Oficiální představení BlackBerry DTEK50, novinky s Androidem

Kanadská společnost BlackBerry před několika hodinami oficiálně odhalila svůj v pořadí druhý smartphone s operačním systémem Android. Model nese označení DTEK50 a zaujme například kovovým rámem, 5,2" Full HD displejem, speciálním softwarem od BlackBerry a cenovkou lehce pod 10 tisíc korun.

Kanadská společnost BlackBerry představila další telefon s operačním systémem Android, v pořadí již druhý. Po nekompromisním PRIV by BlackBerry přichází model DTEK50, který se zařadí do střední třídy.

Nepřehlédněte:

BlackBerry DTEK50

BlackBerry DTEK50 je v podstatě upravený Alcatel Idol 4, který je o trochu levnější. BlackBerry tedy po vzoru Alcatelu nabídne 5,2palcový displej s Full HD rozlišením (jemnost 424 pixelů na palec), který je odolný proti poškrábání. Stejně jako v případě Alcatelu jde o ochranu typu Gorilla Glass, potěší rovněž kovový rám obepínající boky zařízení. BlackBerry dále nabídne osmijádrový procesor Snapdragon 617 s taktem 1,5, respektive 1,2 GHz, potěší i paměť RAM o kapacitě 3 GB. Interní paměť s kapacitou 16 GB půjde rozšířit pomocí slotu pro paměťové karty, a to až do velikosti 2 TB.

Co se týká změn, model DTEK50 nenabídne oproti Alcatelu OneTouch Idol 4 slot pro dvě SIM karty, což je možná trochu škoda. O kvalitní fotografie se bude starat 13Mpx fotoaparát, sekundární kamera pro videhovory nabídne dnes již běžné rozlišení 5 Mpx. Kapacita baterie dosahuje hodnoty 2 610 mAh a spolehnout byste se mohli na bezproblémovou jednodenní výdrž baterie. Reálné zkušenosti brzy ověříme v připravované recenzi.

BlackBerry DTEK50

BlackBerry je stále synonymem pro bezpečnost, společnost tedy interní software Android 6.0 Marshmallow upravila k obrazu svému. Do útrob totiž přidala aplikaci DTEK by BlackBerry for Android, která automaticky monitoruje úroveň zabezpečení přístroje, veškerou činnost OS a aplikací a včas vás upozorní na případná rizika. Dokáže upozornit uživatele v případě nežádoucích přístupů aplikací k různým funkcím přístroje, jako je záznam zvuku, pořizování fotografií, posílání SMS zpráv nebo přistupování ke kontaktům a poloze. Tuto funkcionalitu navíc jsme poprvé mohli vyzkoušet u modelu PRIV.

Samozřejmostí je podpora LTE včetně tuzemských pásem, Bluetooth 4.2 LE a GPS čip včetně alternativy GLONASS. Mezi dostupnými senzory nechybí akcelerometr, gyroskop, magnetometr, senzor okolního světla a senzor přiblížení.

BlackBerry DTEK50

BlackBerry DTEK50 bude dostupné od 10. srpna, a to i u tuzemského distributora, společnosti CELKOM Praha. Ta rovněž provozuje e-shop, kde budete moci novinku zakoupit za doporučenou koncovou cenu 9 900 Kč. Aktuálně je možné novinku předobjednat. Společnost BlackBerry si navíc připravila i speciální akci. Ke každé předobjednávce získají zákazníci jako dárek zdarma výkonnou powerbanku BlackBerry Mobile Power Charger MP-12600 s kapacitou 12 600 mAh v hodnotě 1 950 Kč.

Technické parametry BlackBerry DTEK50

Kompletní specifikace
Konstrukce147 × 72,5 × 7,4 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 610 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2016, 9 900 Kč

Zdroje: global.blackberry.com

Diskuze ke článku
Petr
Absolutne predrazene a neprodejne, tohle je konec BB - konecne :D
Jirka
Tak tímhle způsobem se Blackberry ode dna neodrazí, bohužel...
Karlik
Strasne by me zajimalo co BB dela s temi vsemi Z10, z30, classici, atp. co neprodali a zustali jim, kdyz jim to nikdo nekupuje. Nevim zda to davaji sesrotovat, nebo to drzi nekde na sklade nebo co s tim delaji, ale kazdymu musi byt jasny, ze tohle je lezak. Apropo to co je za debilni nazev DTEK50, alespon to neco znamena?
Standa
Na recenzi jsem zvědavej. Hlavně jak to bude fotit. Je mi jasný že není prioritou toho modelu dělat fotky jako S7 ale stejně by to nemuselo být k zahození. Klidně bych si zabezpečenej telefon bez možnosti šmírovaní pořídil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze