Nokia X7
recenze

Nokia X7

Rozpačitý hudební adolescent
18

Nokia X7 přebírá štafetu po Nokii X6. Přináší Symbian Anna, vyšší rozlišení fotoaparátu 8 MPx nebo kovové tělo s nekonvenčním designem alá zkosené rohy. Stereoreproduktory se přetahují o pozornost s bohatou datovou výbavou. Uvnitř se ale skrývá také celá řada negativních vlastností. Jak tedy Nokia X7 dopadla?

Nokia X7 - oficiální fotografie

Nokia X7 navazuje na úspěchy předešlé Nokie X6. Povzbudí úspěchy stagnující, přesto populární řady XpressMusic? Nokia X7 na začátek nasadila velmi vysokou cenovou laťku. Vše ale vyvažuje nadstandardní výbava v čele s fotoaparátem o rozlišení 8 MPx, konzervativním a neotřelým vzhledem. Nechybí kompletní výčet datových technologií s Wi-Fi b/g/n. Premiéru si odbývá nová verze operačního systému Symbian Anna. Ta ale výrazně zaostává za očekáváním. Potěší i dotykový displej AMOLED 4" s rozlišením 360 x 640. Naopak hudební funkce příliš nenadchnou. Jejich nabídka je na úrovni, kterou jsme mohli vidět i u jiných zařízení C7/E7. Výrobce se ani nesnažil odlišit X7 například od modelu E7. Výbava obou zařízení je na stejné úrovni.

Technické parametry Nokia X7

Kompletní specifikace
Konstrukce119,7 × 62,8 × 11,9 mm, 146 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4" (360 × 640 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, video: 1 280 × 720 px, 25 FPS
ChipsetARM1176, CPU: 1×680 MHz, GPU: Broadcom BCM2727
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 1,02 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNokia (Symbian) Belle
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2011, 9 500 Kč

Nokia X7 – komentovaný videopohled

Obsah balení

  • Mobilní telefon s již napevno zabudovanou baterií Li-ion (BL-5K) 1200 mAh
  • Nabíječka
  • Špuntová sluchátka s vyměnitelnými nástavci (3 velikosti)
  • Datový kabel
  • Paměťová karta typu MicroSDHC 8 GB

Prodejní balení

Design a konstrukce: kontroverzní kov

Nokia X7 nabídne klasický design s nádechem neokoukaného vzhledu. Základem novinky je tělo, jenž má ve spodní i vrchní části zkosené rohy. Podle prvotních fotografií jsme doufali, že vrchní i spodní část budou okupovat stereo reproduktory. Pravda je na půli cesty. Pouze ve spodní části se nachází dva reproduktory, vrchní část slouží pouze jako estetično.

Co do velikosti, padne novinka do rukou jako ulitá. Velmi pohodlné je i zakřivení zadního krytu. Tělo novinky se vyznačuje kovovým zpracováním s minimem hardwarových prvků. X7 se dá označit za kus pořádného telefonu, svědčí o tom i ne zrovna nejnižší hmotnost 146 gramů. Hardware novinky je uschován v kovovém šasi, plastové části jsou pouze na obou koncích telefonu. Tyto části se jeví jako největší slabina jinak skvěle zpracovaného telefonu. Mají tendenci povrzávat a prohýbat se spolu s drobnou vůlí. Ke kovovému skeletu nemám větších připomínek, jedná se o kvalitní kov, na kterém ovšem snáze ulpívají drobné a mikroskopické škrábance. Povrch tak není příliš imunní vůči těmto jevům.

Na bocích novinky se designéři doslova vyřádili. Jejich snaha se podepsala na dvojici slotů. Slotu pro paměťovou kartu a slotu pro SIM kartu. Oba mají unikátní způsob manipulace, kdy je vyžadována maximální opatrnost, zručnost i zapojení mozkových závitů. Ony sloty jsou vyplněny důmyslnými šuplíčky, při jejichž manipulaci musíme v jedné části zatlačit jejich krytku do zařízení a z druhé strany po vzoru houpačky vyjede její druhý konec. Ten chytíme a povytáhneme jej ven. Ostatně velmi dobře je to vidět na videu.

Unikátně řešený systém krytek (sim karty a paměťové karty)

Kromě těchto výčnělků již nic jiného nepřekvapí. Na boku nalezneme dále dvojklávesu pro ovládání hlasitosti nebo jednopolohovou spoušť fotoaparátu. Chybí bohužel mechanický posuvník pro uzamčení displeje. Ten se nyní zamyká vrchním vypínacím tlačítkem stejně, jako u mnoha konkurenčních telefonů.

Unikátně řešený systém krytek (sim karty a paměťové karty)

Na přední části zařízení se nachází rozměrný dotykový displej s úhlopříčkou 4 palce, nad kterým je uveleben reproduktor a čidlo pro regulaci jasu displeje. Pod dotykovým displejem se můžeme seznámit se sirotkem v podobě rozměrného hardwarového tlačítka, jehož prací a funkcí je vstup do menu, vyvolání nabídky multi-taskingu a minimalizování aplikací. Vrchní část skrývá tři prvky. MicroUSB nabíjecí a datový konektor, 3,5 mm hudební jack a z hlediska geometrie zajímavý útvar – klávesu pro vypnutí, zapnutí telefonu či uzamčení kláves.

Baterie a výdrž: Už nemám sílu

Poslední zařízení s novou generací Symbianu mají mnoho společných znaků, mezi které patří i většinou stejná kapacita a typ baterie. Modely C7/N8/E6/E7 a nyní i X7 mají baterii typu Li-ion o kapacitě 1 200 mAh. Nelze říct, že by se jednalo o nedostatečnou baterii, to v žádném případě. Ale je takový problém použít baterii o kapacitě 1 500 mAh? V případě zařízení, jehož dotykový displej má úhlopříčku 4 palce by toto nebylo na škodu.

Měl jsem tu čest s modely C7 a N8, takže se nevyhnu porovnání. Z této trojice vychází X7 nejhůře i když rozdíly nejsou markantní. U C7/N8 lze vyzdvihnout jejich výdrž, která vždy dosahovala při mých nárocích na telefon kolem jednoho a půl dne. Nokia X7 se chlubí se zbytkem sil a vyplazeným jazykem výdrží jednoho dne. Samozřejmě tato výdrž obsahuje aktivované 3G sítě, zhruba hodinu prohlížení webových stránek a příjem e-mailů s automatickým načítáním skrze Wi-Fi a 3G, pět minut hlasových hovorů nebo 30 textových zpráv, plus desítka pořízených fotografií. Nokia X7 je tedy dalším ryze jednodenním telefonem.

Pokud chcete dosáhnout maximální výdrže a aktivujete režim úspory energie a převedete widgety do off-line režimu, lze se dostat zhruba na necelé dva dny střídmého používání. Zbývá jen dodat, že ani v případě Nokie X7 není baterie přístupná a v případě problémů ji nelze vyjmout a vyměnit. Vždy bude nutná návštěva servisu.

Zvuk: slušné, nikoliv výborné stereo

Od zvukové stránky X7 jsme měli velká očekávání, a to právem. Toto zařízení patří do řady hudebních telefonů. Prvním zklamáním bylo zjištění, že „stereo“ se nekoná. Důvodem jsou totiž reproduktory pouze ve spodní části telefonu. Horní hrany zůstaly prázdné. Samotné reproduktory disponují slušným zvukovým přednesem a velkou hlasitostí, ale že bych viděl velké rozdíly oproti například Nokii N8? Lhal, kdybych řekl ano.

Na test jsem měl předchůdce X6, který nabídl stereo reproduktory a zvuk byl opravdu kvalitnější. Logicky jsem očekával, že nástupce a vylepšený model nabídne oproti předchůdci inovace, nikoliv zhoršení některých funkcí. X7čka je tak telefonem se zvukovým výstupem, který lze označit pouze za mírně nadprůměrný. Co se týče zvukového projevu do sluchátek, tady se žádné změny nekonaly a lze jej označit za kvalitní. Výstup není odlišný od jiných zařízení s novým Symbianem a zvukový čip tak bude zřejmě totožný.

Displej: velmi slušná podívaná

Dotykový displej typu AMOLED přichází s úhlopříčkou 4“ a průměrným rozlišením 360 x 640 bodů. Zobrazovací schopnosti jsou lepší, než jsme čekali. Když budeme porovnávat s modely C7 a N8 je na první pohled patrné vyšší podání jasu a kontrastu. Chybí ale technologie Clear Black, takže například oproti modelu E7 je displej horší. Citlivost dotykové vrstvy je velmi vysoká. Pozorovací úhly jsou velmi dobré, ani při větší náklonu nedochází ke zkreslení barevného spektra.

Jako souboj na život a na smrt působí duel slunce vs AMOLED. Na přímém slunci i při vyšším nastavení jasu je displej špatně čitelný. Navíc výrobce se ve svých specifikacích chlubí ochranným sklem Gorilla Glass a já si pokládám otázku, zda tomu tak skutečně je. Již po krátké době, kdy zařízení testuji, displej vykazuje drobné mikroskopické škrábance. Nechybí ani podpora multi-touch gest.

Uživatelské prostředí: nudná a nevýrazná Anna

Pokud bychom měli vyzdvihnout největší novinky, které Anna přináší, našli bychom je na samotném prostředí a jeho vzhledu. Nejdříve ovšem uvedu základní papírové parametry hardwaru telefonu. Nokia použila opět již známou sestavu skládající se z procesoru Broadcom BCM2727 architektury ARM 11 o taktu 680 MHz a operační paměť RAM o kapacitě 256 MB. Hardware je v případě Symbianu dostatečný, i když bychom raději viděli modernější procesor i jiné komponenty. Novinka opět běží na nové verzi operačního systému Symbian^3, bonusem je nejnovější aktualizace PR 2.0 alias Anna. Co přináší? Zejména pozměněné grafické prostředí, jiné, líbivější a uhlazenější ikonky, nové animace a také novou indikaci, která nás doprovází při čekání na námi zvolený úkon. Důležitou součástí je také množství vylepšení v aplikacích.

Pohotovostní obrazovka, možnosti widgetů

Od Anny jsem očekával zlepšení výkonu, zrychlení reakcí nebo lepší výdrž baterie. Něco se koná a něco ne. Například přechod mezi jednotlivými pohotovostními obrazovkami je nyní o něco svižnější a hlavně plynulejší. To ostatně bylo i bez Anny po vypnutí efektů v menu. V další nárůst rychlosti jsem doufal v prostředí menu. Moje tužby zůstaly nevyplněny. Já osobně pozoruji, že na často zvolený úkon musím čekat, u takřka každého úkonu vidím animovanou indikaci. Načítání nové zprávy není okamžitě. Občas jsou některé pohyby trhanéa rozhodně nelze hovořit o tom, že reakce jsou bleskurychlé.

Další kapitolou je Ovi obchod, který doznal významných změn. U každé námi stažené aplikace nyní vidíme, zda je k dispozici novější verze. Podle slov výrobce mělo dojít i ke zrychlení reakcí. Já osobně jsem ale zažíval naprostý opak, při stažení aplikace jsem se leckdy setkal se situací, že seznam mých aplikací ne a ne se načíst ani po desítkách minut. Pomohlo pouze tovární nastavení a přeinstalování aplikací. Ovi obchod ani s Annou nedoznal takových změn, aby mohl být důstojným konkurentem jiných již zavedených marketů s aplikacemi.

Ovi store má ještě značné rezervy a to především v rychlosti a optimalizaci

Opět se vrátím na pohotovostní obrazovku. Spekulovalo se o tom, že Anna rozšíří stávající počet domovských obrazovek na pět. Nic takového se bohužel nevyplnilo. I widgety a jejich velikosti či flexibilita jsou stále neměnné. Novinkou jsou tak o něco hezčí animace a možnost plynulého přecházení mezi obrazovkami ve stylu Androidu.

Nová podoba hlavního menu - animované ikonky

Paměť nebude patřit mezi pozitiva této novinky. Interní paměť ROM nabídne kapacitu 1 GB, uživateli je dostupná volná paměť kolem 490 MB. Naštěstí tato paměť může být rozšířena o paměťové karty typu MicroSDHC až do velikosti 32 GB. V prodejním balení se nachází karta o velikosti 8 GB. Proč je ale problém multimediální zařízení osadit větší pamětí stejně, jako v případě C7, N8 nebo E7, zvláště pokud je startovací cena na více než 11 tisících Kč?

Fotoaparát: ten už jsme dávno viděli

Modul nacházející se v X7 můžeme vidět například u Nokie C7 či E7/E6. Snímač nabídne rozlišení 8 MPx a postrádá autofocus. Zastoupila jej technologie Full Focus (EDOF). Výhodou nebo spíše nevýhodou této technologie je pevné ohnisko. Efektivní zaostřovací vzdálenost je zhruba od jednoho metru. Cokoliv bližšího je rozostřené. Focení makra je zcela nemožné. Přítomna je i přisvětlovací LED dioda, která dokáže efektivně osvětlit scénu kolem dvou metrů. Snímky opět trpí viditelnou kompresí a často jsou jako by zastřeny mlhavým nádechem. Pochválit lze ale nízkou úroveň šumu a v případě větší vzdálenosti i slušnou ostrost.

Fotoaparát

Ukázkové snímky z fotoaparátu

Použití LED přisvětlovacího blesku - jeho výkon je slušný

Pořizovaná videa mohou být v rozlišení 1280 x 720 bodů, formátu MP4, s bitrate na 25 snímcích za vteřinu. Výsledná kvalita je celkem slušná. Samozřejmě nelze počítat s kontinuálním zaostřováním. Občas jsou ale znát chybějící detaily.

Videoukázka 1 - 1280 x 720 px, 25 FPS (26,41 MB, mp4)

Videoukázka 2 - 1280 x 720 px, 25 FPS (36,54 MB, mp4)

Videoukázka 3 - 1280 x 720 px, 25 FPS (25,75 MB, mp4)

Multimediální funkce: jsme spokojeni, ale něco by to chtělo

Přinesla Anna něco do oblasti multimediální výbavy? Ano, i zde lze očekávat jednu novinku. Tou novinkou je vylepšený prohlížeč obrázků a videí. Pří vstupu do prohlížeče lze nyní bez zbytečných kliknutí přímo vstoupit do alb, kde jsou vyfocené obrázky nebo oblíbené položky. Tím jsem vyčerpal všechny novinky. Ovšem v dané oblasti ještě zůstanu. Při prohlížení jednotlivého obrázku a jeho zvětšení zároveň docházelo ke zkoušce mé trpělivosti, trvalo zhruba 4 – 5 vteřin než došlo k plnému zaostření obrázku. Je to celkem zdlouhavé a otravné a opět jsem očekával, že tuto prodlevu například Anna odstraní.

Prohlížeč obrázků - nový odkaz umožňuje přímo vstoupit do složky fotografií

Videopřehrávač podporuje všechny známé formáty mp4, avi i kontejnery Divx. Přehrávaná videa mohou mít i titulky ve formátu.srt, česká diakritika je podporována. Maximální rozlišení přehrávaných videí je 720 x 1280 bodů. Full HD videa se bohužel nenačtou.

Internetové rádio

Hudební prohlížeč mě zklamal. Od primárně hudebně cíleného telefonu bych v této oblasti čekal nějaké inovace, funkce či jiné vylepšení. Hudební přehrávač je ale stejný, jako u jiných zařízení výrobce, například Nokie N8, C7. Nabídne náhledy alb s možností jejich plynulého procházení s animacemi ve stylu iTunes. Hudba je řazena buď do celkového seznamu skladeb do seznamu skladeb podle žánrů či podle interpretů a jejich alb. Nabídka ekvalizéru je opět strohá, čekají nás standardní profily jako klasika, jazz, pop, rock nebo zvýrazněné profily. Tvorba vlastního profilu není možná. Od hudebně orientovaného zařízení bych očekával mnohem více. O to více, pokud cenová laťka daného zařízení není nejnižší. Hudební výstup do sluchátek je velmi slušný, nikoliv ale skvělý. Osobně mám ten dojem, že zvukový čip je stejný jako u jiných zařízení celé řady s novým Symbianem.

Hudební přehrávač

Herní základna je v nové Nokii značně ořezána. Mnou testovaný kus v základu nenabízí žádné herní tituly. Ale z jiných zdrojů jsem se dozvěděl, že přeci jenom by se X7 měla distribuovat přinejmenším se dvěma hrami, z nichž jedna hra bude Asphalt 5. Každopádně není překážkou doinstalování další chtitulů, ať už psané v jazyce java nebo na Symbianu. Díky velké nabídce aplikací a her na Ovi Storu je z čeho vybírat.

Telefonní funkce: chytře vyhledávat

Telefonní funkce jsou u Symbianu Anna ve znamení inteligentního vyhledávání kontaktů. Konečně odzvonilo vyhledávání znaků pomocí velkých písmen. Nyní lze každý kontakt vyhledávat vypisováním jednotlivých znaků za pomoci softwarové klávesnice. Prostředí jako takové ale už nabídne stejné funkce a strukturu. Každý kontakt může obsahovat bohatou nabídku různých položek, údajů, adres, narozenin i poznámku. Své prsty má v telefonním seznamu zastoupení sociálních sítí, kdy se u každého kontaktu může zobrazovat nejnovější status na Facebooku. Každý kontakt ale musíme nejdříve manuálně propojit s kontaktem v sociální síti. Automatické párování dorazí později. Kapacita telefonního seznamu je takřka neomezená, limitována pouze volnou interní kapacitou zařízení. Kvalita hlasového hovoru ze sluchátka je více než dobrá, v běžných podmínkách je hlasitost dostačující. V rušných podmínkách ovšem může nastat problém.

Vylepšené vyhledávání v telefonním seznamu

Zprávy a sociální sítě: to je psaníčko

Před příchodem Anny jsme mohli v oblasti zpráv kritizovat chybějící QWERTY klávesnici v režimu portrét. Anna tento nedostatek napravuje. Nyní lze při psaní textové zprávy volit mezi alfanumerickou klávesnicí nebo QWERTY klávesnicí v horizontálním režimu či portrét režimu. Psaní na portrét QWERTY klávesnici je rychlé a přesné, k větším překlepům nedochází. Jednotlivé klávesy mají mezi sebou dostatek prostoru. Ovšem ani alfanumerická klávesnice není stejná, jako bývala. Její prostorové či spíše velikostní uspořádání je jiné. Každá klávesa je spíše obdélníkového vzhledu a subjektivně se mi hůře psalo a docházelo častěji k překlepům.

Alfanumerická klávesnice, QWERTY klávesnice v portrét/horizontálním režimu

Dále se zastavím u samotného psaní na alfanumerické klávesnici. Při aktivované vibrační odezvě kláves se mi často stávalo, že při rychlejším tempu jako by zařízení nestíhalo a jednotlivé odezvy kláves zaostávaly za mým tempem. Editor zpráv je již tradičně společným místem pro tvorbu textových i multimediálních zpráv. Do textové zprávy lze vložit grafické emotikony. Rychlejší psaní umožní prediktivní slovník T9. Lze aktivovat i vypnout diakritiku.

Struktura přijatých zpráv/konverzace

Stávající e-mailový klient v současné nové verzi Symbianu ve mně vyvolával všelijaké pocity, jen ne ty dobré. Způsobilo to jednak jeho samotné prostředí a pak celková pomalost načítání zpráv a pohyb mezi jednotlivými zprávami, který byl pomalý a trhaný. Vylepšený e-mailový klient Symbianu Anna dává staré verzi šach mat. Design je příjemnější, nové zprávy jsou výraznější, přečtené zprávy jsou „zašedlé“. Adresát má větší písmo, obsah zprávy či předmět drobnější písmo. Pohyb v celém prostředí je nesčetněkrát rychlejší. Ani přílohy či HTML zprávy s obrázky a přílohami nestávkují, jejich načtení lze přirovnat k mávnutí proutku.

Při zadávání nových schránek nejsme nikterak výrazně limitování, můžeme vytvořit až devět schránek. V nabídce je mnoho poskytovatelů s automatickým nastavením včetně google, seznamu nebo yahoo. Podporovány jsou protokoly smtp, pop3 a imap4. Proces přihlášení k e-mailovému účtu je rychlý. Defakto stačí pouze přihlášení za pomocí uživatelského jména a hesla. Jednotlivé e-mailové schránky můžeme poté umístit formou widgetu na pohotovostní obrazovku. E-mailová schránka se může aktualizovat v námi předefinovaných časech. Nechybí možnost přiřadit zprávám příznak a pracování s IMAP složkami. Samozřejmostí je přijímání i posílání příloh.

Vylepšený e-mailový klient - vylepšené zvýraznění nově došlých e-mailů, úprava fontu

Zklamáním je opět klient pro sociální sítě. V roce 2011 už dlouho se načítající klient s pomalým vykreslováním a pohybem v konkurenci neobstojí. Potěší sice relativně velkými možnostmi, integrací Facebooku i Twitteru, praktickým widgetem na ploše, možností uploadovat fotografie, polohu a podobně, ale na každou operaci je potřeba čekat opravdu dlouho a například prohlížení alb fotografií na Facebooku je úkol bez přehánění na několik minut. K dispozici nejsou ani upozornění na nové události, zprávy a statusy na ploše. Potěší integrace s kontakty, ve kterých se zobrazuje nejnovější status ze sociálních sítí. Bohužel je ale nutno kontakty z telefonního seznamu a sociálních sítí ručně spárovat, automaticky to možné není.

Aplikace sociální sítě

Organizační funkce: přeborník v plánování

Organizační funkce prošly také změnou k lepšímu. Zejména kalendáře prošel malou omlazovací kúrou. U měsíčního a týdenního zobrazení si můžeme gestem pinch-to-zoom zobrazit náhledy událostí, nebo naopak zobrazit pouze velké zobrazení bez detailů. Náhledy událostí jsou prakticky zobrazovány v dolní části obrazovky a automaticky rolují při jejich větším počtu. Při zadávání nové události/položky vstoupíme do nového světa, čeká nás jiná struktura.

Kalendář s vylepšenými náhledy jednotlivých událostí

Z dalších funkcí jsme důvěrně seznámeni z ostatních modelů Nokie s poznámkami, úkoly, stopkami nebo s vícenásobným budíkem. X7 je příznivě nakloněna i kancelářským dokumentům. Rozumí si s jejich prohlížením, tvorbou nebo editací. Ke kancelářským funkcím náleží přítomnost balíku Quickoffice nebo prohlížeče elektronických dokumentů Adobe Reader. Zatímco práce například s Wordem je bez problémů, prohlížení PDF dokumentů je však pomalé, neohrabané a oproti konkurenci špatné.

Kancelářský balík QuickOffice, Adobe Reader

GPS moduly pracují v drtivé většině u zařízení Nokie bez problémů. Ani v tomto případě X7 nevybočuje z pravidla. GPS modul je velmi citlivý a rychlost fixace satelitů je otázkou desítek sekund či na nejvýše pár minut. Signál je stabilní a nepadá. Jako mapové podklady slouží Ovi mapy, které jsou zcela zdarma a to i včetně hlasové navigace. Nechybí zobrazování dopravní situace, aktuální počasí. V režimu map lze volit z pěší nebo automobilové navigace. Mapové podklady mohou být zobrazování v režimu 2D nebo v 3D režimu.

Ovi mapy ve verzi 3.06

Datové funkce: prohlížeč? Ne děkuji

V této oblasti je největší novinkou příchod nového prohlížeče, na kterém vývojáři podle jejich tvrzení usilovně pracovali. Podle jejich slov má být prohlížeč například o několik desítek procent rychlejší. V prvních minutách si mě ale prohlížeč nezískal a bohužel i odstupem času musím zkonstatovat, že dojmy jsou stále stejné, ne-li horší. Stačily přitom drobnosti a výsledek by byl mnohem lepší. Prostředí prošlo velikou vizuální změnou. Zaprvé adresní řádek se přesunul do horní části a zadávání adres je tak kdykoliv mnohem rychlejší a hlavně jednodušší. Pokud se pohybem po stránce adresní řádek schová, lze jej zpět vyvolat ťuknutím na stavovou lištu v horní části. Občas je ale obtížní se trefit a vyvolávat jej tak budete zejména zpočátku na několikrát. Nokia také konečně v roce 2011 ví, co znamená práce s více otevřenými okny naráz. Z tohoto předmětu ale Nokia X7 odmaturovala s odřenýma ušima kvůli schopnosti mít otevřená současně pouze tři okna. Animace při přidávání dalšího okna je navíc pomalá a zdržuje.

Vylepšený internetový prohlížeč - nové vyhledávání, adresní řádek v horní části, podpora Flashe 4

Další známku, a rovnou tu nejhorší, bych udělil za samotnou rychlost vykreslování stránek. Vykreslování i graficky jednodušších stránek je mnohdy na celé „odpoledne“ občas jsem měl třeba problém i s tím, že daná stránka se prostě nenačetla. Sekaný pohyb po náročnějších stránkách je pak opravdu nepohodlný. Velmi pravděpodobně se ale jedná o bug, protože původní prohlížeč vykresluje stejné stránky nepoměrně svižněji a pohyb po nich je také mnohem rychlejší. Stejný problém s novým prohlížečem má i Nokie E6, takže se nejedná o vadu pouze tohoto kusu. Nezbývá tedy než doufat, že tento malý zádrhel výrobce nějakým updatem velmi brzy odstraní. Prohlížeč dále zobrazí Flash 4.0 a na stránkách si tak kromě reklam pustíte i například videa.

Internetový prohlížeč umí pracovat s maximálně třemi otevřenými okny současně

Další novinkou, kterou se Anna může pochlubit, je Intranet. Nabízí možnost připojení k jakékoliv uzavřené či soukromé síti. Datové technologie jsou zastoupeny v širokém spektru. Očekávat můžeme tradiční GPRS/EDGE třídy 33, HSDPA 10,2 Mbps nebo HSUPA 2 Mbps. Opomenuty nejsou ani bezdrátové sítě Wi-fi b/g/n nebo bezdrátová technologie Bluetooth 3.0. MicroUSB konektor nesupluje pouze funkce datového charakteru nebo neslouží pro nabíjení. Dalším jeho významným přínosem je podpora funkce USB-On the Go (USB host), umožňující připojení externích zařízení vybavených USB konektorem. Seznam podporovaných příslušenství čítá například myš, klávesnici nebo externí paměťová média (Flash disky, externí pevné disky).

Zhodnocení: zklamání a pochyby

Na očekávanou Nokii X7 jsem se těšil. Hudební Nokie mě vždy dokázaly mile překvapit. Byl jsem zvědav také na novou aktualizaci Anna. Nokia X7 po konstrukční stránce nezklamala, může se pochlubit příkladným dílenským zpracováním a použitím kvalitních kovů. Co nabízí? Plnohodnotnou multimediální výbavu, fotoaparát o vysokém rozlišení, větší úhlopříčku dotykového displeje nebo kompletní datovou výbavu s „moderním“ internetovým prohlížečem. Potěší lepší zpracování pohotovostního displeje, inovované animace a drobná vylepšení všude možně.

Pokládám si otázku? Proč na každém kroku narážím na ústupky a kompromisy, případně rovnou chyby? Překvapila mě nepatrně horší pohotovostní výdrž. Reakce často také nebyly zrovna nejrychlejší a okamžité. V hudební oblasti jsem očekával špetku nápadu, inovace. Splakal jsem nad výdělkem. Kvalita hudebního výstupu mohla být lepší, reproduktory mohly být umístěny i ve vrchní části. Fotoaparát mohl, zvláště pokud se jedná primárně o telefon určený pro zábavu, být vybaven již s autofokusem. Výrobce se nejvíce chvástal doslova překopaným internetovým prohlížečem. Ano vizuální změny jsou patrné, a práce je v mnoha ohledech pohodlnější. Ale rychlost? Zřejmě vlivem chyby pomalé načítání stránek a jejich vykreslování sráží dojem z prohlížeče dolů. Rozpaky budí i velikostí interní paměti 1 GB. U multimediálního telefonu cíleného na mladé zamrzí také nekvalitní propojení se sociálními sítěmi. U multimediálního zařízení by měla být samozřejmostí paměť o kapacitě v řádech gigabytů, dále rozšiřitelná o paměťové karty.

Pochválit ale musíme za dodání alespoň 8GB karty s telefonem. I přes mnoho pozitivních vlastností je však těch negativních nemálo a z toho důvodu celkově z telefonu nelze mít pozitivní dojem. Nokia X7 vstupuje na trh s prodejní cenou pohybující se kolem 11 tisíc korun, což je dle mého názoru naprostý krok vedle. Nokii X7 bych přirovnal k takové E7 bez hardwarové klávesnice, postrádající u dotykového displeje Clear Black technologii a bez mnoha business funkcí, které E7 obsahuje. Konkurentů v dané cenové kategorii je více než dost a žádný z nich nemá takové nedostatky, jako právě X7. Rivaly jsou například HTC Incredible S, LG Optimus Black/2X nebo Sony Ericsson Xperia neo/arc. Výbava těchto zařízení je na jiné úrovni a ve všech případech o úroveň výše. Navíc za stejnou nebo nižší cenu lze pořídit i Nokii N8, která sice nemá zatím Symbian Anna (dorazí za 1-2 měsíce), ale netrpí mnohými ze zmiňovaných nedostatků x-sedmičky. Nokia X7 to tak na trhu bude mít opravdu těžké.

HTC Incredible S

HTC Incredible S lze v současné době sehnat v podobné cenové relaci, na které startuje prodejní cena Nokia X7. HTC nabídne 1 GHz jednojádrový procesor Snapdgragon s pamětí 768 MB RAM. Na přední straně se nachází kvalitní dotykový displej SLCD 4" s rozlišením 800 x 480 bodů. Incredible S běží na operačním systému Android 2.3.3 Gingerbread. Mezi silné stránky patří kvalitní 8 MPx fotoaparát či velmi slušný zvukový výstup s SRS efektem.

Recenze HTC Incredible S: recenze neuvěřitelného Androidu?

Sony Ericsson Xperia arc

Sony Ericsson Xperia arc - špičkové zařízení výrobce Sony Ericsson se rovněž pohybuje ve stejné cenové relaci. Nabídne 4,2" dotykový displej TFT s enginem BRAVIA pro lepší zobrazení barev. Fotoaparát na zadní straně o rozlišení 8,1 MPx s autofocusem a touch focusem se honosí technologií Exmor R. Dostatečný výkon zajišťuje 1 GHz jednojádrový procesor Scorpion spolu s pamětí 512 MB RAM. Operační systém představuje Android 2.3.3 Gingerbread. Nechybí systém pro eliminaci nežádoucích zvuků při hlasovém hovoru. Výstup na LCD televizory i jiná zařízení je skrze konektor HDMI.

Recenze Sony Ericsson Xperia arc – Fešák s výkonem

LG Optimus 2X

LG Optimus 2X představuje největší hrozbu pro Nokii X7. Prodejní cena Optimusu 2X se pohybuje kolem 10 500 Kč včetně dph. Za tuto cenu nabízí ultimátní výbavu v čele s dvoujádrovým procesorem NVidia Tegra 2 o taktu 1 GHz. Operační paměť RAM je hodnoty 512 MB. Přední stranu zaujímá špičkový dotykový displej IPS 4". Za pozornost stojí i 8 MPx fotoaparát s pořizováním videí v rozlišení Full HD (1920 x 1080 px). Hudební funkce jsou prezentovány zdařilým hudebním přehrávačem, kvalitním výstupem s technologií Dolby Mobile. Nechybí ani HDMI konektor. Interní paměť čítá kapacitu 8 GB, kterou lze dále rozšířit o paměťové karty typu MicroSDHC. Vadou na kráse je pouze starší verze operačního systému Android 2.2 Froyo.

Recenze LG Optimus 2X – Dvoujádrový velikán

Nokia X7 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

nokia-x7
Klady
  • Citlivý GPS modul
  • Kompletní datová výbava
  • Slušný zvuk jak do sluchátek, tak z reproduktorů
  • Tělo tvořené z většiny kovovými materiály
  • Skvělé dílenské zpracování
Zápory
  • Pohotovostní výdrž na jedno nabití je pouze průměrná
  • Malá interní paměť
  • Špatná čitelnost displeje na přímém slunci
  • Fotoaparát postrádá autofocus
  • Chybí ekvalizér u hudebního přehrávače
  • Občas zpomalené reakce či delší odezva na provedení úkonu
  • Sekající se webový prohlížeč
Diskuze ke článku
Vlastik80
Skutečně by měla mít Gorilla Glass: http://www.corninggorillaglass.com/featured-products - ale pak se tedy vnucuje otázka jak kvalitní to tedy je a k čemu když již po krátké době používání (a to jste s ní jistě hokej nehráli) jsou na displeji drobné škrábance, jako další "fail" považuji rozlišení- opravdu nešlo dát 800x480 apod. v kombinaci s displejem co má E7? Asi ne... Bohužel tak X7 nebude mít na růžích ustláno a osobně myslím že brzy zapadne...
alf
podle mě je použit starší build sw, protože na videu zachycující n8 s annou už se prohlížeč neseká a prostředí je krásně svižné
bjudarij
Jó, tady už se dá konečně mluvit o designu. Docela pěknej telefon, ale stejně, já bych ho nechtěl. Za 1) je to dotykáč, za 2) má napevno vsazenou baterku (když zamrzne, nebo se objeví nějaký problém, nenahodíte ho vyndáním baterky), za 3) ty šuplíčky na SIM a pam. kartu - nemám s tím dobré zkušenosti, za 4) cena jak za notebook - to bych fakt nedal, za 5) čitelnost displeje by za ty peníze měla být určitě lepší, za 6)Symbian Anna a za 7) z těch ikon v nabídce se mi dělá špatně!
pudl
původně jsem chtěl říci něco na adresu mobajlnetu, jak se honosíte anglickým názvem , ale to , co jste schopni napsat, to bych rád viděl i u dalších mobilů - a začněte prosím úplně přesně stejné srovnávání s plackami od HTC a Samsungu. Udělejte si bodové hodnocení a potom něco pište společného jako porovnání. Jinak je to JPP - jedna paní povídala. A to vám prosím píše android-symbian člověk.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze