Exkluzivní rozhovor: Které čtyři aspekty stály za zrodem ZenFonu 6?

Jak probíhal vývoj ZenFonu 6 a jaké jsou plány ASUSu do budoucna
Exkluzivní rozhovor: Které čtyři aspekty stály za zrodem ZenFonu 6?
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Při vzniku ZenFonu 6 hrála prim výdrž, celistvý displej, výkon a kvalitní fotoaparát
  • Smartphone lze využít také jako powerbanku, druhé zařízení dokáže nabíjet výkonem 10 W
  • ASUS se chce v budoucnu zaměřit hlavně na hráče a uživatele, kteří vyžadují vysoký výkon a výdrž

Martin Pultzner, mobilenet.cz: Proč jste se rozhodli pro tento design ZenFonu 6?

Chih-Hao Kung, šéf Nordic pro smartphony a technické PR: Hned od začátku jsme brali v potaz čtyři hlavní pilíře, čtyři hlavní aspekty, které jsme do výsledného designu chtěli zahrnout. Rozhodně jsme věděli, že nechceme žádný výřez, výkroj, průstřel nebo velké rámečky. Jednoduše nic takového, jen obrazovku. Dalším elementárním bodem byla samotná kapacita baterie. Dlouhá výdrž je pro nás stále velmi důležitá a pokud si zvyknete na velikou kapacitu baterie, věřte mi, že to oceníte. Lidé si často neuvědomují, jakou svobodu jim může dát 5 000mAh baterie, dokud si to nevyzkouší.

ASUS ZenFone 6

Hodně jsme se také soustředili na výkon. Důkladně jsme analyzovali předchozí generace našich smartphonů a to, jak byly přijaty uživateli. Nejvíce byli zákaznici spokojeni s modelem ZenFone 5Z, takže jsme postupně zjišťovali, proč se jim tento telefon tak líbil. Také máme stále příznivce značky, kteří nakupují produkty ASUS kvůli výkonu. Řekli jsme si tedy, že velmi důležitým bodem je i výkon. U nového ZenFonu se jedná v podstatě o to nejlepší, co je v současnosti na trhu. No a dále pro nás byly důležité rovněž fotografie.

Chtěli jsme udělat něco nového, něco kreativního, něco co bude zábava používat. Jednoduše něco, co opravdu pomůže uživatelům, kteří rádi fotografují, aby se mohli vyjádřit různými způsoby. Stále více uživatelů také pořizuje selfies. Na tom není nic špatného, otázka je, jak selfies vylepšit. Lepší snímač potřebuje více prostoru, kvalitní autofokus. Selfie kamery ale obecně autofokus nemají, takže je potřeba držet smartphone specifickým způsobem.

Takže jsme začali přemýšlet. Začali jsme zkoušet různé postupy. Jedním z prvotních návrhů bylo vytvořit slider (telefon s výsuvnou konstrukcí). Když se podíváte na tyto výsuvné telefony, který z nich má baterii větší než 3 500 mAh? Který z nich má 3,5mm audiokonektor? Žádný. Proč? Není zde prostor, nemá-li být telefon opravdu hodně tlustý.

Věděli jsme, že toto řešení není možné. Nemůžeme mít obrazovku bez výřezů, 5 000mAh baterii, 3,5mm audiokonektor a Snapdragon 855 ve výsuvném telefonu. Takže tuto možnost jsme zamítli. Dále jsme zvažovali model s výsuvnou kamerkou. Může mít takový telefon baterii s kapacitou 5 000 mAh? Pravděpodobně ano. Může mít Snapdragon 855? Může mít autofokus s výsuvnou kamerkou? To bude asi už složitější. Může mít kvalitní senzor? Ne, jedině, že by byl opravdu velký. Takže ani tato možnost nebyla ve hře.

Napadlo nás také použít dvě obrazovky. Žádná selfie kamerka, ale dvě obrazovky, takže si můžete prohlédnout obraz na přední i zadní straně a pořídit kvalitní fotografii. To bylo možné. Mohli bychom ale do telefonu dát baterii s kapacitou 5 000 mAh? Asi ne, byl by poměrně tlustý. A když by telefon spadl, tak se obrazovka rozbije. Lidé mají tendenci telefony pouštět a sklo se v určitém bodu nevyhnutelně rozbije. Dva displeje znamená mít dvě plochy, které se mohou poškodit.

Nakonec jsme se rozhodli pro stávající řešení, které je výsledkem naší usilovné práce. To nám umožnilo dosáhnout všeho, co jsme chtěli. Možná si řeknete, že nedávno byl představen telefon s trochu podobným konceptem – Samsung Galaxy A80. Jejich designové volby ovšem nejsou stejné jako naše. Konečný výsledek je sice podobný, ale ne stejný. Galaxy A80 nemá 5 000 mAh, nemá 3,5mm jack. Řešení v podobě flip kamery vychází ze všech bodů, které jsme chtěli dodržet.

Existují naopak dvě věci, na které se budou zákazníci vždy ptát, proč chybí. Je to bezdrátové nabíjení a snímač otisku prstů integrovaný v displeji. Uvažovali jste o tom, k jakému zvětšení rozměrů telefonu by došlo, kdybyste integrovali čtečku otisků prstů do displeje a použili bezdrátové nabíjení?

Pokud jde o bezdrátové nabíjení, mohlo by to v závislosti na implementaci přidat ještě jeden milimetr. Ale to je jen tloušťka telefonu. Takže ano, mohli bychom přidat bezdrátové nabíjení a tloušťka by se možná zvýšila o jeden, dva milimetry. Ale asi by to bylo na úkor kapacity baterie. Anebo bychom mohli zvětšit rozměry telefonu. Někdo by mohl říct, ano, přidejte dva nebo tři milimetry na tloušťku a implementujte bezdrátové nabíjení a ponechte kapacitu baterie, nebo ji dokonce zvyšte. To je hodně individuální. V ASUSu cítíme, že je stále lepší volba baterie s vysokou kapacitou. Stále chceme nabídnout zákazníkům výdrž. Až poté má prioritu bezdrátové nabíjení. Ano, někteří uživatelé jej chtějí. Ale proč chcete mít bezdrátové nabíjení? Řeknete, protože je to pohodlné. Ano, ale proč potřebujete telefon nabíjet?

Dejme tomu, že jedete autem z práce a v automobilu máte speciální odkládací plochu s podporou bezdrátového nabíjení. To je skvělé, ale proč vlastně potřebujete nabíjet? No protože vám nestačí kapacita baterie. Takže naše myšlenka byla, že vám můžeme dát 5 000 mAh, takže když jedete domů z práce, když jedete domů po jednom náročném pracovním dni, máte stále kolem 60 %. Nemusíte nabíjet. Takže náš pohled na věc je takový, že pokud nabízíme uživatelům výdrž, nemusíme mít bezdrátové ani superrychlé nabíjení. Protože proč potřebujete superrychlé nabíjení? Ano, telefon můžete nabít třeba z 5 % na 30 % během čtvrt hodinky, souhlasím. S novým ZenFonem jsem letěl sem na Tchaj-wan ze Švédska, kde přebývám. Let trval i s přestupem celkem 20 až 24 hodin. Když jsem odešel z domova, měl jsem plně nabitou baterii a když jsem přiletěl, měl jsem stále kolem 40 % baterie. Čas spuštěné obrazovky byl 8,5 hodiny. Spotify jsem používal 7 hodin, Netflix celkem 4 hodiny. Vlastně jsem ani na cestu nepotřeboval powerbanku.

A co se týče čtečky otisků prstů integrované v displeji. Kolik milimetrů na tloušťku by přidala? Pravděpodobně nic, ale součástky uvnitř by musely mít jiné rozložení. Pod sklem displeje máte obrazovku, základní desku a další. Když pak přidáte baterii, máte hodně tloušťky navíc. Takže by to vyústilo v to, že bychom museli mírně zmenšit kapacitu baterie, nebo zvětšit rozměry. Ani jedno jsme ale nechtěli.

O čtečce integrované v displeji jsme tedy během konstrukce nepřemýšleli. Ano, někteří uživatelé by si ji přáli, ale pravda je taková, že ji spousta uživatelů ani nevyžaduje. Ve skutečnosti chtějí klasický kapacitní senzor. Technologie čtečky otisků prstů integrované v displeji podle nás ještě není na dostatečně vysoké úrovni. Ano, je to určitě velmi cool, ale stále existuje spousta problémů s touto technologií. Není tak rychlá, není tak spolehlivá. Zdá se, že ultrazvuková technologie, kterou používá Samsung, je lepší, ale také má nějaké mouchy. Například nemůžete mít na displeji ochranné sklo. Určitě se to však v budoucnosti zlepší.

ASUS ZenFone 6

Na kapacitním senzoru není nic špatného a jeho umístění na zádech nám dává smysl. Čtečka otisků prstů v displeji má výhodu, pokud leží telefon na stole displejem nahoru. Potom jej můžete odemknout, aniž byste jej zvedali. Pokud máte telefon v kapse a chcete jej odemknout, je podle mě mnohem snadnější správně nahmatat kapacitní čtečku umístěnou na zádech.

Má reverzní nabíjení? Lze s ním nabíjet jiná zařízení?

Ano, lze nabíjet skrze USB-C/USB-C kabel s výkonem 10 W. Telefon tedy můžete použít i jako powerbanku.

Z hlediska designu – po dlouhou dobu jste používali na všech ASUS produktech zenové kruhy. Na telefonech, na noteboocích. Ale toto je myslím první ZenFone bez ikonického designu, který byl po dlouhou dobu součástí designové filozofie společnosti.

Víte, ZenFone 4 neměl zenové kruhy, ZenFone 3 ano. ZenFone 2 však neměl kruhy. Stejně tak neměl kruhy ZenFone 5. Takže jak vidíte, je to celkem nekonzistentní (smích). Proč telefon nemá zen kruhy tentokrát? To je dobrá otázka. Myslím, že bychom se pro zodpovězení museli obrátit přímo na designéry. Během launche budeme mít k dispozici dvě barvy, černou a twilight. Neznamená to však, že to budou v budoucnu jediné dvě barevné varianty, ve kterých bude telefon nabízen.

Mnoho lidí se asi bude ptát, co vedlo ke změně portfolia. Dříve jste měli v sortimentu hned několik ZenFone smartphonů. Například ty s přívlastkem Max si zákazníci spojovali s velikou kapacitou baterie. Dorazí další ZenFony později? Nebo zde dochází doopravdy ke změně strategie v tom smyslu, že se budete soustředit pouze na jeden model, který bude možná nabízen s mírně upravenými specifikacemi.

Myslím, že na základě všech oficiálních prohlášení společnosti můžu říct, že se chceme více zaměřit na takzvané „power users“ (hráče a uživatele, kterým jde o výkon, pozn. redakce). Ale co to vlastně je ten „power user“? Udělali jsme si důkladný průzkum všech ASUS telefonů na trhu. Některé byly opravdu úspěšné. Nedávno jsme například představili řadu M2, která zaznamenala veliký úspěch. Znamená to ale, že letos představíme pouze jeden telefon? Ne nutně. Znamená to, že budeme nabízet spoustu telefonů, které pokryjí všechna spektra uživatelů. Ne. U nás je to o úzkém zaměření. Chceme se soustředit na jednu věc a dělat ji znamenitě. A u ZenFonu 6 je to „power user“, kvůli čemuž máme na palubě Snapdragon 855.

Na závěr bych měl jednu otázku vztahující se k softwaru. Tentokrát jste se rozhodli použít víceméně čistý Android. Máme to vnímat také jako změnu strategie? Předchozí ZenFony měly poměrně těžkou ZenUI nadstavbu. Je toto rozhodnutí založeno na feedbacku od uživatelů? Nebo to bylo něco, o čem jste rozhodli interně, abyste například mohli poskytovat včasnější updaty?

To je založeno na více faktorech. Částečně pochopitelně také na uživatelské odezvě, ale ne výhradně. Důležitý byl pro nás také názor médií, která testují naše produkty. Nemyslím si, že by na ZenUI bylo něco špatného, naopak ZenUI hodně věcí změnil. Ale cílová skupina uživatelů byla celkem různorodá. Někteří milují fotografie, někteří selfies, někteří chtějí dlouhou výdrž. Někteří lidi chtěli Zen emoji. Je to špatně, je to dobře?

ZenUI 6 přineslo mnoho zlepšení. Naše rozhodnutí nevyužít ZenUI děláme ze stejného důvodu, jako proč například chceme mít Snapdragon 855 v ZenFonu 6. Kvůli stejnému důvodu chceme uchovat 3,5mm jack. Ze stejného důvodu chceme, aby měl ZenFone 6 trojitý slot. Také potřebujeme přemýšlet nad tím, jakým směrem posuneme ZenUI. Je však správnou cestou vrátit se na čistý Android? Neměnit to, co už funguje?

Také je potřeba zmínit, že toto není Android One. Do nového Androidu jsme například přidali možnost vybrat si druh navigace v systému, takže vám nabídneme i tradiční tlačítka. S Pixely od Googlu s čistým Androidem máte na výběr už jen onu „pilulku“. Nemáte žádnou volbu. A pak také samozřejmě optimalizujeme. Rychlost odemknutí, rychlost klávesnice, rychlost vytáčení a tak podobně.

Děkuji za rozhovor.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze