Nokia 6710 Navigator: cestou, necestou
recenze

Nokia 6710 Navigator: cestou, necestou

4

Řada Navigator je u finského výrobce již známá. Výjimku netvoří ani rok 2009, ve kterém jsme se dočkali nového přírůstku do rodiny. Model 6710 kromě velmi pohodlného navigování nabízí opravdu hodně. Nechybí rychlá data společně s Wi-Fi, kvalitní 5 Mpx fotoaparát a operační systém Symbian. To vše za nízkou cenu.


Nokia 6710 Navigator - oficiální fotografie

Předchozí navigační Nokia 6210 Navigator byla často kritizována za nízkou výdrž baterie a absenci bezdrátového spojení pomocí Wi-Fi. V ostatních ohledech to byl výborný telefon. Nástupkyně prošla těmi nejlepšími možnými změnami. Zlepšila se výdrž baterie a přidala konečně i Wi-Fi. Vše ostatní bylo zachováno, či mírně vylepšeno. Opět se tak jedná o moderní slide s dostatečně velkým displejem a pohodlnou klávesnicí. Zachován je i osvědčený a uživatelský přívětivý operační systém Symbian 9.3 společně s Feature packem 2. Čím však nová Nokia ohromí asi nejvíce,. je cena. Ta se již dostala pod hranici sedmi tisíc korun.

Technické parametry

Rozměry105 x 50 x 14,9 mm
Hmotnost117 gramů
Konstrukce výsuvná
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,6"
Paměť 50 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 8GB, v balení 4GB karta)
Otevřený operační systém Symbian 9.3 Series 60 3rd Edition, Feature Pack 2
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), FM rádio s RDS, přehrávač videa, 2,0 a 3,5 mm konektor Jack, Java 2.0, internetový prohlížeč Nokia Web Browser 7.1
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), autofocus, 2x LED dioda, 20x digitální zoom nahrávání VGA videa (640 x 480 px, 130 snímků/s) nebo QVGA videa (320 x 240 px, 30 snímků/s), přední QVGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Nokia Mapy 3.0, elektromagnetický kompas
Datové funkce USB 2.0 (HS-USB 2.0, microUSB konektor, Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP) GPRS, EDGE, 3G, HSPA (HSDPA s downloadem až 10,2 Mb/s, HSUPA s uploadem až 2 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g) s UPnP
Baterie a výdržLi-Pol 950 mAh
Doba hovoru: 450 minut
Pohotovostní doba: 450 hodin
Cena a dostupnost 7500 Kč
3. čtvrtletí 2009

V krabici naleznete

  • mobilní telefon Nokia 6710 Navigator
  • uživatelskou příručku (CZ/SK)
  • baterii
  • nabíječku
  • auto-nabíječku
  • stereo sluchtáka
  • USB datový kabel
  • paměťovou kartu microSD 4GB
  • CD se softwarem
  • držák do automobilu

Design a konstrukce: trošku nudné, ale kvalitní

Správný navigační mobil neponechá nic náhodě ani ve své krabici. Nokia 6710 Navigator je toho příkladnou ukázkou. V balení najdete kromě obvyklých věcí i auto nabíječku a velmi praktický držák na sklo vašeho automobilu. Co víc si ještě můžeme přát. Při prvním rozbalování vás ale dozajista bude mnohem více zajímat samotný telefon. Ten působí trošku těžkopádným dojmem. Jde zejména o šířku telefonu (rozměry: 105 x 50 x 15 mm), která je však zapříčiněna velkým displejem. Když jsem nakousl čísla, dodám, že celková hmotnost se zastavila na hodnotě 117 gramů, což je vzhledem k celkovému vybavení adekvátní. Nijak zajímavě nepůsobí barevné provedení. K testování jsme měli zapůjčenou šedou variantu a mnoho důvodů k obdivu designu rozhodně nebylo. Telefon je proveden velmi střídmě a platí na něj stará známá věta „nezaujme, ale ani neurazí“.

Díky v předchozím odstavci zmíněným větším rozměrům, co se šířky telefonu týče, zbyl dostatek místa pro displej i funkční klávesy. Displej si tak svými rozměry ukousl většinu přední strany. Nad ním zbylo místo už jen pro logo výrobce, reproduktor, světelné čidlo a kamerku pro videohovory. Mezi displejem a klávesami se nachází nápis Navigator. Na tom by samo o sobě nebylo nic zvláštního. Výrobci se většinou svými produkty chlubí, kde jen mohou. Ovšem právě v těchto místech se ukrývá dotykový pruh. Ten vám dobře poslouží pro jakékoli přibližování. Ať už fotoaparátem snímané scény, vyfoceného snímku, či mapy. Za tuto praktickou vychytávku Nokii velmi chválím. Pod chromovým proužkem se už konečně nachází klávesnice. Byť by se to ze samotného popisu mohlo zdát, že již nemohlo zbýt mnoho místa, opak je pravdou. Místa je stále poměrně dost a Nokia jej využila beze zbytku. Partička funkčních kláves tak narostla téměř do obřích rozměrů a ovládají se pohodlně. Totéž lze říci i o hlavním ovladači s potvrzovacím středem.

Zadní strana je mimo jiné ozvláštněna jakýmsi vzorováním. Nevypadá to sice zle, ale koncoví uživatelé by se bez něj určitě obešli. Nejzásadnějším prvkem zadní strany je fotoaparát. Je vsazen do chromového rámečku. Čočce v něm dělá společnost ještě vysoce svítivá LED dioda a tučný nápis, který všechny přihlížející utvrdí v tom, že rozhodně nefotíte nějakým ořezávátkem. Na „zádech“ Nokie objevíte také nenápadný reproduktor. Levá boční hrana je oproštěna od tlačítek, avšak skrývá slot pro paměťové karty a konektor microUSB. Vše najdete pod jednou krytkou. Druhý konektor do počtu, 3,5 mm Jack, se nachází na straně horní a je dokonce poodvětlen. Klasickou sestavu ovládacích prvků ukrývá hrana prav. a to v podobě dvojitého tlačítka regulující hlasitost a spoušť fotoaparátu. Při pohledu na mobil z boku si také povšimnete, že má jakousi bradu, kterou jsme mohli pozorovat poprvé například u Motoroly RAZR.

Baterie a výdrž: mohlo to být lepší

V úvodu jsem avizoval jisté zlepšení celkové výdrže baterie. Jedná se bohužel jen o nepatrný, leč přesto ceněný nárůst. Při střídmém používání vydrží zhruba tři dny. Všemu bude jinak, hodláte-li naplno využívat navigace, Wi-Fi a Bluetooth. V tom případě Nokia horko těžko vydrží jeden pracovní den. Trochu nechápu, proč Nokia neosadila model 6710 Navigator například stejnou baterií, jako model E72. U přístroje, který se zásadně zaměřuje na navigování, je dlouhá výdrž téměř vyžadována.

Klávesnice: pohodlná obsluha

O obrovských tlačítkách funkční části klávesnice jsem se již zlehka zmínil výše. Dominujícím prvkem je chromovým proužkem ozvláštněný ovladač s potvrzovacím středem. Okolo něj zbylo opravdu obrovské místo. O něj se dělí převážně dvojice kontextových tlačítek s dvojicí tlačítek se sluchátky. Nemohlo se však zapomenout na korekční „céčko“ a klávesu umožňující vstup do menu. Dobrá nálada se trochu vytratí při zkoumání alfanumerické klávesnice. Výrobce se rozhodl, ve snaze alespoň trochu minimalizovat velikost telefonu, ušetřit na rozměrech alfanumerických kláves. Vysune se tedy jen poměrně malý kousek telefonu a na takto malém prostoru se musí tísnit všech 12 tlačítek. Jsou proto menší, než by bylo ideální. Nejvíce to odskákala horní řada kláves, která je doslova natlačena na hranu horního dílu telefonu. Jejich stisk tudíž není právě pohodlný.

Displej: ještě větší

Dostatečně velký displej nabídla již minulá navigační Nokia. Nicméně novinka si k dobru přidala další dvě desetiny palce. Je tak k dispozici už 2,6“ pracovní plochy. Ostatní parametry zůstaly zachovány. QVGA rozlišení, aktivní zobrazovací technologie i paleta 16 miliónů barev. Na kvalitní navigování jsou sice i tyto hodnoty málo, ovšem práce s ostatními funkcemi je mnohem pohodlnější. O intenzitu podsvětlení se samozřejmě stará integrované čidlo.

Hlavní menu, ovládání, GPS: Symbian 9.3 a doživotní navigace

Pokud jste se za poslední dva roky setkali s nějakou novou "chytrou" Nokií, budete se i v nabídce modelu 6710 cítit jako ryba ve vodě. Nachází se v něm operační systém Symbian S60 ve verzi 9.3. To vše samozřejmě doplňuje Feature Pack 2. Velkou, a mezi uživateli jistě vítanou novinkou, je nový procesor o taktu 600 Mhz. Telefon je tak ve všech ohledech mnohem rychlejší než starší Symbianové modely. Pohotovostní obrazovku si můžete přizpůsobit vašim požadavkům. Volnost nabízí zejména aktivní pohotovostní režim, který vám bude každodenním pomocníkem. Hlavní menu je opět klasické a při základním zobrazení uvidíte matici 12 ikon. Nastavit si můžete i méně obvyklá uspořádání, ovšem po chvilce se zřejmě vrátíte zpět k časem prověřené matici. Počet i uspořádání jednotlivých ikon můžete měnit a není problém mít přímo v hlavním menu vstup do nějaké důležité aplikace.

Další změnou oproti staršímu modelu je doživotní licence pro navigaci. Již žádné omezení a nutnost po několika měsících kupovat nové licence. Od Nokie dostanete nejnovější verzi této aplikace s časově omezenou licencí pro hlasovou navigaci. K dispozici jsou podrobné mapy, klasické, satelitní, či 3D zobrazení a ke spokojenému používání přispěje kromě české lokalizace navigace i intuitivní ovládání. Nutno říci, že model 6710 dostává svému jménu Navigator velmi dobře. GPS funguje velmi spolehlivě a aktuální polohu zjistíte během několik vteřin. Jen první hledání trvá o něco málo déle.

Fotoaparát: všeobecná spokojenost

Čas na kritiku nenastává ani při hodnocení vestavěného fotoaparátu. Nokia neponechala nic náhodě a svůj navigační stroj osadila 5 Mpx čipem. Nechybí automatické ostření ani silná přisvětlovací dioda, která výrazně pomáhá při fotografování v šeru. K dispozici jsou obvyklá nastavení včetně vyvážení bílé, různých efektů, režimu makra a samospouště. Výsledné snímky vypadají velmi dobře. Nedochází ke slévání podobných barevných odstínů a fotografie je ostrá po celé ploše. Výjimečně se lze setkat se slabými přepaly. S Nokiíí 6710 Navigator můžete kromě fotografií pořizovat i kvalitní videozáznamy, které se nebudete stydět přehrát na televizi či stolním PC. Maximální rozlišení je totiž 640 x 480, tedy VGA. Bohužel, i když je při natáčení přítomna možnost zoomu, raději ho nevyužívejte. Telefon se při každém přiblížení na půl sekundy zasekne a výsledné video pak nevypadá moc pěkně. Ostatně o tom se můžete přesvědčit ze zde přiložených ukázek.

Ukázka fotografií a videozázamu

Ukázka videozáznamu - 640x480

Zábava: hry, přehrávač, rádio

Byť se ještě do nedávné doby zdálo, že Nokia hodlá svou herní platformu N-gage 2.0 propagaovat stůj co stůj, nyní již víme, že se nad touto platformou definitivně zatáhla mračna. Možná právě proto už Nokii 6710 Navigator nenajdeme mezi oficiálně podporovanými modely. Naštěstí existuje spousta dalších, velmi kvalitních herních titulů pro ukrácení dlouhých chvil. O další zábavu se postará starý známý hudební přehrávač, který kromě mnoha možností třídění, nabídne i rozsáhlé nastavení. Nechybí ekvalizér, zvláštní zvýraznění basů ani vyvážení sterea. Přehrávač videa obstará další starý známý - Real Player. Není však problém si doinstalovat nějaký vlastní a lepší přehrávač. Své oblíbené písničky můžete ukládat do vnitřní paměti, která ovšem činí pouze 50MB. Investice do paměťové karty ovšem nebude hned nutná. Od výrobce jednu kartu o kapacitě 4GB dostanete. Žádné novinky nečekejte ani u FM rádia. Nabídne funkci RDS a několik stanic si můžete uložit do paměti.

Telefonování a telefonní seznam: změny nejsou zapotřebí

Nová Nokia 6710 Navigator je kvadrálním GSM telefonem, který si rozumí s frekvencemi 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Kromě toho zvládne také podporou sítí třetí generace na frekvencích 900, 1900 a 2100 MHz. Telefonní seznam zůstává v symbianových Nokiích v podstatě stále stejný. Ke každému kontaktu lze zadat až 45 typů položek, jejichž počet je opět omezen pouze volnou sdílenou pamětí. Vyhledávání probíhá podle více písmen a je díky rychlému procesoru pohotové. Mobil vám dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. U Nokií je synchronizace s počítačem i serverem vždy bezchybná, a nejinak je tomu i zde. Svému účelu dobře poslouží aplikace Nokia PC Suite. V nabídce telefonu nechybí hlasové ovládání a vytáčení. Rozpoznání hlasu je také více než spolehlivé. Nokia 6710 Navigator dále nabízí upravitelné vyzváněcí profily, mezi kterými nechybí ani offline režim, který se hodí zejména v letadle. Tichý režim lze rychle aktivovat v pohotovostním režimu podržením klávesy s hvězdičkou.

Zprávy: všechny zprávy v kapse

Zprávy můžete vytvářet trojího druhu: klasickou textovku, zvukovou zprávu či e-mail. Za editor zpráv finského výrobce chválíme. Je přehledný, v horní části vidíte vámi vybrané příjemce, nechybí odpočítávání znaků již od prvního zadaného znaku či počet zpráv, do kterých bude SMS případně MMS před odesláním rozdělena. Po přidání multimediálního obsahu se automaticky změní SMS zpráva na MMS zprávu o maximální velikosti 300 KB. Velikost písma se dá měnit ve třech krocích. Užitečnou pomůckou může pro někoho být možnost hlasového přečtení SMS zprávy.

V nastavení nechybí možnost vypnutí či zapnutí doručenky, povolení příjmu CB zpráv a v neposlední řadě výběr vlastní melodie, která vám nově příchozí zprávu ohlásí. Telefon také umí nahlas přečíst přijaté zprávy. Kromě jazyka a hlasu lze nastavit také například rychlost či hlasitost čtení. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i upozorňování a automatická aktualizace. Problém nepředstavují ani přílohy, které lze na vyžádání stáhnout, pohodlně si je v telefonu otevřete. Nechybí totiž praktické aplikace QucikOffice, Adobe Reader a mobilní variace programu pro rozbalování ZIP souborů. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem.

Organizační funkce: přehledně, spolehlivě

Organizační funkce měly symbianové Nokie skvěle zpracovány již od pradávna. Černou ovci nebude představovat ani model 6710 Navigator. Kalendář nabízí měsíční, týdenní i denní náhled, dále pak možnost zadat opakované i vícedenní události. Díky velkému displeji zvolila Nokia trochu jiné zobrazení kalendáře, než u jiných symbianových Nokiíí s menším displejem. Úspornější font dovoluje zobrazení aktuálních úkolů přímo pod kalendářem.

Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Ve výbavě lze nalézt také kvalitní budík s opakováním v určitých dnech týdne. Dále v nabídce organizačních funkcí naleznete praktický světový čas, diktafon omezený dostupnou pamětí a jednoduchou kalkulačku. Pro symbianové Nokie není problém ani čtení Word, Excel, PowerPoint nebo PDF dokumentů díky nové verzi Quickoffice.. Jak už jsem se zmínil v minulém odstavci, při práci vás nezaskočí ani zabalené soubory s koncovkou ZIP.

Datové funkce: rychlá data na pochodu

Hledáte-li perfektní nástroj pro mobilní internet, s novou Nokií rozhodně chybu neuděláte. Podporuje totiž naprosto všechny dostupné technologie. Počínaje postarší, ale v našich končinách hojně využívající dvojicí GPRS/EDGE, přes 3G až po HSDPA a HSUPA. Vše samozřejmě v nejvyšších rychlostech. Data k vám tak mohou svištět až rychlostí 10,2Mb/s a od vás 2Mb/s. Manažerský telefon nejvyšší třídy taktéž nemůže postrádat dnes již samozřejmou funkci, kterou je bezdrátové připojení k internetu prostřednictvím Wi-Fi. V telefonu dále nechybí Bluetooth 2.0 včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby a v základním balení dostanete i USB kabel.

Zhodnocení: vše důležité v jednom zařízení

Navigační novinka od Nokie je doslova všestranným zařízením. Za cenu okolo sedmi tisíc korun obdržíte moderní a špičkově vybavený mobilní telefon s operačním systémem Symbian. Dále získáte i dostačující fotoaparát, který pořídí 5 Mpx snímky a zaznamená VGA video. Ovšem to stále není vše. Nová Nokia bravurně zastoupí klasickou navigaci. Nabízí kvalitní mapové podklady, pohodlné ovládání a doživotní licenci. Jako bonus v bohatém balení naleznete i praktický držák na okno vašeho automobilu. Zápory se tedy hledají jen velmi špatně. Nejvíc asi trápí alfanumerická klávesnice, která rozhodně nepotěší psavce textovek či e-mailů. To je však z hlavních nedostatků v podstatě vše. V konečném součtu tak nemohu, než Nokii 6710 Navigator všem doporučit.

Klady
  • velký displej
  • GPS modul s doživotní licencí pro navigaci
  • rychlá data včetně W-Fi
  • 600 MHz procesor
  • bohaté základní balení
  • přiznivá cena
Zápory
  • nepohodlná alfanumerická klávesnice
  • vyšší hmotnost
  • slabší výdrž
Diskuze ke článku
Aaron
Tak ta rolovaci lista vypada efektne. Zvlast se to hodi na ty fotky a mapy. Jde to i v prohlizeci (Opera mini)? Jinak je fajn, ze konecne dostala wi-fi. A prekvapila me i rychlost menu.
Neuvazujete o komentovanych videich v rozsahu 5-10 min? Bylo by to super.
Figi
Tady čtu "Od Nokie dostanete nejnovější verzi této aplikace s časově omezenou licencí pro hlasovou navigaci." Jak je tato licence dlouhá? jedná se o to že ji pak budu muset platit? to je zase o ničěm jako doposud.
Mojja
Chtěl bych se zeptat, zda-li funguje scrollovací lišta i jako posuvník v přehrávači. Díky za odpověď
Jan
Chtěl bych vědět jak u tohoto telefonu deaktivovat volbu "asistence operátora" čívolbu v obdobném znění,abych nemusel platit za stahování dat při používání navigace?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze