Huawei MateBook naživo: vstup mezi konvertibly se povedl

6

Huawei na MWC v Barceloně vstoupil do zcela nového segmentu. Na tiskové konferenci totiž představil své první zařízení ze segmentu 2v1, konvertiblů, chcete-li. Huawei MateBook je velmi elegantní tablet s klávesnicí, procesorem Intel Core M, Windows 10 a čtečkou otisků prstů pro snadné odemykání. Novinku jsme v Barceloně vyzkoušeli a přinášíme živé fotografie, video a první dojmy.

Huawei MateBook – MWC 2016

Huawei musím pochválit, jakým způsobem přináší kvalitní stylový design svých telefonů v mnohem větším měřítku konvertiblu. MateBook je elegantní kovový tablet s malou tloušťkou jen 6,9 milimetrů, který vypadá být ideálním společníkem pro ty, pro které je kromě produktivity na cestách důležitý i styl. Hodně zaujme verze v šampaňské barvě, ale i klasická stříbrná varianta je pravým elegánem. Nejen na obrázcích, ale hlavně v praxi naživo vypadá velmi dobře tenký rámeček kolem displeje a v ruce překvapí relativně nízká hmotnost – jen 690 gramů. To je vzhledem ke kovovému tělu a 12palcové úhlopříčce displeje velmi dobrá hodnota.

Huawei MateBook

Klávesnice, která slouží zároveň jako kryt a chrání tablet ze všech stran, vypadá v praxi velmi dobře, příjemný je koženkový povrch ve 4 barvách, vnitřek je měkčený, ale působí trochu levně. Příjemně mě překvapila kvalita klávesnice a samotných kláves, které mají ideální zdvih (vyšší než Surface Pro 4), odpor a dobře se na ni píše už během několika prvních minut, po které jsem ji zkoušel. Jen je potřeba si zvyknout na její prohýbání. Kryt s klávesnicí slouží jako stojánek se dvěma polohami – je tak potřeba jej vždy správně složit, a není k dispozici více možností naklonění a práce třeba na klíně tak nebude tak pohodlná jako třeba u klasických notebooků. To je ale u podobných konvertibilních zařízení běžné.

Na poměry konvertiblů je slušně velký i pohodlný touchpad, i když se klasickým notebookům samozřejmě nevyrovná. Huawei tedy tyto klíčové aspekty zvládlo překvapivě velmi dobře vzhledem k tomu, že se jedná o vůbec první zařízení tohoto typu, které vyrobilo. Huawei dokonce přidává také stylus MatePen který rozezná více úrovní tlaku, ale dokonce je v něm integrováno také laserové ukazovátko, jež se hodí hlavně při prezentacích a dokonce i samotné dálkové ovládání prezentací. Skrze microUSB konektor se stylus nabije za hodinu na měsíční provoz.

Huawei MateBook

Povedl se také displej s úhlopříčkou 12 palců a IPS technologií, výborným barevným gamutem a živými barvami, který je díky QHD rozlišení i hezky jemný.

Pochválit musím také čtečku otisků prstů, která je velmi dobře umístěna na boku mezi klávesy pro regulaci hlasitosti a je hlavně rychlá. Vychází z modelů Mate S a Mate 8 a přihlášení do Windows je tak otázkou okamžiku. Nemusíte přemýšlet, v jakém úhlu prst přiložíte, není nutno swipovat. Konečně to některý výrobce udělal na Windows zařízení pohodlně.

Na konvertiblu běží klasické Windows 10 a je poháněn procesorem Intel Core m 6. generace, díky kterému samozřejmě nenajdeme na těle žádný větráček. Chlazení je obstaráno pasivně, přesto je výkon solidní a na běžnou kancelářskou práci bez problému stačí. Naživo běží vše rychle a svižně a rozdíl oproti jiným Core M zařízením nepozorujeme. Vybrat si můžete verze s Core m3, m5 a m7 procesorem, 4 nebo 8 GB RAM a 128 až 512GB SSD úložištěm.

Huawei MateBook
Tablet má nový USB-C konektor

V segmentu Windows konvertiblů či tabletů je velmi solidní také výdrž 4 430mAh baterie, která slibuje až 10 hodin běžného používání. Užitečné je také rychlé nabíjení – za 2,5 hodiny je možné zařízení nabít do plné kapacity. Tablet se nabíjí skrze USB-C konektor, který je spolu s 3,5mm jackem jediným konektorem. K dispozici ale bude MateDock, který k tabletu připojíte přes USB-C a značně si rozšíříte konektivitu. Obsahuje totiž VGA, HDMI, 2× USB, ethernet a USB-C port. Navíc si do něj můžete uložit i nová sluchátka s potlačováním hluku, která lze nabít z MateBooku.

Nový Huawei MateBook bude k dispozici na jaře. Nejlevnější verze s Core m3, 4GB RAM a 128GB SSD bude stát v přepočtu 22 tisíc korun včetně DPH. Naopak vrcholná verze s Core m7, 8 GB RAM a 512 GB SSD vás vyjde na bezmála 50 tisíc korun.

Fotogalerie

Technické parametry Huawei MateBook

Kompletní specifikace
Konstrukce278,8 × 194,1 × 6,9 mm, 640 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12" (2 160 × 1 440 px)
ChipsetIntel Core M, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, disk: ?, paměťové karty: ne
Konektory?× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: ne
Datové funkcemodem: ?, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor38 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
DostupnostQ2 2016, 49 000 Kč
Diskuze ke článku
Wil
Velice hezké, ale velice drahé
Nejkolkol
Třikrát dokonce v jednom souvětí, měli by jste zapracovat na psaném projevu.
Martin Langer
Martin Langer
"Nejlevnější verze s Core m3, 4GB RAM a 128GB SSD bude stát v přepočtu 22 tisíc korun včetně DPH"
To už je velmi slibná cena!
hdgskghksdhgk
apple se pomalu ale jistě stává nejlevnějším výrobcem. kdo chce být in, koupí si tepláky s pěti pruhama a huaweie

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze