

Finská Nokia kladla důraz na navigaci ve svých telefonech důraz již dávno. V prosinci jsme tak mohli otestovat velmi zdařilou Nokii 6710 Navigator, která nabídla velký displej, vysouvací konstrukci, operační systém Symbian či kvalitní fotoaparát. Vzpomenete si ještě na dotykovou plochu pod displejem, kterou bylo moci využívat funkci zoom třeba právě v mapách? Pokud ne, podívejte se na naší tehdejší recenzi.

Nokia 6710 Navigator

Jak asi správně tušíte, 6710 Navigator byla spíše drahým telefonem, ale navigovat jste se spolu s telefonem mohli za relativně málo peněz. Představena byla Nokia 2710 Navigation Edition, která sice nabízela malý displej, ale GPS s mapami fungovala skvěle.

Nokia 2710 Navigation Edition

Nokia N900

V prosinci jsme také zahájili náš obsáhlý blog věnovaný Nokii N900, která se do historie zapsala svým operačním systémem Maemo postaveným na Linuxu. Tehdy dokázala oslnit 32GB interní pamětí, 3,5"displejem, kvalitním fotoaparátem nebo výsuvnou konstrukcí, která ukrývala QWERTY klávesnici pro pohodlnější psaní.

Nokia N900

Sony Ericsson Satio

Na sklonku roku 2009 také započala krátká etapa, kdy se v telefonech Sony Ericsson objevil operační systém Symbian od Nokie. Prvním modelem bylo Satio, multimediální monstrum disponující špičkovým 12megapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením a především xenonovým bleskem. Ten nás samozřejmě zaujal nejvíce a v první fázi testování jsme jej řádně proklepli a srovnali třeba s Nokií N86 8MP.

Sony Ericsson Satio
Diskuze ke článku
Andrej Michalek
HTC HD2 som vždy chcel kvôli pokusom. Bohužiaľ sa na to nikdy nenašiel čas ....
Dano
Neuveriteľné že od predstavenia legendy menom HD2 ubehlo už 5 rokov... Snáď všetky ostatné telefóny z tej doby sú už nepoužiteľné haraburdy (kde nejde ani polovica možností ako keď prišli na trh,či už kvôli nepodporovanému OS,alebo zrušeným službám),ale HD2 je stále dobrý základný telefón na ktorom ide čokoľvek (len nie veľa funkcií naraz kvôli malej RAM). Osvedčený Android 4.1.2 zabezpečí spustenie prakticky akejkoľvek bežne potrebnej aplikácie aj dnes. 5MP foťák aj dnes odfotí momentku na pamiatku v obstojnej kvalite,tie 2 diódy svietia silnejšie ako na hociktorom modernejšom telefóne,na display-i snáď ani nieje možné urobiť škrabanec,nie to ešte ryhu (jediný telefón čo som na ňom nemal fóliu,nepotreboval ju). U mňa je to úplná ikona čo sa týka mobilných telefónov,aj vďaka komunite nadšencov okolo neho.
?
schvalne, kdo tu zacne oxidovat s BlackBerry jako prvni ??
Boro
HD2 jsem měl, a opravdu jsem byl spokojen. Ještě ted v naší rodine funguje současně s MIUI :-) Byl to pro mě opravdu life-changer :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze