T-Mobile chystá v ČR do dvou let zprovoznit technologii 5G mmWave

Rozhovor z MWC 2023
3
T-Mobile chystá v ČR do dvou let zprovoznit technologii 5G mmWave
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Zástupců Deutsche Telekom jsme se zeptali kromě technologie 5G mmWave také na telefony T Phone
  • Co stojí za sloganem „Dáváme technologii srdce“?

V průběhu veletrhu MWC 2023 jsme si mohli vyzkoušet spoustu technologických novinek ze světa smartphonů, chytrých brýlí a jiných zařízení, ale také si popovídat se zástupci Deutsche Telekom (společností stojící za operátorem T-Mobile) o budoucích plánech.

Co můžeme očekávat od řady T Phone v budoucnu? T Phone Pro je v tuto chvíli nejlevnějším smartphonem na trhu s bezdrátovým nabíjením. Plánujete do budoucích T Phonů přidat nějaké další prémiové funkce při zachování relativně nízké ceny?

Pozorně nasloucháme zpětné vazbě zákazníků, abychom lépe uspokojili jejich přání a potřeby. Proto intenzivně pracujeme na pokračování a prohloubení partnerství s Googlem a na tvorbě nových produktů spolupracujeme s americkým T-Mobilem. Pokud jde o nové funkce, rozhodně chceme i nadále nabízet skvělé funkce za přívětivou cenu, aby bylo 5G dostupné pro každého.

Existují nějaké plány pro nasazení technologie mmWave 5G v České republice?

Ano, technologii mmWave zatím aktivně testujeme na 5G NSA (mmWave je nedostupná pro systémy 5G SA) a chceme ji během dvou let přidat do našeho produktového portfolia. Celkově vnímáme světlou budoucnost pro tyto mobilní širokopásmové služby i jako doplněk k zavádění spojení na bázi optických vláken.

Jaké novinky chystáte v České republice?

Chystáme uvedení našeho 5G privátního hybridního systému, který přinese výhody z obou světů (veřejné i privátní sítě) – kompatibilitu a přístup k internetu z veřejné sítě a nejlepší dostupnou síť pro kritickou infrastrukturu v privátní síti. Kombinace LTE/5G NSA a 5G SA má přinést nejlepší zákaznickou zkušenost v historii. Tato služba bude dostupná především pro firemní zákazníky a lze ji využít pro všechny možné účely, ale především pro účely pokrytí s potenciálním upgradem na privátní 5G síť v blízké budoucnosti.

Jaké poselství prezentuje Deutsche Telekom na veletrhu MWC 2023?

Snažíme se komunikovat, že jsme přední poskytovatel digitálních telekomunikačních služeb, který dává potřeby zákazníka na první místo. Ostatně naše hlavní motto je „Dáváme technologii srdce“.

Během prezentace na MWC 2023 bylo zmíněno, že Deutsche Telekom má možnost využívat satelitní konektivitu, ale nechce být jejím přímým poskytovatelem. Můžete to detailněji vysvětlit?

Z byznysového hlediska jsou satelity extrémně nákladné. Proto Deutsche Telekom nemá v plánu budovat vlastní satelitní infrastrukturu, ale může používat již existující satelitní sítě řízené ze stratosféry jako další vrstvu pro co nejlepší konektivitu. Jedná se pouze o záložní možnost, pokud by k dispozici nebyly jiné služby.