Huawei: s MateBookem to myslíme vážně (rozhovor)

5
Huawei: s MateBookem to myslíme vážně (rozhovor)

Ještě před pár lety byl Huawei jenom „další čínskou značkou“, která se snažila prosadit. Dnes je tomu jinak, Huawei je celosvětově na třetím místě v úspěšnosti prodejů a ambice sahají ještě dále. Dnes jsme si popovídali především o aktuálních novinkách a blízkých plánech do budoucna, a to jak značky Huawei, tak také Honor.

Wang Yanmin
Na otázky odpovídal Wang Yanmin, ředitel mobilní divize Honor i Huawei pro Evropu

Nepřehlédněte i naše další zajímavé rozhovory:

Martin Pultzner, mobilenet.cz: První otázka se nabízí a směřuje na váš nově představený MateBook. Po dlouhé době je to vaše první Windows zařízení, a zároveň tabletový trh neroste tak rychle jako tomu bylo dříve. Jak vidíte trh a vaší strategii na poli tabletů? Chcete se nadále soustředit na androidové tablety, tedy klasické tablety pro konzumování multimédií, nebo vidíte svojí budoucnost více v těchto konvertibilních zařízeních s Windows, protože cítíte, že je tam větší potenciál k růstu?

Wang Yanmin, ředitel mobilní divize Honor i Huawei pro Evropu: Pokud jde o tradiční tablety s Androidem, v posledních několika letech jsme svědky toho, že na tento trh cílí mnoho malých výrobců. Tito malí výrobci ale nejsou schopni poskytnout konzistenci, služby, inovativní funkce a technologie. Věříme, že je zde druhá kategorie tabletů, které mají potenciál ty staré nahradit a kde malí výrobci nejsou tak konkurenceschopní, a to je kategorie 2v1. Tablety, jak je známe dnes, jsou pouze pro pasivní konzumaci obsahu. Nelze na nich však obsah vytvářet. Zákazníci nyní mohou spojit zábavu a práci prostřednictvím jediného zařízení.

TIP: Huawei MateBook naživo: vstup mezi konvertibly se povedl

Huawei MateBook
Huawei MateBook

Naše zařízení 2v1 zvané MateBook dokáže zastoupit jak zařízení pro zábavu, jako to dělají lehké a hezké tablety, ale zároveň k němu lze připnout klávesnici, ovládat jej chytrým perem nebo připojit k doku. Toto zařízení si můžete přizpůsobit tak, abyste mohli obsah i vytvářet. Už k tomu nejsou zapotřebí notebooky. Je to pro nás velká příležitost. Počítačový průmysl se nám nyní zdá příliš nudný. Nikdo tam nechce dlouhodobě investovat do nových technologií, protože marže v tomto odvětví jsou velice nízké. A tady vidíme příležitost. Chceme sem přinést něco svěžího, nabídnout koncovým uživatelům nové možnosti.

Nemáme to tedy chápat jen jako testování trhu, ale konvertiblů vidíte pro Huawei skutečně jako správnou cestu?

Jakmile jsme se rozhodli do toho jít, půjdeme do toho naplno.

Ohledně MateBooku, můžeme očekávat taková zařízení v nižších, respektive ne tak vysokých cenových kategoriích?

Ve srovnání se Surfacem nebo iPadem Pro je naše cena mnohem dostupnější. Můžeme nabídnout nejlepší specifikace, jako je velikost interní paměti. Začínáme na velikosti 128 GB, zatímco ostatní začínají na 32 GB. To je velký rozdíl.

Můžeme očekávat více takových zařízení s různou konfigurací a v různých cenových patrech?

Ano, ale více nám jde o kvalitu. Pokud lidé chtějí prémiový, kvalitní a výkonný produkt, který spojí práci a zábavu na cestách, bude tomu odpovídat i cena. Abychom udrželi tuto kvalitu i reputaci naší značky, vyžaduje to dodatečné investice. Momentálně se chceme zaměřit na vyšší cenový segment.

Pokud jde o Huawei Watch, šlo o velmi dobře přijatý produkt. Pro mne osobně jsou to třeba nejhezčí chytré hodinky na trhu. Jak vidíte svojí strategii na poli nositelností? Dočkáme se letos druhé generace? Chcete jít cestou kombinování více věcí, tedy cestou TalkBandu, nebo více věříte v tento druh elegantního zařízení jako Huwai Watch, které není tak univerzální?

Pokud jde o nositelnosti, zákazníci mají různé požadavky. Chytré hodinky jsou navržené pro ty, kteří chtějí klasické hodinky s moderními funkcemi navrch. V budoucnu půjdeme touto cestou, zdá se nám ideální. Ale pokud jde o TalkBand, cítili jsme jako společnost tlak na to, abychom přišli s novými nápady, jako třeba zkombinovat Bluetooth sluchátko s chytrým náramkem. Tento rok tak plánujeme uvést třetí generaci TalkBandu. Vidíme, že se trh s nositelnostmi rozrůstá, a my chceme splnit přání náročných zákazníků.

TIP: Recenze Huawei Watch – Konečně chytré a elegantní zároveň

Huawei Watch
Huawei Watch

A pokud jde o platformu pro druhou generaci Huawei Watch, stále věříte Android Wearu, který je třeba obtížnější používat ve vaší domovské Číně, nebo chcete jít třeba cestou Samsungu a vyvinout si vlastní operační systém, který by byl více otevřený?

Na čínském trhu spolupracujeme s Qualcommem a dalšími partnery, abychom mohli nabídnout ekosystém, který bude příležitostí pro tamní vývojáře. Naše chytré hodinky jsme vloni uvedli na trh i tam. Daří se jim moc dobře. Pokud jde o druhou generaci, možná bychom dovnitř mohli integrovat lepší hlasové ovládání.

S novým updatem Android Wear už ale můžete používat i mikrofon a reproduktor.

Ano, přesně tak a cestou hlasového ovládání se chceme vydat a zaměřit se na něj. Je totiž velmi pohodlné.

TIP: Google updatuje Android Wear: aktivace reproduktoru a diktování zpráv

Huawei je tradičně silný co se týče spolupráce s operátory, a to nejen kvůli síťovému businessu. Jakým způsobem plánujete prodávat své výrobky v budoucnu – budou operátoři stále primární kanál, nebo se zaměříte spíše na volný prodej?

V oblasti smartphonů a chytrých zařízení jsou operátoři našimi nejdůležitějšími partnery. Do spolupráce s nimi chceme investovat více a pokud se objeví nějaká nová komunikační technologie, chceme nabídnout kompatibilní zařízení už v první vlně. Operátoři jsou také nejdůležitější prodejní kanál pro prémiová zařízení. Chceme se na evropském trhu stát velkou značkou, a toho docílíme jedině spoluprací s operátory, například v marketingových aktivitách.

Jenom velmi malá část z našeho portfolia se bude prodávat jen ve vybraných prodejních kanálech, ale většina našich produktů bude prodávaná jak skrz operátory, tak otevřený trh. Jak online, tak offline. Každopádně operátoři jsou pro nás prodejní kanály s nejvyšší prioritou.

Můžete přesněji specifikovat, v jakých cenových patrech se chcete pohybovat? Jaká jsou v Evropě nejoblíbenější?

Je to různé. Jiné je to třeba v severských zemích a v západní Evropě, kde nejvíce uspíváme v kategorii do 500 euro. To je nejoblíbenější cenový segment tamních zákazníků. Ve Střední Evropě je to mezi 150 až 300 eury

Huawei Y5

Pokud jde o vaší spolupráci s Microsoftem, která přirozeně musí kvůli MateBooku probíhat, plánujete s nimi změnit vztahy ve směru rozšíření portfolia, tedy spolupracovat i jinde než jen na poli těchto konvertibilních zařízení?

Momentálně nemáme v plánu vyvinout smartphone s Windows, pokud se ptáte na toto.

Proč?

Dva operační systémy jsou dost. Myslím, že Windows zde svou příležitost promarnily před 2-3 lety, kdy měly šanci stát se stabilním třetím systémem se slušným podílem, ale nedopadlo to.

A pokud jde o větší zařízení? Váš MateBook jste srovnával se Surfacem. Tam jsou plnohodnotné, výkonné Core i procesory. Vy používáte úspornější procesory Core M. Plánujete vstup na trh notebooků nebo konvertiblů s vysokým výkonem?

Záleží na okolnostech. Momentálně nám jde více o rovnováhu mezi mobilitou a produktivitou. Core M a příslušný čipset je pro to nejlepší řešení.

Mohu se zeptat na vaší vizi do budoucna ohledně značky Honor? Chcete se soustředit na high-end nebo spíš na střední třídu, jak tomu bylo v minulosti?

Účel Honoru je zaujmout mladší generaci, které chceme poskytnout nejmodernější technologie a špičkové parametry, ale zároveň zachovat velmi dobrou cenu. V tom hodláme pokračovat. Chceme ukázat, že high-end nemusí znamenat předražený.

TIP: Recenze Honor 7 – Nová mrštná štika

Honor 7

Takže chcete nadále tyto značky držet striktně oddělené a ne je přiblížit něčím jako „Honor by Huawei“, což by podpořilo vnímání značky pro neznalé lidi?

„Honor by Huawei“ zní zajímavě.

Takže nevylučujete, že půjdete touto cestou?

Ano, touto cestou chceme zhruba jít.

Můžete nás nalákat, na co se můžeme těšit tento rok u P9 nebo dalších smartphonů? Kam chcete směřovat?

Nové produkty by měly mít elegantnější design a vyváženější poměr výkonu a výdrže. To je pro nás u chytrých telefonů priorita. Za další se chceme soustředit na fotoaparát. Lidé rádi sdílí každý moment svého života, takže se budeme usilovně snažit o zlepšení kvality a funkcí fotoaparátů v našich zařízeních.

TIP: Huawei P9 se odhaluje na podrobných snímcích (13× aktualizováno)

Budeme naší energii koncentrovat na dosažení prvotřídní kvality fotoaparátů ve smartphonech. A taky si budeme dávat záležet na uživatelském rozhraní, aby se lidem pohodlně ovládaly aplikace. Výsledky těchto snah uvidíte u naší další vlajkové lodě.

Hodláte setrvat u současné podoby grafické nadstavby EMUI? Chystáte se v novějších verzích provést nějaké radikální změny?

EMUI nejlépe funguje na posledních verzích Androidu. Naši nadstavbu budeme vyvíjet ruku v ruce s tím, jak se bude vyvíjet Android. Ale jen u vyšší třídy.

Jakou politiku hodláte uplatňovat, pokud jde o softwarové aktualizace?

Záleží na hardwarových limitech. Někdy kvůli velikosti softwaru, která stále narůstá, nebude možné aktualizovat starší a slabší zařízení. Záleží na tom, co nám hardware dovolí.

TIP: Přehled: jaká zařízení obdrží Android 6.0 Marshmallow?

Android Marshmallow

Plánujete aktualizovat všechny své vlajkové lodě z let 2015 a 2014 jako Mate nebo sérii P na nejnovější Android 6?

Zatím to není jasné. Zjišťujeme, jestli naše minulé vlajkové lodě budou novou verzi schopny rozběhat.

Takže žádné konkrétní plány. Ještě není rozhodnuto.

Plány máme, ale nyní nemohu poskytnout jasnou odpověď. Potvrdit můžeme jen update pro model P8 v horizontu týdnů.

Přepis, překlad a editace textu: Ondřej Zástěra

Diskuze ke článku
pedes
Huawei rozhodně nevnímám, jako "další čínskou značku". Je to inovativní vývojář, společnsot, kteráde svou vlastní cestou jak v hardware tak software. Je to pozitivní v tom, smyslu, že to rozvíjí trh se mobilními produkty. Nový Mate Book je sám o sobě rovněž velmu zajímavý a uvidíme, jak se osvědčí . Určitě se nyní těším na představení řady P9.
Stepo
Plany máme,ale zatím nemohu nic prozrazovat,potvrdit mohu pouze uodate pro model P8 :-) :-) hm..tak ja zase mohu prozradit,že model P8 mám už asi pul roku. A dodnes mi nepřišla žádná ale žádná aktualizace. Jedu na androidu 5.0.1 od koupě vlastně..a stále mi tel hlásí že mám nejnovější soft. Takže milí Huawei :-) prosím tě o malo kecu, a více činů. Rád bych už tedy rovnou 6 tkovy android.:-) jinak spokojenost teda. Huawei P8 je mašina která skvělé vypadá a suprově funguje . Aktualizace je spíš morální detail..když něco vydáváme tak pořádně.
Miroslav Riška
Miroslav Riška
Musím uznat, že se Huawei tlačí hodně dopředu. Mají spoustu skvělých výrobků, například Huawei Watch - hodinky, o kterých se dá říct, že jsou skutečným šperkem a když budu chtít z nich sportovní hodinky, prostě si jen přepnu jiný motiv a mám je. A po technické stránce jsou ty nejlepší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze