Chceme jít víc do mobilů, říká Miroslav Mikuš z ESETu (rozhovor)

Společnost ESET nemusíme nijak zvlášť představovat. Jde o slovenskou softwarovou firmu, která se celosvětově prosadila na poli zabezpečení počítačů formou antivirových programů. Tím to ale nekončí, ESET je aktivní také v zabezpečování mobilních telefonů, protože i ty vyžadují ochranu. A právě o plánech společnosti nejen v této oblasti jsme si na MWC popovídali s Miroslavem Mikušem.

Miroslav Mikuš
Miroslav Mikuš – EMEA Sales & Marketing Director ESET

Co se týká systémů jako takových, společnost ESET se v poslední době soustředí na mobilní systémy jako je Android, stále je ale velmi důležité i zabezpečení počítačů. Jak to tedy aktuálně vypadá s rozložením vašich sil mezi těmito dvěma platformami? Jakým směrem se bude ubírat vývoj společnosti?

Aktuálně nevidíme úbytek zájmu o zabezpečení počítačových platforem, vidíme spíše úbytek prodejů nových počítačových sestav s operačním systémem Windows. Počet uživatelů využívající řešení od ESETu na platformě Windows je aktuálně stabilní. Za poslední dva roky ale dle našich informací samozřejmě narostl počet prodejů tabletů a také smartphonů. Obecně řečeno, počet prodejů samotných PC roste zhruba o 2 %, naše prodeje rostou v průměru o 12 %. Z toho lze tedy vypozorovat, že aktuální uživatelé si přikupují další licence pro svá doplňková zařízení, jako jsou právě smartphony. A v tomto trendu to bude pokračovat i dále.

Aktuálně se soustředíme na prodej multilicencí (family pack), které zastřešují jak zabezpečení samotných PC, tak také již zmíněných doplňkových zařízení.

Můžete prozradit vaše výdělky na jednotlivých platformách? Pokud se například zaměříme na Android jako takový v poměru s platformou PC, jsou rozdíly výrazné?

Drtivá většina našich příjmů stále pochází z licencí na PC sestavy. 1 až 2 % příjmů pak pochází z mobilních platforem. Přisuzujeme to především stále velmi malému povědomí běžných lidí, že i mobilní telefony je v dnešní době si nutné chránit.

Jen pro porovnání, valná většina běžných uživatelů PC a Mac OS X má ve svých počítačích nainstalován nějaký ochranný program, na druhou stranu mezi smartphony počet uživatelů s antivirovým programem klesá pod jednu čtvrtinu. Vzhledem k menším počtům závažných útoků na mobilní platformy nejsou uživatelé výslovně nuceni takový program zakoupit a běžně používat a povědomí je malé.

TIP: Recenze Antivir ESET Smart Security: když se hodně bojíte

Jaká je tedy vaše strategie abyste zvýšili prodej licencí i na mobilní telefony?

V segmentu zabezpečení chytrých zařízení pracujeme intenzivně již několik roků a to, že se aktuální prodejní výsledky neztotožňují s úsilím, nevidíme jako chybu. Naše uživatele nenutíme k nákupu doplňkových licencí žádnou agresivní formou, vždy je pouze na nich, jaká data na jakých zařízení potřebují chránit.

ESET

Tím pádem ale asi příliš změny nedosáhnete. Jakým způsobem chcete zvýšit informovanost o důležitosti zabezpečení mobilní platformy u běžných lidí, kteří se v dané problematice nevyznají a nevidí důvod, proč by si měli zabezpečovat svůj smartphone před vnějšími vlivy?

Jak jsme již zmínili, nesnažíme se na uživatele tlačit agresivní reklamou ani dalšími podpůrnými metodami. Spolupracujeme s mnoha portály, které jsou v povědomí běžných uživatelů, což vidíme jako jednu z možností propagace našich služeb.

V mobilním segmentu jsme stále nováčci, stále tedy hledáme další způsoby jak zvýšit informovanost běžných uživatelů formou, která je jak pochopitelná, tak také účelná. Útoky na mobilní platformy budou stále častější, je tedy zapotřebí seznámit uživatele s tímto problémem dopředu.

Jaké jsou rozdíly v informovanosti a používání mobilních zabezpečovacích systémů například mezi západní a východní Evropou?

Jak jsme již zmínili, prodeje z produktů zabezpečujících mobilní platformy nejsou vysoké, proto není porovnání zcela relevantní. Na druhou stranu můžeme říci, že uživatelé ze západní části Evropy reagují na potenciální hrozby viditelněji. Procentuálně je počet uživatelů se zabezpečením mobilního telefonu v západní Evropě vyšší než v Evropě východní.

A třeba rozdíly mezi Čechy a Slováky?

Mezi uživateli v daném regionu žádné rozdíly nejsou, rozhodně nelze tedy říci, že by si uživatelé z Čech chránili své soukromí více, než uživatelé ze Slovenska. Je to zhruba stejné.
ESET

Jaký je podle vás nejsilnější stát, co se týče zabezpečení mobilních platforem? Kde na tuto bezpečnost dbají nejvíce?

Jednoznačně Amerika. Uživatelé se proaktivně dožadují zabezpečujících systémů. Z pohledu spolupráce s operátory můžeme zmínit také Evropu, například s T-Mobilem jsme v minulém roce nabídli zákazníkům v České republice možnost zabezpečit svůj smartphone. Dále můžeme zmínit trh v Rusku nebo na Ukrajině.

Co říkáte na výtky uživatelů operačního systému Android, kteří tvrdí, že zabezpečení mobilní platformy není nutné? Že stačí dodržovat zásady bezpečného provozu, nestahovat aplikace z cizích zdrojů a nemít telefon nijak upravený, třeba rootovaný?

Je pravda, že aktuálně není hrozeb na mobilní platformu tolik, aby byl security systém pro mobilní zařízení nepostradatelný. Samozřejmě za podmínky, že telefon používá zkušený uživatel, který dokáže různé hrozby včas odhalit a vyvarovat se tedy instalaci potenciálně nebezpečných programů atp. V tomto ohledu musíme vyzdvihnout chování uživatelů ve východní Evropě, kteří jsou při instalaci neověřených aplikací mnohem více obezřetnější, než například uživatelé z Evropy západní.

Z průzkumů je třeba patrné, že mnoho uživatelů začíná číst doručené e-maily primárně na mobilních zařízeních. V případě, že by byla přílohou e-mailu hrozba, zvyšuje se riziko, že ochromí samotný mobilní telefon dříve, než e-mail zkontroluje relevantní software na platformě PC. I z tohoto důvodu je nutné dbát zvýšené pozornosti na mobilech.

TIP: Trojský kůň Porn Clicker se šíří v nebezpečných aplikacích na Androidu

Pokud porovnáte mobilní systémy, jak byste rozčlenil rizika jednotlivých platforem? Jak si stojí Android v této oblasti proti iOS a Windows 10 (Mobile)?

Potencionální útočníci se vždy soustředí na takové cíle, kde mají velkou jistotu úspěchu a tedy i nejvyšší zisky. Vzhledem k obrovskému počtu zařízení s operačním systémem Android je logicky největší hrozba takových útoků. Android má největší podíl na trhu, jako platforma je zároveň nejotevřenější a zastřešuje nejvíce uživatelů, hrozby se tedy soustředí především na tuto platformu.

iOS je ze svého principu velmi uzavřený systém, který se otvírá jen velmi pomalu, pro hackery je tedy útok složitější. Zařízení také není tolik a útoky tak pro hackery nejsou tak atraktivní. Windows Phone, případně Windows 10 Mobile je takovou kombinací. Jedná se o velmi uzavřenou a bezpečnou platformu a navíc není tak rozšířený, aby byl pro potencionální útočníky dostatečně zajímavý. I z tohoto důvodu máme aplikaci pro operační systém Android a ne iOS nebo Windows Phone (Windows 10 Mobile). Tyto platformy prozatím sledujeme.

ESET

Neplánujete vytvořit novou moderní univerzální aplikaci, která bude fungovat na zařízeních s Windows 10 a bude ji možné stáhnout z Windows Store? Díky variabilitě by ji bylo možné využívat jak na PC, tak také na tabletech, konvertiblech a samozřejmě také na mobilní platformě.

Tento trend sjednocení sledujeme, aktuálně vám však nejsme schopni říci, kdy a jestli vůbec takovou aplikaci připravíme. Do budoucna však takovou možnost samozřejmě nevylučujeme.

Prozradíte nějaké konkrétní plány na rok 2016 pro český trh?

Aktuálně nemáme v plánu žádnou novou aplikaci. Nové funkce a další změny přichází do našich aktuálních aplikací vždy několikrát do roka bez nutnosti cokoli dokupovat. V plánu tedy máme vylepšování aktuálního portfolia aplikací. Zákazníky však můžeme navnadit na příchod mutace aplikace ESET Parental Control pro iOS, konkrétní plány vám však samozřejmě prozradit nemůžeme.

Diskuze ke článku
Redmarx
Kazdy den vidim okolo sebe kopec blbcu, kteri veri doslova vsemu, presto ani kampane antivirovych firem nedokazi primet uzivatele k instalaci antiviru, nedokazu si tento rozdil v uvazovani nijak vysvetlit a nemyslim si, ze vsichni uzivatele Androidu jsou nadprumerne inteligentni.
-----
Proc je antivir na Androidu nesmysl?

Napriklad afera Stagefright. Antivir se muze snazit jak chce, ale bez root opravneni, ktere na nerootnutem zarizeni nema jak ziskat, nemuze nic ovlivnit a uzivatele ochranit. Toto je zasadni rozdil oproti PC platforme Windows, kde antivir instalujete s administratorskym opravnenim. To ale na beznem Androidu nejde a proto je antivir nesmysl.
Aplikace jsou v sandboxu a antivir k nim nema pristup a nemuze stahovana data aplikaci nijak zkontrolovat.
Tento problem se resi vytvorenim VPN spojeni ze strany provozovatele bezpecnostni aplikace, napriklad to tak ma Avast. Je to na nerootnutem Androidu jedina moznost, jak ziskat dohled nad daty aplikaci.
Filip
Nejbezpečnější je nemít žádný antivir a nestahovat naprosto očividné pí*oviny mimo oficiální store a vyhýbat se aplikacím, které chtějí mnohem víc oprávnění, než zjevně potřebují.

Antiviry jsou zbytečnost.
Petr
Chtěl bych zde vyjádření od pana Miroslava Mikuše.
Jakým způsobem prohledává váš antivir soubory jiných aplikací a samotného systému?
Žádným, antivir k nim nemá přístup. Jde o obyčejný podvod.
A váš rozmach na iOS a WP/W10M - nenechte se vysmát - kolegové z AVG se o to snažili a jejich aplikace byla okamžitě odstraněna.

Pro redakci - dost sprostá reklama.
Yegor
Chtít samozřejmě může....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze