Nokia N900 v redakci: sledujte náš blog

3

Dlouho očekávaný přístroj z finských dílen konečně dorazil též k nám do redakce. Nová Nokia je zcela odlišná od ostatních telefonů výrobce. Liší se vzhledem, ovládáním nebo operačním systémem Maemo postaveném na Linuxu. Přečtěte si naše postřehy z používání. Dřímá v Maemu budoucnost nebo jde o slepou uličku? Aktualizováno 15.12 v 09:00

Kvůli velkému zájmu a ještě větší očekávanosti výše zmíněného modelu jsme se rozhodli vám umožnit pohled na jednotlivé funkce telefonu už počas jeho testování. Než na web dorazí samotná recenze, můžete si přečíst první dojmy (jak pozitivní, tak negativní) ze všeho, co zaujme na první pohled. Pokud byste navíc byli zvědavi na konkrétní funkci či detail, můžete se na nás obracet v diskuzi pod tímto článkem.

TIP: Pokud hledáte více informací o samotné výbavě a schopnostech telefonu, určitě si přečtěte naše preview nebo podrobné první dojmy

Nokia N900 dorazila k nám do redakce a v následujících dnech, ještě než vyjde recenze, vám budeme denně přinášet postřehy z používání této velmi zajímavé novinky.

Multitasking - nemá konkurenci: 15.12.2009 - 09:00

Jak možná víte, Nokia disponuje 256 MB RAM paměti a 720 MB paměti k dispozici ve SWAPU. To zaručuje možnost současného běhu opravdu velkého množství aplikací. V samostatném pohledu lze vidět animované živé náhledy otevřených oken, mezi kterými se lze jednoduše přepínat. Kolik aplikací jsme najednou spustili? Najednou jsme měli otevřených 31 aplikací a jelikož s tím Nokia neměla evidentně žádný problém a víc aplikací pomalu v telefonu ani není, více jsme otevřít nezkoušeli. Multitasking má tedy N900 zvládnutý na jedničku a dovolím si tvrdit, že nemá konkurenci.

Video: vyšší rozlišení, ale kvalita zaostává: 14.12.2009 - 09:00

Nokia N900 slibuje nahrávání videa v rozlišení 848 x 480 bodů, což je více, než kterýkoliv finský telefon předtím. Kvalita však nijak úchvatná není a spadá do průměru. Ostatně, posuďte sami z níže uvedeného videa:

VIDEO z telefonu (848x480, MP4, 5MB)

Výdrž baterie: katastrofa - 10.12.2009 - 18:00

Dlouho jsem se ptal, co je na Nokii N900 zásadně špatně. Odpovědí je bohužel baterie s nedostatečnou kapacitou. 1320 mAh je pro N900 zoufale málo a bohužel se mi několikrát po sobě stalo, že jsem musel telefon nabíjet už zhruba po 8 hodinách. I když se občas podíváte na email, internet, zavoláte si nebo pošlete pár zpráv, dílky z baterie ubývají až absurdně rychle. Při mé běžné intenzitě používání v průběhu pracovního dne nemá N900 šanci vydržet do večera. Pokud tedy hodláte využít veškerý potenciál, doporučuji zakoupit druhou baterii. Druhou alternativou je nabíjet telefon z počítače přes USB. Je paradoxem, že notebook vydrží v provozu mnohdy déle, než N900.

Konstrukce a velikost: pádlo, které vezmete na milost (9.12.2009)

Nemá cenu si nic namlouvat, kořeny původu Nokie N900 jsou jasné. Vychází z internetových tabletů, které nebyly právě nejmenšími zařízeními. N900 se však vměstnala už do celkem použitelných rozměrů. Je sice větší a těžší než například N97, ale rozdíl je to spíše papírový, v reálu není tak velký. V průběhu používání mi nevadila ani tak větší tloušťka, ale zejména vyšší hmotnost. 181 gramů už je opravdu hodně a telefon budete výrazně cítit v každé kapse. Nicméně v kapse se nosit dá a vzhledem k výbavě a schopnostem jsem mu větší rozměry a hmotnost po čase odpustil.

Konstrukci musím pochválit jako absolutně pevnou a příkladně zpracovanou. Zadní část sice působí poměrně plastově, ale nic nezaskřípe, a to je hlavní. Praktický posuvný zámek na pravé straně občas zazlobí a displej neaktivuje hned napoprvé, ostatní ovládací prvky jsou však perfektní. Opět trochu plastově působí odsouvání krytky fotoaparátu, která maličko drhne při zatlačení, ale opět se spíš jedná o hnidopišství. Pochválit musím vzorně zpracovaný vysouvací mechanismus, díky čemuž se horní díl vůbec neviklá. Škoda jen, že pohybu nepomáhá pružina.

Jak Nokia N900 fotí? Podívejte se (9.12.2009)


Diskuze ke článku
hudus
"Je paradoxem, že notebook vydrží v provozu mnohdy déle, než N900."
To nesmíš srovnávat s notebookem za 70 tisic s dokoupenym 20 kg akumulatorem. Vydrz mainstreamovyho notebooku je kolem 3 hodin. ;)

Kazdpadne mobil, co nevydrzi do vecera je k nicemu. To souhlasim.
Milda
To je blog jak noha, za bezmála týden užívání 4 krátké postřehy? Že to radši nezabalíte
ospen
to milda. maš pravdu. chtěli dočůrat víš, než mobilmania.cz a ho*

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze