Dosáhly už telefony hranice dnešních technologických možností?

56

Při koupi smartphonu můžete vybírat z desítek modelů, ale po jejich porovnání se ti nejnáročnější zákazníci, mezi které jistě patří i mnozí čtenáři mobilenetu, neubrání dojmu, že je jeden jako druhý. Lze namítnout, že převratným inovacím musí předcházet vyvinutí a otestování nových technologií, což trvá mnoho let, ale jak si ukážeme, významným zlepšením nebrání nic ani dnes.

Tradiční podzimní představení nových iPhonů, které v minulosti znamenalo vrchol dění v mobilním odvětví dané sezóny, letos zaznamenalo napříč odbornými médii i fanoušky mobilních technologií jen vlažný ohlas. Mnozí to přisuzují momentálnímu stavu technologií, které dosáhly maxima svých možností, a tak už zkrátka výrobci nemají moc čím překvapit. O vysokokapacitních bateriích, které dají zapomenout na každodenní nabíjení, nebo dotykových displejích nové generace, které umožní orientaci po hmatu, případně přežijí přehnutí, sice slýcháme neustále, ale očividně si žádají ještě dlouhé měsíce vývoje. Osobně jsem však přesvědčen, že výrazného posunu lze docílit i za současného know-how a také oprášením dřívějších řešení, která nikdy neměla skončit v zapomnění.

lenovo_folio_concept
Prototyp Lenovo Folio s ohebným displejem představený na letošním Tech Worldu

Říkáte, že skepse není vůbec na místě a pohybu kupředu jsme svědky pokaždé, když významný výrobce představí vlajkovou loď na nadcházející období? Ano, Samsung ohromil všechny fetišisty světa svými zahnutými displeji, ale prakticky smýšlející osoby to nechalo zcela chladné. Ano, Apple se zasadil o širokou adopci přikládacích čteček otisků prstů, ale v podstatě nejde o nic, co by stejně dobře nezvládlo obrázkové heslo na dotykové obrazovce. Kde jsou inovace, které budou pro uživatele znamenat výrazné navýšení pohodlí a nové scénáře, jak zařízení používat?

Baterie vyměnitelná za chodu

Pokud by několik lidí nezávisle na sobě hledalo Achillovu patu dnešních telefonů a vlastně všech mobilních zařízení, dříve či později by museli dojít ke shodě, že jsou jí akumulátory. Pro mladou generaci „telefonistů“ je již samozřejmostí, že jejich kapesní hi-tech udělátko bez nabíjení po pár dnech nebo i hodinách používání degraduje na zarážku do dveří, ale ti starší z nás stále pamatují doby, kdy jste se bez nabíječky obešli i několik týdnů.

TIP: Recenze Sony Xperia Z5 Premium – Unikát, co není pro každého

Ano, ani dnes člověku nic nebrání používat energeticky nenáročný telefon, který technologicky odpovídá začátku předchozího desetiletí, ale pak je tu lákadlo v podobě aplikací a internetu, které v terénu otevírají novou dimenzi možností. Pokud vyloučíme poněkud nepraktická řešení, kdy non-stop manipulujete s 300gramovým androidím mackem, kdy vám z telefonu u ucha visí powerbanka, popřípadě kdy vám jednu kapsu okupuje UHDčková Sony Xperia Z5 Premium a druhou stará dobrá Nokia s monochromatickým displejem, nabízí se možnost jednoho chytrého telefonu s uživatelsky vyjímatelnou baterií a alespoň jedním akumulátorem v záloze. Pravda, zejména prémiový segment telefonů směřuje ke konstrukčně odolnějším unibody tělům s integrovanou baterií, avšak někteří výrobci stále nabízejí dobře vybavené stroje, kde není problém baterii uživatelsky vyměnit. Problém představuje fakt, že telefony se stávají rok od roku chytřejšími, zatímco způsob výměny baterie zůstává nadále naprosto dementní: zařízení musíte přestat používat, najít nejbližší přebalovací pult, abyste mohli sejmout a znovu nasadit kryt, aniž by vám při prohození baterií všechny ty díly neupadly na zem, a pak čekat desítky vteřin, než nabootuje systém.

lg baterie
LG u modelu G5 experimentovalo s konstrukcí, ale některé věci úplně nedomyslelo

Jak ukazují některé ThinkPad notebooky od Lenova, jde to mnohem lépe: vybavit mobilní zařízení dvojicí baterií, kdy jedna malá záložní vždy zůstává uvnitř a druhou větší lze kdykoliv vyjmout. Zatímco větší vybitou baterii vyměňujete za čerstvou, zařízení tu krátkou chvilku udržuje při životě integrovaná baterie, takže odpadá přerušení činnosti (byť v psaní emailu asi pokračovat nebude), ukládání rozdělané práce a restart (byť stolní operační systém paradoxně bootuje násobně rychleji než mobilní). Mobilní telefon je mnohem kompaktnější, takže pokud by se u něj sekundární baterie vyjímala stejně jako třeba u LG G5 (tj. stejně jako zásobník u pistole), ani byste při procesu výměny baterie nemuseli přerušit právě probíhající hovor. LG G5 však onou záložní integrovanou baterií nedisponuje a dokonce jeho jedinou baterii musíte vyjímat i při připojování modulárního příslušenství. Takhle že si přední výrobci představují smartphone?

Dokovací stanice s piny

Malá výdrž si žádá častější nabíjení. Poté, co jej zkomplikovalo nesymetrické microUSB, takže jste kabel úspěšně zapojili až napotřetí, se situace zlepšila: u USB-C nemusíte řešit orientaci konektoru a u bezdrátového nabíjení nemusíte zápolení s kabely a konektory podstupovat vůbec. V prvním případě však připojení nabíječky stále vyžaduje velkou míru soustředění, přičemž nároky s ubývajícím světlem narůstají, a v druhém případě nabíjení neprobíhá tak rychle, jak jste zvyklí u klasické nabíječky. Dlouhé roky přitom existuje daleko pohodlnější řešení – telefon ze strany výrobce vybavit piny a do nabídky příslušenství zahrnout dokovací stanici (či kolébku, chcete-li).

sony_xperia_z_dock_pins
Dokovací stanice Sony DK48 pro telefon Sony Xperia Z3

Takové řešení s sebou nese jen samé klady. Předně je ohromně praktické, protože usazení telefonu do doku zvládnete i poslepu. Výhodou je i to, že rychlost nabíjení není nijak postižena. Jako takový bonus lze vnímat možnost, že lze telefon odložit a stále mít k sobě nakloněný displej. Ten může zobrazovat třeba hodiny a pokud přichází nějaký nežádoucí hovor, k telefonu jen obrátíte zrak a ignorujete ho, případně na očekávaný hovor můžete bez rizika opomenutí ihned reagovat.

TIP: Recenze Sony Xperia Z3 Compact – Vybroušeno k dokonalosti

Jak vypadá realita dnešního trhu? Velice bídně. Pokud pominu seniorské Aligatory s alfanumerickou klávesnicí, k mání jsou de facto jen univerzální čínské doky se samčími microUSB, popřípadě Lightning konektory, které veškerou ergonomii zabíjí. A ani záměna za USB-C a nátisk Sony na tom nic nezmění. Možnost nabíjení v kolébce přes piny u smartphonu naposledy nabízelo Sony u modelu Xperia Z3 (Compact), což brzy bude dva roky stará historie. HTC to s doky vzdalo ještě dřív.

Chytré klipy sluchátek

Dnešní trend velí chytré hodinky a miniaturní bezdrátová sluchátka, ale osobně mi toto řešení nepřijde tolik odlišné od toho, když se drbete pravou rukou za levým uchem. Chytré hodinky jsou drahé a musíte je často nabíjet. U bezdrátových sluchátek můžeme hovořit i o degradované kvalitě zvuku. A není nakonec bezdrátová komunikace na vzdálenost jednoho metru trochu… absurdní? U Bluetooth klávesnic pro iPad se ani neptám, tam o tom vůbec nepochybuji.

nokia wh 701
Drátový headset Nokia WH-701

Velmi rád vzpomínám na headset, který ke svým telefonům přibalovala Nokia. Nejenže „panýlek“ na kabelu sloužil jako klip, který jste si připnuli na tričko a hmotnost kabelu vám nevytahovala špunty z uší, ale krom samozřejmého mikrofonu a tlačítka pro přijetí a ukončení hovoru nabízel i bohatou nabídku dalších tlačítek, která čítala regulátor hlasitosti a tlačítka pro ovládání hudebního přehrávače. S opouštěním 3,5mm jacku a jeho náhradou za Lightning nebo USB-C se nabízí tento koncept rozvinout – onen „panýlek“ využít jako zobrazovač notifikací či názvů hudebních skladeb. Dnes jsou vzácností jakákoliv přibalená sluchátka i v high-endu. Dokoupit lze mnoho podobných bezdrátových řešení, ale místo využití nastupujícího univerzálního USB-C a zavedení otevřeného standardu zůstávají úplně mimo zájem mas. Smutné.

Efektivní využití čelní plochy

Tvrzením, že čelní plocha telefonu neprošla za poslední roky evolucí, bychom výrobcům křivdili. Dočkali jsme se odolnější ochrany displeje a 2.5D skla se čtečkou otisků prstů už nabízí i levná asijská produkce.

TIP: Huawei oficiálně představil Honor 7i s otočným fotoaparátem

Mobilní telefon by však měl nabízet maximum možností při minimálních rozměrech, na což jako by většina výrobců úplně zapomněla. Hovořím zejména o výrazných rámečcích okolo displeje. Sony ukázalo, že čtečku otisků prstů není problém umístit na bok, a osobně toto umístění považuji za nejergonomičtější. Sharp předvedl, že rámečky okolo displeje mohou být minimální. A konečně Huawei dokázal, že čelní plochu netřeba zabírat fotoaparátem, ale přitom neoželet kvalitu senzoru, možnosti přisvícení, technologii ostření a případnou optickou stabilizaci, a to ani zepředu, ani zezadu. Přidružte k výklopnému fotoaparátu funkci stojánku a zabijete dvě mouchy jednou ranou.

honor 7 camera
Honor 7i přišel s fotoaparátem, který na čelní straně nezabírá ani milimetr

Telefonu s minimálními rámečky nahoře, dole i po stranách tak technologicky absolutně nic nebrání. Představte si 5,5palcový displej v těle, které dnes nabízí jen 4,7palcový displej. Místo toho jsme se letos dočkali iPhonu SE, jehož displej nepokrývá ani 61 procent čelní plochy, a Xperie X Compact, která nemá čtečku otisků na čelní straně, a přesto displej nezabírá ani 70 procent čelní plochy.

Za jakým účelem potřebuji v těsné kapse u kalhot nosit rámečky displeje?!

Tělo vyrobené z praktických materiálů

Při návrhu telefonů řeší designéři zásadní dilema. Věci denní potřeby, se kterými často manipulujeme, bývají vyrobené z praktických materiálů a maximálně slouží svému účelu. Jenže telefon mnozí vnímají i jako šperk a způsob, jak dát okolí najevo svůj společenský status. Jaké materiály tedy použít?

TIP: Recenze Samsung Galaxy S7 edge – Bez ostychu na vrchol

Trh se bohužel vyvíjí dvěma extrémními směry. Na jedné straně tu máme CAT S40 od Caterpillaru, který sice odolá přejetí dodávkou, ale ve společnosti působí jeho masivní pogumované tělo stejně nepatřičně jako Mr. Bean v pornofilmu. Na druhé straně tu máme Samsung a jeho ze všech stran skleněný Galaxy S7 edge. Ten sice ve společnosti ohromí svým exkluzivním provedením, ale budete jej neustále leštit a při pádu vás s 90procentní pravděpodobností nezvaně navštíví Spider-Man.

lg g4 leather back
LG G4 v provedení s koženými zády vypadá elegantně a zároveň neklouže z ruky

Když se rozhlédnu kolem sebe, všude vídám velice zvrhlou praktiku. Lidé si koupí nablýskaný, ARMem poháněný diamant, který následně strčí do laciného a slizkého pouzdra nevkusné azurové barvy. Vůbec jim nedochází, že puntičkářské řešení každého milimetru při tabulkovém srovnávání kandidátů před koupí absolvovali úplně zbytečně a nejenže se tedy proviní vůči estetice, ale telefon jim i nakyne.

TIP: Recenze LG G5 – Focení může být zábava

Nebylo by lepší najít nějaký kompromis? Když LG představilo LG G4 s koženými zády a později V10 se silikonovým zadním krytem a kovovým rámem, zaradoval jsem se, že se v tom jejich zběsilém experimentování konečně podařilo najít něco, co má šanci přejít do následujících modelů. Jevilo se mi to jako ideální kompromis mezi prémiovým vzhledem a praktičností. Pak přišlo bizarní G5 a celokovové V20 a nadějím byl konec.

Hardwarová klávesnice na šířku

Telefonováním dnes s mobilním telefonem paradoxně trávíme minimum času. Fokus uživatelů nabral směr prohlížení internetu, emailování, používání sociálních sítí a konzumování multimédií. Pokud pomineme multimédia, ve všech dalších zmíněných činnostech by přišla vhod fyzická klávesnice orientovaná na šířku. Kolik takových telefonů na dnešním trhu najdeme? Lze to vyčíslit velmi přesně: 0. Jedinou nadějí na hardwarovou klávesnici na dnešním trhu představuje PRIV by BlackBerry nebo Keyboard Cover Case pro vlajkové lodě Samsungu. A v obou případech jsou orientované na výšku. Přitom miniaturizace nikdy nebyla dál, a tak by se vše krásně vešlo i do útlého těla.

htc z open keyboard
HTC Z, jeden z posledních telefonů s výsuvnou hardwarovou klávesnicí na šířku

Neříkám, že každý telefon musí být takový. Ale nemohl by se najít alespoň jeden nebo dva modely?

Inovace i mimo seriál Retro?

O tom, že dnešní telefony dosáhly maxima současných technologických možností, vážně pochybuji. Za aktuální nudnou nabídku viním vedení velkých firem, které není ochotno podstupovat sebemenší riziko, protože rozlišovací schopnost akcionářů, schopných zavést opatřující personální změny lusknutím prstu, začíná až na hranici desítek miliónů prodaných kusů. Změní se to v dohledné době? Najde se některý výrobce, který bude odvážný a zároveň bude disponovat dostatečným kapitálem, aby alespoň některé hříchy trhu napravil? Bohužel se zdá, že v nejbližší době nikoliv.

Která technologie je neprávem přehlížená nebo zapomenutá podle vašeho mínění? Podělte se s námi prosím v diskuzi!

Diskuze ke článku
PavelD
Tak prostoru na novinky je vždycky dost. U většiny mobilů mi chybí rádio. Když ne FM, tak DAB by se určitě hodilo.
O DVB-T tuneru v mobilu bych také rád slyšel, když DVB-H kvůli hamižnosti operátorů neprošlo.
Výrobci mohou do mobilů dávat více čidel. Zatím tu máme většinou jen barometr. V Samsungu S4 byl i teploměr s vlhkoměrem, ale pak nic.
CAT S60 má vestavěnou infrakameru, zajímavé rozšíření. Zesilovač nočního světla by také nebylo špatné - noktovizor.
Uvítal bych i vestavěný laserový dálkoměr.
Prostě chci mít z mobilu takový švýcarský nožík.
Petas
ANO dosahly. Nic noveho sem na mobilu nevidel uz tak 3 roky. Porad to same dokola jen vetsi vykon a vic ram. U antutu si kazdy honi brko jak je uzasnej.

Vykon je jedna vec, ram druha, ale nejpodstatnejsi je ta, ze uz asi 10 let nevysla poradna baterka co by vydrzela aspon tyden. S prichodem zbytecnosti v podani VR na mobilu, kdy bude LCD 8K nebo 16K urcite potreba mobil nevydrzi ani hodku. Hlavne ze si zahrajem v obyvaku :-D
Kocik
Uvidíme čím nás v následujících 10 letech výrobci překvapí sám jsem na to zvědavej. V dobách Symbianu na Nokii 7610 jsem si taky přišel, že je to to nejlepší co existuje a nedovedl jsem si představit, že by se dalo co zlepšovat a podívejte kde jsme dnes. Možná podobně budeme v úžasu za 10-15 let :-)
ICE
Technologicky na vrcholu, v praktičnosti někde na půl cesty. Psaní na mobilu mě naposledy bavilo za Nokie E52 a SE k550i. Co jsem vystřídal několik dotykáčů, tak je pro mě psaní čehokoliv na mobilu docela pruda, pořád se peru s predikcí a občas zavadím rukou o něco co nemám. Android mi přijde použitelný, nikoli však excelentní, ergonomický nebo uživatelsky přívětivý. Jak má člověk víc aplikací, tak se v tom vyznat je prostě boj. Stejně tak v efektivní práci s kontakty, kalendářem, sociálními sítěmi, emaily atd. Nikdy se mi nepovedlo uspořádat si plochu Androidu tak, aby mi to maximálně vyhovovalo a nikdy jsem nic nehledal. Takový BBOS10 to je jiná písnička, tam je zaměření na produktivitu znát. Dokonce i ty dlaždice na WP byly úžasně přehledné. A k čemu mi je widget, když mi zabere skoro celou plochu telefonu. Myslím, že tady je ještě hodně v čem dohánět.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze