Nokia Asha 302
recenze

Nokia Asha 302

Rádoby manažer

Nokia již před mnoha lety nasadila do svých přístrojů svůj proprietární systém Series 40. Potkávali jsme jej v telefonech nejvyšší i střední třídy, dnes jej však nalezneme pouze v low-end segmentu. A tam spadá i nová Nokia Asha 302. Nebo ne?

Vzpomínáte si na slavnou éru, kdy mobilnímu trhu nekralovaly chytré telefony, Windows Mobile byl systém pro „šílence“ a managery, Symbian byl výsadou vyvolených a všichni vaši příbuzní měli zákonitě Nokii nebo Sony Ericsson? Byla to zlatá léta pro platformu Series 40 od Nokie. Připomeňme si například skvělé telefony Nokia 6610, 6230, 6233, 6131 nebo legendární Nokii 6300. Všechny tyto telefony byly vybaveny právě systémem Series 40, zkráceně S40.

Do redakce se nám dostala Nokia Asha 302 v tmavě šedé barvě

S nástupem moderních operačních systémů se však platforma S40 začala odsouvat do pozadí a na několik měsíců se po ní dokonce slehla zem. Zatímco Sony Ericsson svou „hloupou“ platformu A200 zcela odpískal, Nokia naštěstí S40 reinkarnovala. Přidala nové funkce, obohatila systém o sociální služby, přidala novější hardware a dala tak vzniknout nové generaci „hloupých“ telefonů, na které však stále mnoho uživatelů nedá dopustit.

Další barevné varianty Nokia Asha 302

Jedním z nejnovějších modelů je nová Nokia Asha 302, která se nám nyní dostala do redakce. Byla představena teprve před měsícem na MWC v Barceloně a nyní je již v prodeji. Čím se Nokia Asha 302 bude snažit zaujmout je hned na první pohled zřejmé - plnohodnotná QWERTY klávesnice. Tento fakt pasuje model Nokia Asha 302 do pozice nástupce levné Nokie C3. Nokia Asha 302 však přichází s mnohem lepší výbavou a především s vylepšeným systémem Series 40.

Nokia Asha 302 – videopohled

Technické parametry Nokia Asha 302

Kompletní specifikace
Konstrukce115,2 × 58,9 × 13,5 mm, 106 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (320 × 240 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 256 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor1 320 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012,

Design a konstrukce: finská klasika

Nokia Asha 302 se designově nese ve stejném duchu jako ostatní QWERTY modely od finského výrobce. Poněkud protáhlé tělo rozdělené na tři výrazné bloky (displej, ovládací blok a klávesnice) je obejmuto stříbrným rámečkem snažícím se imitovat kov. Opravdový kov však najdete na zádech telefonu – kryt baterie je totiž z nerezové broušené oceli.

Celkově Nokia Asha 302 rozhodně působí velice kvalitním dojmem, což u telefonů v cenové kategorii do 3 000,- Kč není zpravidla zvykem. Ačkoli váží 106 gramů, v ruce působí mnohem těžší. Rozměry telefonu jsou 115.2 x 58.9 x 13.5 mm.

Přední strana telefonu je, jak jsem již zmínil, rozdělena na tři hlavní části. První je samozřejmě 2,4“ displej, který není dotykový. Nemáme zde tudíž žádný nový „touch&type“ telefon. Pod displejem se nachází celkem 11 kláves v ovládacím bloku. Nalezneme zde pěti-směrný navigační kříž, dále dvě kontextové klávesy, dvě klávesy pro ovládání hovorů a dvě klávesy pro rychlý přístup k adresáři a zprávám.

Pod displejem a ovládacím blokem kláves se nachází jeden z hlavních prvků Nokie Asha 302. Tím je plnohodnotná hardwarová QWERTY klávesnice, v tomto případě v rozložení QWERTZ. Na této klávesnici bude pravděpodobně stát celý úspěch či neúspěch Nokie Asha 302. Jaká však je, si řekneme až dále v recenzi.

Záda telefonu nabízí již zmíněný kovový kryt baterie, na kterém si můžeme všimnout vyraženého loga Nokia. Dále je přítomna čočka fotoaparátu s rozlišením 3,2Mpx a vedle ní pak mřížku hlavního reproduktoru.

Všechny konektory se musí vejít na horní hranu

Boky telefonu jsou prakticky čisté, na levém nalezneme pouze slot pro paměťovou kartu microSD. Stejně je na tom také spodní hrana telefonu. Pro microUSB, 3,5mm audio konektor a 2 mm nabíjecí konektor je tak vyhrazena horní hrana telefonu.

Baterie a výdrž: lehké zklamání

Bylo nebylo, v jedné malé zemi, před mnoha a mnoha lety, byly telefony bez operačního systému. Všichni s nimi byli spokojení, všem vyhovovaly jejich funkce a elektrickou zásuvku potřebovali jednou týdně. Pak ale přišel zlý černokněžník „otevřený operační systém“ a výdrž baterie byla ta tam…

Výdrž na jedno nabití byla vždy výsadou telefonů bez otevřeného operačního systému, ovšem v poslední době se trend výkonného hardwaru a zkracující se výdrže nevyhnul ani tomuto segmentu. Nokia Asha 302 je toho jasným důkazem. Ačkoliv je vybavena baterií o kapacitě 1 320 mAh, na slibovanou laboratorní výdrž 830 hodin není možné se dostat.

Při aktivním Wi-Fi připojení, jednom nepříliš aktivním emailovém účtu, přihlášené aplikaci pro Facebook a cca jedné až dvěma hodinám hovoru denně jsem se dostal maximálně na dva dny výdrže. V tomto ohledu tedy není Nokia Asha 302 nijak výjimečná a výdrž by mohla být určitě lepší.

Zvuk a kvalita reprodukce: slušná „em-pé-trojka“

Nokia Asha 302 mne potěšila svým hlavním reproduktorem, a to především jeho hlasitostí. V čem už však bohužel klopýtá, je samotná reprodukce. Zvuk je jedním slovem „plochý“. Zcela chybí basová složka, výšky a středy nejsou prakticky rozpoznatelné. Ačkoliv hudební přehrávač nabízí samostatný ekvalizér, jeho úprava nemá na samotný výstup velký vliv.

Hlavní reproduktor a slot na microSD kartu

Naštěstí hudební výstup z 3,5mm jack konektoru je na tom o mnoho lépe. S kvalitními sluchátky dokáže Nokia Asha 302 s přehledem nahradit levnější mp3 přehrávač. Se sluchátky již využijete také možností pěti-pásmového ekvalizéru, který nabízí celkem sedm předvoleb, z nichž dvě je možno upravit si podle sebe.

Možná bych označil skoro za tradici dávat k telefonům do balení nepoužitelná sluchátka. Nokia Asha 302 této tradici dostála a dodávaná sluchátka využijete snad jen v tom nejakutnějším případě a možná i v těchto chvílích bych zvažoval, zda si raději nezazpívat.

Displej: třídní nadprůměr

Displej telefonu Nokia Asha 302 patří rozhodně k těm kvalitnějším ve své třídě. Nabízí úhlopříčku 2,4 palce a rozlišení QVGA, tedy 320x240 pixelů. Jeho barevné podání mne mile překvapilo, hrubší rastr je však bohužel potřeba překousnout.

Displej Nokie Asha 302 je ve své kategorii rozhodně nadprůměrný

Na internetu se občas objevily stížnosti na pozorovací úhly displeje, ale musím říct, že to rozhodně není nijak špatné. Na displej se klidně můžete koukat trochu z úhlu, čitelnost není špatná ani na slunci. Hodně mi však chyběla možnost regulace podsvětlení, v nastavení jsem tuto položku nenašel.

Uživatelské prostředí a ovládání: S40 s puncem Anny

Nokia se rozhodla trochu zmodernizovat svou „hloupou“ platformu S40 a tak jsme se dočkali také mírného faceliftu. Series 40 si vzalo hned několik prvků ze Symbianu Anna, především pak styl ikonek. Je třeba uznat, že barevné kulaté ikonky telefonu velmi sluší a tak nějak ho dělají „hravějším“.

Při pohledu na domovskou obrazovku byste si mohli Nokii Asha 302 klidně splést například s Nokií E6. Obrazovka je rozdělena do dvou hlavních částí. Levý sloupec je vyhrazený pro hodiny a jen a pouze hodiny. V tomto sloupci se nezobrazuje nic jiného, což je opravdu škoda. Je zde celkem dost místa, které by se dalo využít. Například notifikace se tak musí zobrazovat na horním okraji displeje – vedle ukazatelů baterie a signálu, společně s ikonkou pro Wi-Fi, Bluetooth a podobně.

Widgety na domovské obrazovce

Pravý sloupec pak pojme celkem tři řádkové „widgety“. Můžete si celkem zvolit ze třinácti možností, nechybí zde email, kalendář, sociální sítě nebo praktický panel zástupců. Trochu mne zamrzelo, že si člověk nemůže na plochu dát třeba dva řádky zástupců. V takovém případě se jeden řádek bude hlásit jako prázdný. Bohužel S40 nedokáže pracovat s více plochami, budete se tudíž muset smířit pouze se třemi widgety, takže vybírejte pečlivě.

Hlavní menu je buď zobrazeno jako mřížka nebo jako seznam

Menu je vyvedeno ve standardní matici ikonek. Potěší možnost si ikonky přesouvat dle libosti nebo si menu zobrazit jako seznam. Osobně se mi ale matice zamlouvá mnohem více. Každá ikonka pak zobrazuje buď samotnou aplikaci, nebo složku. Bohužel sami si složku nevytvoříte.

Series 40 umožňuje měnit motivy dle chuti

Nižší úrovně menu jsou již vyvedeny pouze ve stylu seznamů, tudíž jednotlivé nabídky jsou řazeny pod sebe. A ještě jednu věc musím zmínit – platforma S40 umožňuje instalovat vlastní motivy ve formátu .nth. Pokud se vám tedy nebude aktuální barevné schéma líbit, můžete si vybrat jedno z pěti předinstalovaných, nebo si můžete další stáhnout z Nokia Obchodu.

Ovládání telefonu má na starosti především pěti-směrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Její používání je vcelku příjemné, i když stisk by možná nemusel být tak tuhý. Nicméně systém je pro toto ovládání přizpůsoben, takže byste neměli mít žádný problém s orientací pomocí této klávesy. Každý směr je navíc možné nastavit jako zkratku k nějaké aplikaci, směry nahoru a dolů jsou defaultně nastavené na vstup k widgetům na ploše.

Ačkoli má Nokia Asha 302 v sobě 1 GHz procesor, ovládání je velice pomalé. Nemůžete například prosvištět nabídkou po paměti k některé položce, vždy musíte chvilku počkat, než telefon zareaguje a tuhost navigační klávesy tomu také nepřidává. Krom navigační klávesy však jsou zde ještě dalších dokonce rovnou šest kláves. Dvě slouží jako klasické kontextové klávesy a dvě pak pro ovládání hovorů – červený a zelený telefonek.

Dvě stříbrné klávesy na krajích mají každá svou funkci. Klávesa vlevo, zobrazující ikonku adresáře, dokáže spustit adresář, sociální sítě, chat nebo konverzace. Klávesa napravo, s obrázkem obálky, pak spouští email, chat, novou zprávu, konverzace nebo adresář. Na každou klávesu lze nastavit vždy jen jednu zkratku. Klávesové zkratky rozhodně hodnotím pozitivně, velmi to zrychlí práci s telefonem především u běžných každodenních úkonů.

Klávesnice: 37malých zklamání

Na Nokii Asha 302 jsem se velmi těšil především proto, že nabízí plnohodnotnou QWERTY klávesnici. Osobně nedám na klávesnice, a tak pro mne byla Nokia Asha 302 velmi atraktivní levný telefon. Klávesnice u Nokie Asha 302 je stejná, jako jsme tomu zvyklí u jiných modelů Nokia s QWERTY klávesnicí. Nabízí standardní počítačové čtyř-řádkové rozložení, trochu mi však vadil posun třetí řady, kde je písmeno Y přímo pod písmenem A. Je to sice spíše o zvyku, ale přesto je to atypické. Pro Nokie však naopak typické.

Klávesnicí se Nokia Asha 302 moc chlubit nemůže

Bohužel klávesnice se však celkově spíše nepovedla. Je velice tuhá, psaní je opravdu velmi nejisté a při snaze víc zatlačit na klávesu se vám občas stane, že stisknete i sousední klávesu. V tomto směru to měla Nokia E6 vyřešené skvěle, takovéto „dvoj-kliky“ totiž ignorovala. U modelu Asha 302 však budete muset mazat ručně. Dokonce se mi zdálo, že některé klávesy jsou tužší než jiné, zejména klávesy při okraji klávesnice. Trochu mi také vadily dva kontakty pod mezerníkem. Klávesa tak při stisku občas cvakla dvakrát a bylo to trochu matoucí.

Při celkovém hodnocení Nokie Asha 302 musíme samozřejmě brát v úvahu její nízkou cenu, paradoxně však levnější Nokia Asha 200 nabídne mnohem pohodlnější klávesnici, takže o peníze zde nejspíš nešlo. Nemožnost nastavit si na jednotlivé klávesy spuštění nějaké funkce také trochu zamrzí.

Fotoaparát: 3,2Mpx průměr

Ve své cenové kategorii nabízí Nokia Asha 302 fotoaparát s nadstandardním rozlišením 3,2 Mpx. Výsledné fotografie však spadají do průměru. Bez automatického ostření samozřejmě nemůžeme očekávat dokonale ostré snímky, potěšilo však vcelku věrné podání barev. Ve výsledku budou potencionální majitelé s výkonem fotoaparátu nejspíš spokojeni. LED bohužel chybí, i když by se jako občasná svítilna určitě hodila.

Potěší vás také standardní efekty jako je sépia, negativ nebo černobílá, možnost snímání sekvencí tří až pěti fotografií, samospoušť, nastavení expozice a vyvážení bílé a dnes již ojedinělá možnost vypnutí zvuku při snímání.

Schopnost nahrávání videa u Nokie Asha 302 rozhodně není jen do počtu. Dovede nahrát video ve VGA rozlišení s rychlostí 15 snímků za sekundu, což je jistě potěšující. Výsledné video se ukládá do formátu 3gp. Využít můžete také některých nastavení jako v režimu fotoaparátu – efekty, nastavení expozice, vyvážení bílé nebo dokonce samospoušť.

Multimédia, zábava a sociální sítě: slušná sbírka

Nokia Asha 302 se snaží nalákat nejen na svou cenu a hardwarovou klávesnici, ale také na svou inovovanou platformu Series 40, která nabídne také mnohé multimediální funkce.

Hudební přehrávač není špatný, ale má pár drobností, které lezou na nervy

Začít můžeme u hudebního přehrávače. Ten nabízí podporu formátů MP3, AAC a AAC+, což rozhodně není mnoho, ale většině uživatelů to pravděpodobně postačí. Samotný přehrávač pak dělí skladby pomocí ID3 tagů podle interpretů, alb a žánrů a dokáže pracovat i s playlisty.

Samotné prostředí přehrávače je velmi jednoduché, ale pro pohodlné přehrávání by snad nemělo chybět nic. Příjemným bonbónkem je možnost přehrávání přes Bluetooth profil A2DP nebo nastavitelný ekvalizér.

Naopak hodně mi vadilo, že přehrávač nejde ovládat, pokud jej pošlete do pozadí. Musíte si leda nastavit nějakou klávesovou zkratku, protože proklikávat se až k hudebnímu přehrávači přes menu je celkem zdlouhavé. Nepraktické rovněž je, že se po odpojení sluchátek přehrávač sám nevypne a začne vyhrávat na celé kolo. Zamrzí také absence kolébkové klávesy pro ovládání hlasitosti. Abyste upravili hlasitost přehrávání, musíte opět jít až do samotného okna přehrávače.

Pro hudbu je zde také připraveno integrované FM rádio, které podporuje RDS. Pro jeho funkci je potřeba mít připojená sluchátka. Nechybí funkce automatického vyhledávání stanic a možnost jejich uložení.

Příjemně mne překvapila galerie fotografií. Nabízí celkem tři možnosti zobrazení a to všechny fotografie, fotografie rozdělené na chronologické ose a fotografie ve složkách neboli albech. Můžete si tak například udělat album „Oslava 15. narozenin“ a nastavit si ukládání všech fotografií do ní. Následně budete mít všechny tyto fotografie hezky pohromadě. Poté samozřejmě složku pro ukládání opět změníte.

Při zobrazování konkrétní fotografie můžete využít velice plynulého zoomování pomocí navigační klávesy. Není tu žádné skokové přibližování, můžete si vše přiblížit přesně tak, jak chcete. Následný „výřez“ si poté můžete opět uložit do paměti telefonu. Šikovná funkce. Dále můžete samozřejmě zobrazit prezentaci fotek, sdílet je přes Bluetooth nebo zprávu a využít také jednoduchého editoru se zajímavými efekty.

V telefonu najdeme i několik předinstalovaných her, další si můžete stáhnout z Nokia Obchodu

V telefonu také najdete celkem 6 předinstalovaných her pro zkrácení dlouhé chvíle. Nejsou to žádné pecky jak na iOS zařízeních, ale chvíli, například v čekárně u doktora, vás zabaví. Pokud vás však omrzí, nezoufejte. V telefonu najdete aplikaci Nokia Obchod, kde si můžete stahovat zajímavé aplikace a hry. Výčet samozřejmě není tak bohatý, jako u standardních operačních systémů, přesto se i zde dají nalézt užitečné aplikace.

Sociální aplikace - můžete přidat Facebook, Twitter, orkut nebo Flickr

Nokia Asha 302 nezapomíná ani na všudypřítomné sociální sítě. V telefonu najdete přeinstalovanou aplikaci „Sociální sítě“, kde se můžete přihlásit do sítí Facebook, Twitter, orkut nebo Flickr.

Facebook aplikace

Aplikace pro Facebook vám umožní využívat téměř vše, co byste mohli potřebovat. Zobrazíte si zeď statusů nebo napíšete nějaký svůj, můžete posílat zprávy, nahrávat fotografie a dokonce je zde i vlastní aplikace pro Facebook Chat. Ten je integrován do aplikace Chat, která mimo jiné nabízí také přístup ke Google Talk. Aplikace Twitter se nese v podobném duchu, opět je zde možnost vidět zeď „tweetů“, postovat nové a také pracovat se zprávami.

Twitter aplikace

Tyto aplikace umí naštěstí také běžet na pozadí, i když jinak multitasking bohužel u S40 nenajdeme. Pokud jste na nějakém „kecálkovi“ online, informuje vás o tom zelený puntík v informační liště. O žádné důležité zprávy tak nepřijdete.

WhatsApp Messenger

Za zmínku však také rozhodně stojí předinstalovaná aplikace WhatsApp. Ta vám umožní přes internet chatovat s dalšími uživateli této aplikace, která těží především z toho, že je dostupná téměř pro všechny mobilní platformy. Díky internetu do mobilu tak můžete skutečně výrazně ušetřit za SMS zprávy.

Internetové a datové funkce: připojte si flash disk

Nokia Asha 302 se rozhodně nemusí stydět za svou datovou výbavu. Dovoláte se s ní jak v sítích GSM, tak v sítích 3G. To samé platí o datových přenosech. Na internet se však krom mobilního internetu dostanete také přes Wi-Fi, i když správa Wi-Fi sítí je trochu neohrabaná.

Internetový prohlížeč

Internet využijete samozřejmě především u práce se sociálními sítěmi či na Nokia Obchodu, ale je zde také základní internetový prohlížeč. Ačkoli Nokia údajně zapracovala na značném vylepšení prohlížeče, nic to bohužel nemění na tom, že si jeho používání pochvalovat moc nebudete, jeho ovládání zkrátka není pohodlné. Pochválit však musím celkem slušnou rychlost načítání stránek. Pokud budete na 3G nebo Wi-Fi, tak i náročnější stránka s obrázky se zobrazí relativně rychle.

Internetový prohlížeč - nastavení

Naštěstí se však například text dokáže zalomit podle displeje a je zde také speciální režim pro přizpůsobení webu šířce displeje. Díky tomu by neměl být problém si v prohlížeči přečíst i nějakou tu aktualitku z mobilenet.cz. Prohlížeč umí pracovat i se záložkami, šikovnou vlastností je vlastní počítadlo dat. Zobrazí se vám kolik dat a kolik stránek jste přenesli při poslední relaci či za celou dobu používání.

Funkce USB On-The-Go

Co mne na Nokii Asha 302 velmi potěšilo je funkce USB On-The-Go. Jednoduše pomocí redukce připojíte flash disk a telefon s ním zkrátka dovede pracovat. Připojíte jej do standardního microUSB konektoru, přes který telefon můžete také spojit s počítačem či nabíjet. Nabíjet jej dále můžete také pomocí 2 mm konektoru, který je už tak trochu „retro“.

Email a zprávy: kde je ten Exchange?

Nokia Asha 302 se při představení chlubila především přítomností emailového klienta s podporou Microsoft Exchange. Bohužel nakonec se ukázalo, že tato funkce přijde až v aktualizaci systému, a tak jsme ji bohužel nemohli otestovat. Nicméně jinak hodnotím emailový klient velmi pozitivně vzhledem k ceně přístroje.

Můžete si nastavit emailové účty Ovi, Yahoo!, Gmail, Hotmail a přednastavené jsou také účty Seznamu nebo Centrum. Samozřejmě si můžete nastavit i vlastní emailové schránky, tam se vám ovšem může stát, že budete vyzváni k zadání příchozích a ochozích serverů a dalších nastavení. Bohužel Nokia Asha 302 nedokáže například s Gmailem synchronizovat ani kalendář ani kontakty, spokojit se budete muset pouze s emaily. Naopak vás může těšit fakt, že emailový klient dokáže pracovat s hvězdičkami u Gmailu.

Samotná práce s klientem je ale bohužel pomalá, vše se načítá velmi dlouho, i když jste na rychlé síti. Jinak nečekejte žádné vychytávky, najdete zde klasicky možnost napsat email, přidat kopii, přílohu, uložit do konceptů, předat jej dále a podobně. Emaily se přijímají klasicky na pozadí, bohužel však nemůžete přesně nastavit interval synchronizace. Jsou zde pouze položky ručně, rychle a velmi rychle – bez jakéhokoli časového údaje. Emailům tedy občas nějakou chvíli trvá, než dorazí.

Aplikace zpráv mi rozhodně nebyla pohodlná

Aplikace Zprávy pro mne byla ze začátku noční můrou. Opravdu velmi nepřehledné zobrazení, ve kterém je velmi těžké se zorientovat. Například hlavní seznam zpráv vám ukazuje zprávy ve formě konverzací, ale zobrazují se pouze náhledy jednotlivých zpráv. Konkrétně dva řádky. Pokud je zprávy delší, musíte ji rozkliknout ještě jednou a poté se vracet. Je to zkrátka taková kombinace zobrazení zpráv a konverzací.

Chápu, že se muselo dosti šetřit místem na malém displeji, přesto se mi však toto řešení zdá opravdu nepohodlné. Občas dokonce ani nepoznáte, že máte nepřečtenou zprávu – ikonka je velmi špatně vidět. A najít poté nepřečtenou zprávu v nějakém delším seznamu zpráv je také oříšek. Celkově se mi líbil emailový klient, který je v tomto segmentu opravdu povedený, aplikace pro práci se zprávami je však špatná.

Organizační funkce: škoda toho Exchange

Nokia Asha 302 nabízí již v základu slušnou porci organizačních funkcí. Najdeme zde například velice pěkný kalendář, u kterého se mi líbí náhled jednotlivých dnů v měsíčním a týdenním zobrazení. Denní zobrazení je však trochu nepřehledné. Při přidávání nové události si můžete zvolit z několika kategorií – Upomínka, Jednání, Volat, Narozeniny, Výročí nebo Poznámka. Celkem hezky to kalendář doplňuje. Zde je opravdu škoda, že jsme nemohli vyzkoušet synchronizaci kalendáře.

Kalendář je sice jednoduchý, ale vypadá dobře

Dále je zde například praktický úkolovník, který také spolupracuje s kalendářem. Přidání nového úkolu a nastavení jeho priority, data splnění, typu výstrahy a poznámek je otázkou okamžiku. To samé platí i o poznámkovém bloku, která je tak jednoduchá jak jen je to možné. Ačkoli se Nokia Asha 302 tváří jako pracovní telefon, chybí bohužel i obyčejný prohlížeč office dokumentů.

Úkolovník

Z organizéru ještě zmiňme odpočítávalo, stopky, hlasový záznamník nebo budík, bohužel bez možnosti nastavit jich víc. Naštěstí je alespoň opakovaný. Na závěr ještě pár slov o kalkulačce, která kromě základních funkcí nabízí také vědecké rozložení a dokonce kalkulačku půjček. Tam zadáte vždy tři parametry (půjčená částka, roční úroková míra, doba půjčky nebo měsíční splátku) a čtvrtý parametr vám kalkulačka vypočítá.

Kalkulačka

Závěr a zhodnocení: očekávání se nenaplnilo

Když jsem psal první preview o Nokii Asha 302 tak jsem si říkal, že se bude pravděpodobně jednat o velice atraktivní telefon pro ty, kteří nechtějí žádný smartphone. Slibovala skvělou výbavu zabalenou do těla s QWERTY klávesnicí a jako třešničku na dortu pak podporu Microsoft Exchange.

Výbava je rozhodně velmi dobrá, překvapí zejména podpora sítí 3G a přítomnost Wi-Fi. Ve své cenové kategorii, se jedná skutečně o zajímavě vybavený telefon. Bohužel „killer-features“, které měly tento telefon povznést nad konkurenty, mě zklamaly.

Klávesnice se opravdu nepovedla, levnější model Asha 200 ji má o třídu lepší. Emailový klient je sice celkem povedený, ale slibovaný Exchange je zatím v nedohlednu. A tak už zbývá snad jen jedna vlastnost hloupých telefonů – výdrž. Ale i v tomto směru Nokia Asha 302 zrovna nezazáří, výdrž je průměrná.

Nokia C3-00, Sony Ericsson txt, Samsung Galaxy Y Pro a LG Optimus Chat

Pokud oželíte hardwarovou klávesnici, pak si po připlacení pouhé „pětistovky“ můžete pořídit Sony Ericsson Xperia mini, který stále považuji za ten nejlepší smartphone na trhu co do poměru cena/výkon. Pokud byste však lpěli na klávesnici, pak je hlavním konkurentem Nokie Asha 302 především stájová kolegyně Nokia C3. Dále se nabízí například Sony Ericsson txt (recenze), Samsung Galaxy Y Pro (recenze). A pokud vám nebude vadit výsuvná klávesnice, nabízí se LG Optimus Chat (recenze).

nokia-asha-302
Klady
  • Ve svojí kategorii kvalitní emailový klient
  • Nadprůměrný fotoaparát
  • Podpora 3G a WiFi
  • Výkonný hardware
  • Kvalitní konstrukce
Zápory
  • Občas nepřehledné uživatelské prostředí
  • Chybějící Exchange navzdory slibům
  • Tuhá hardwarová klávesnice
  • Výdrž baterie
Diskuze ke článku
friendly
Díky za perfektní recenzi a videopohled! Na telefon jsem se těšil, ale ta kritika ze všech stran na špatnou klávesnici mě dokonale odradila. Přitom ten telefon se prodává v ofic. Nokia obchodě za necelých 2800,-. A to mi přijde na takhle zpracovaný telefon, který (snad) bude mít i podporu Exhange výborná cenovka. Jeden doplňující dotaz: jak moc sedí zadní kryt, je tam nějaká vůle?

Jak to vypadá se slibovanou recenzí na 303? jelikož 302 zklamala, vkládám všechny své nadějě do tohodle telefonku.. jestli už testujete, tak bych Vás poprosil o srovnání klávesnice právě těchto dvou modelů. Jestli to bude víceméně na stejno, tak už nevím co si vybrat..
belkin
To je hrůza...
borsuk
Divam se na porizene fotografie, na telefon teto cenove kategorie mi prijdou hodne dobre, tam neni co vytknout.
ViktorCistic
Nokia nech uz konecne prestane vyrabat tieto zabrzdene a neprehladne telefony so Symbianom ! Nech sa radsej venuju WP ale toto je uz onicom.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze