Retro: Nokia 6250 – obrněná Finka

5

Přelom století znamenal nejen zvyšující se zájem o mobilní telefony, ale rovněž nástup různě obrněných modelů. Jedním z průkopníků byla finská Nokia. Velmi populární model 6250 nabízel výbavu nejvyššího modelu, avšak v odolném hávu. Telefon tak nerozházely pády, voda nebo prach. I po více než 16 letech budí tato legenda pozornost.

Nokia 6250

Ne každý zachází se svým telefonem v rukavičkách. Někdo je pouze nepozorný, jiný jej chtě nechtě vystavuje i méně obvyklým podmínkám. Nejen tito uživatelé vždy oceňují větší odolnost svého telefonu. První takoví zástupci se začali objevovat už na přelomu století a mezi průkopníky samozřejmě nemohla chybět ani finská Nokia. Dnes vzpomeneme na její legendární model 6250.

Krátké představení

Nokia 6250 byla již dle označení modelem, který mířil vysoko. Šestková řada vždy obsahovala manažerské a nadčasové zástupce. Pokud se navíc na 6250 zadíváte, možná v ní uvidíte onu elegantní Nokii 6210, jen obalenou v gumě. Ta je nejvýraznější v horních partiích, kde telefonu řádně přidává na celkové šířce. Zatímco běžně má 6250 50 milimetrů na šířku, v horní části je to o 8 milimetrů více. Pogumování se nachází také na spodní hraně a robustnost telefonu stvrzuje například zadní kryt, který je držen šroubem. Při pádu se vám tak telefon nerozletěl na menší skládačku.

Retro: Nokia 6250

Brnění telefonu se podepisovalo také na tloušťce, která se pohybovala v rozmezí 23 až 27 milimetrů, nicméně i tak se telefon držel velmi pohodlně. Jen přenášení po kapsách nebylo to pravé ořechové. Hmotnost dosahující 167 gramů by nám možná ještě před několika lety přišla extrémně vysoká, avšak s příchodem tabletofonů jsme si na ni opět takřka zvykli. Ani telefony, které měly odolat větru dešti, však nevydrží věčně, což názorně demonstruje náš kousek. Gumové materiály to vzdaly jako první a postupně se rozpadají. Není to však kritika Nokie, se stejným problémem se potýkala veškerá odolná konkurence.

Ovládání telefonu bylo veskrze pohodlné. Svěřeno bylo dvěma šipkám a dvěma kontextovým klávesám. Jen samotná klávesnice nebyla plastová, nýbrž gumová. Regulace hlasitosti dostala své místo na levém boku, avšak již v gumové části. Tlačítka tak bylo nutné tisknout silněji. Vypínací tlačítko si dnes pouze popíšeme. Nacházelo se na horní hraně, vlevo od okénka infračerveného portu. Zub času se na tlačítku vskutku vyřádil, a ono tak doslova splynulo s okolím.

Displej byl zcela klasický, tedy černobílý a zeleně podsvícený. Dodejme rovnoměrně podsvícený, což v roce 2000, kdy byla Nokia 6250 představena, rozhodně nebylo něčím obvyklým. Dokázal zobrazit až 6 řádků textu a rozlišení dosáhlo hodnoty 96 × 60 pixelů.

Výbava

Rok 2000 byl pro mnohé jistě prvním rokem, kdy vlastnili první mobilní telefon. Již z toho vyplývá, že telefony byly ještě vcelku v plenkách a základní modely takřka nic neuměly. Jenže Nokia 6250 není žádné ořezávátko a patřila k absolutní špičce. Málokterý mobil se mohl pyšnit interní pamětí. Nokia 6250 si dokázala pamatovat 500 kontaktů, přičemž každý mohl mít až tři různá čísla, 150 SMS zpráv a více než 200 záznamů v kalendáři. Bez problémů jste se také podívali na internet, respektive wapový prohlížeč, a to tehdy nejrychlejší technologií HSCSD.

A po práci legraci. Ani manažerskému modelu nemohly scházet hry a například populární had zde byl přítomen již ve své druhé generaci. O zábavu tak bylo postaráno na dlouhé hodiny.

Závěr

Nokia 6250 se na českém trhu objevila na sklonku roku 2000 a její cena se pohybovala kolem 20 000 Kč. Šlo tedy o jeden z nejdražších mobilů své doby a cena rozhodně nepadala. Například v dubnové nabídce EuroTelu z roku 2001 ji objevíme za 18 995 Kč. A jedna zajímavost na závěr. Nokii 6250 jste si od EuroTelu mohli pořídit pouze v jeho prodejně na Národní Třídě v Praze. V jiných pobočkách nebyla.

Technické parametry Nokia 6250

Kompletní specifikace
Konstrukce142 × 58 × 27 mm, 167 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
Displej?, 1,5" (96 × 60 px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 0 B, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2000, 20 000 Kč
Diskuze ke článku
cuc
Jsem zvědav jak se budeme koukat na současné mobily za 10 let :)
Yegor
Jako chápu že je ten mobil potlučenej, prostě používanej. Ovšem je tak těžké jej před focením aspoň trochu utřít, oprášit, očistit od čehosi, co vypadá jako ušní maz neandrtálce? Vždyť je to HUMUS takto nafotit....
Vladimír Březina
Vladimír Březina
Pamatuju, že jsem nad ním tehdy přemýšlel, ale nakonec jsem z Rakous dovezl Ericsson R310s, který byl ještě asi o fous odolnější a přežil toho vážně dost, od občasného koupáním přes opilecké testy odolnosti až po zatloukání hřebíků. Navíc měl anténu, s níž se dalo i najíst :) Nakonec jsem ho prodal celý odrbaný a za víc, než jsem ho koupil.
kolemjdoucí
Nejlepší telefon co jsem kdy měl, akorát mi v práci spadl do vazelíny, tak jsem ho umyl petrolejem, což mu neudělalo úplně dobře. Po čase takhle hraju ve vaně hada a najednou koukám, had plave. Naštěstí reklamace mi byla uznána a mobil opravili.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze