mobilenet.cz před 5 lety: hledáme nejlepší fotomobil a zkoušíme Instagram

4
mobilenet.cz před 5 lety: hledáme nejlepší fotomobil a zkoušíme Instagram
  • HTC odstartovalo zbrusu novou řadu One
  • Instagram se nově rozšířil také na Android
  • Hledali jsme nejlepší fotomobil

V 77. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do první poloviny dubna 2012. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

První modely řady One

V roce 2012 se začala psát historie řady One, kterou zavedlo HTC. V menší míře ji tchajwanská společnost využívá dodnes. Na jaře zmíněného roku jsme se mohli podívat na první tři zástupce, kteří vytvořili stabilní základy pro pozdější modely. Zatímco v paměti máme spíše výše postavené modely řady One, zpočátku se HTC pokusilo pokrýt téměř celé portfólio. Základem byl model One V s typickou bradou a kompaktní velikostí. Mimochodem jako jediný podporoval paměťové karty. Zlatým středem bylo HTC One S a vrcholem nabídky model One X. Podívejte se, jak sourozenci vypadali.

První modely řady One od HTC

Instagram proniká na Android

Sociální síť Instagram začala svou historii psát již v roce 2010, avšak po dobu téměř dvou let se jedna o síť vyhrazenou takřka jen iPhonům. Aplikace byla pouze pro iOS a fotky z jiných zařízení jste nejprve museli přesunout do iPhonu či iPadu. Rok 2012 však mnohé měnil, za což mohlo vydání aplikace pro operační systém Android. Základna uživatelů tedy rychle bobtnala a my jsme tehdy aplikaci podrobně prozkoumali. Podívejte se, jak moc se Instagram za pět let proměnil.

Instagram pro Android

Souboj fotomobilů

K mobilenetu neodmyslitelně patří pravidelné souboje fotoaparátů v mobilních telefonech, které přinášíme většinou hned několikrát do roka. Dubnový měsíc roku 2012 byl ve znamení souboje hned čtyř aspirantů na titul nejlepší fotomobil. Vyzyvatelem tehdy byla zbrusu nová Xperia S od Sony. Kdo se proti ní postavil? Například ambiciózní Samsung Galaxy S II, dále iPhone, který už v případě modelu 4S fotil velice slušně a nemohli jsme opomenout dnes již legendární Nokii N8 s jejím xenonovým bleskem. Celý čtyřlístek jsme testovali v různých podmínkách a na výsledky se klidně můžete podívat i dnes.

Asha s QWERTY

Ještě v roce 2012 měla řada Asha v portfóliu Nokie své místo. Důkazem budiž náš test Ashy 302. Jejím hlavním trumfem byla nejen příznivá cena, ale především vcelku pohodlná QWERTY klávesnice. Asha 302 tak byla přímo předurčena všem psavcům, kteří komunikují pomocí SMS zpráv, e-mailů či různých chatovacích aplikací. Vše fungovalo až překvapivě dobře i v klasickém prostředí S40 od Nokie. Velkou výhodou byla konektivita nejen skrze 3G sítě, ale především přes Wi-Fi.

Nokia Asha 302
Diskuze ke článku
Filip Poloček
Řada HTC One vznikla v roce 20012? Vážně? Asi nějaká porucha časoprostoru.
Mta
Nokia N8 měla už tehdy dodnes nevídaný u mobilů snímač 1/1,8", na stejném rozlišení dnes je v závěsu jen Pixel s 1/2,3", přičemž takové LG G6 tam prdlo ještě menší.
Nechvi říci , že N8 fotí lépe, než G6, ale je evidentní, kde ten prostor je, a jak by fotografie mohly být, zejména 1:1 koukatelné.
anonim
mobily v té době vypadali mnohem lépe, možná i kvůli rozměrům

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze