Logitech Ultrathin Keyboard Cover for iPad Air
recenze

Logitech Ultrathin Keyboard Cover for iPad Air

2

iPad je mnohými označován jako zařízení pro konzumaci obsahu. K jeho tvorbě ostatně ani není přizpůsoben. Pokud ale chcete iPad využít i k práci, neobejdete se bez externí klávesnice. Jednu takovou, konkrétně od Logitechu, jsme pro vás otestovali. Je na ni psaní pohodlné stejně jako na notebooku a promění se s ní iPad v ten pravý pracovní nástroj?

Psaní na tabletech je většinou nouzovým řešením. Je to sice lepší než na telefonu, ale dlouhý text o několika stránkách byste na něm zřejmě psát nechtěli. Problematická je nejen velikost displeje, ale hlavně nulová hmatatelná odezva od displeje a diakritika. Pokud chcete na tabletech pracovat, bez externí klávesnice se neobejdete. Dnes pro vás proto testujeme Bluetooth klávesnici pro Apple iPad Air, která poslouží i jako kryt displeje. Logitech Ultrathin Keyboard Cover je v dalších verzích dostupný i pro iPad mini Retina, iPad 2, 3, 4 i Air 2.

Logitech Ultrathin Keyboard Cover for iPad Air

Design: hliník k hliníku

Klávesnice od Logitechu má dvě tváře. Pokud začneme tou zadní, tak ta je zhotovena z tenké vrstvy hliníku. Klávesnice může zároveň sloužit i jako cover a její povrch se k iPadu hodí. Kvalitně zpracovaná klávesnice má hmotnost 330 gramů a rozměry kopírující iPad Air, tedy 240 × 169,5 × 7,3 mm. Rozměry klávesnice se samozřejmě liší dle iPadu, pro který je zhotovena. U iPadu Air 2 se můžete těšit na ještě užší design, který se k nejnovějšímu iPadu více hodí.

Logitech Ultrathin Keyboard Cover for iPad Air

Druhá strana nabídne klasickou plastovou klávesnici, která je přizpůsobena pro iOS. Vybavena je navíc měkkými ochrannými prvky k bezpečnému přiložení na displej. Naleznete je pod levým a pravým Shiftem. Hned nad klávesnicí je zdířka pro umístění iPadu. iPad je v klávesnici zaklíněn, navíc pro pevnější spojení je využit magnet. Oceníte také možnost nastavení hned několika úhlů naklonění iPadu. Za samotným otvorem pro iPad je ještě mnoho místa, to je využito pro baterii. Na úplném konci následně nalezneme otočný proužek, jenž díky magnetu přilne k hraně iPadu a společně vytvoří cover. Zapomenout nesmíme ani na pravý bok, kde se nachází microUSB k nabíjení a zapínací tlačítko. Pokud je klávesnice zapnutá, na přední straně se rozsvítí zelená dioda signalizující zapnutí, následně začne blikat modře, což znamená párování pomocí Bluetooth. Po spojení dioda zhasne.

Logitech Ultrathin Keyboard Cover for iPad Air

Klávesy: speciálně pro iOS

Již na první pohled vás samotná klávesnice zaujme netradičními prvky. V horní řadě naleznete speciální klávesy pro ovládání iOS. Nechybí například home button, multitasking, klávesa pro Siri, vyhledávání, screenshot nebo uzamčení obrazovky. Nepříjemně překvapí rozložení klávesnice, ta je typu QWERTY a bez českých znaků. Pokud by vám například klasické ě, š, č, ř a další popisky u číslic chyběly, lze si dokoupit neoriginální malé přelepy a to hned od několika čínských výrobců. Na klávesnici samozřejmě nechybí ani zkratky, jako třeba pro kopírování. Uživatelé Macu již budou zvyklí na Cmd c a Cmd v. /p>

Logitech Ultrathin Keyboard Cover for iPad Air

U klávesnic je často rozhodující velikost. Klávesnice je trochu menší než ta, kterou mám v 15palcovém MacBooku (klávesnice MacBooků jsou stejné ve všech modelech) a na psaní je nutné si zvyknout. Po chvíli ale na nedostatky zapomenete a jste schopni napsat i delší text, ostatně tato celá recenze je psaná právě na iPadu s klávesnicí Logitech Ultrathin Keyboard Cover for iPad Air. Klávesnice má dobrou odezvu, na dotek se s ní dobře spolupracuje, a to i díky tenkému designu. Rušit vás nebudou ani samotné zvuky od kláves. Cvakání sice uslyšíte, ale stejně jako u jiných klávesnicí.

Baterie: až na 3 měsíce

Baterie v klávesnici se má postarat až o 3 měsíce používání. Logitech předpokládá využití 2 hodiny za den. My jsme klávesnici na jedno nabití používali přes 2 týdny a energie je stále dost. Až budete muset nabíjet, využijete k tomu přiložený USB kabel. Škoda, že klávesnice nevyužívá Lightning a uživatelé iPadu musejí používat další kabel.

Logitech Ultrathin Keyboard Cover for iPad Air

Závěr: na práci jak dělané

Logitech Ultrathin Keyboard Cover for iPad Air je rozhodně příjemným doplňkem k iPadu. V první řadě dobře vypadá, k iPadu se hodí a ochrání ho. V řadě druhé poslouží jako nepostradatelný pracant, se kterým zcela změníte využitelnost iPadu. Klávesnice sice není plnohodnotná, ale lze si na ni zvyknout. Bez problémů na ní napíšete i několik stran textu. Dokonce se mi na ni píše lépe, než na některých levných klávesnicích u velkých 15palcových notebooků. Za cenu 2 700 Kč dostanete skutečně kvalitní příslušenství.

Logitech Ultrathin Keyboard Cover for iPad Air

Ani v případě Logitech Ultrathin Keyboard Cover for iPad Air není vše dokonalé. Nejvíce nás mrzí absence českých kláves. Hodila by se také možnost nastavit více pozorovacích úhlů, i když v praxi jsme si vystačili. Vzhledem k mobilitě iPadu by také potěšila nižší hmotnost, 330gramová klávesnice a 469gramový iPad již uživatelé mohou, například ženy v kabelce, pocítit. Ostatně taková sestava se již hmotností blíží novému MacBooku. Celkově se ale jedná o povedené příslušenství, které sice není nejlevnější, ale vynahradí to kvalitou.

Klady
  • hezký design
  • zkratky pro iOS
  • dlouhá výdrž na baterii
  • pohodlné psaní
Zápory
  • cena
  • hmotnost
  • QWERTY klávesnice
  • absence českých kláves
Diskuze ke článku
Raiden_cz
Mám na svým iPadu 4. gen. klávesnici Solar Keyboard Folio od logitechu a nemlžu si jí vynachválit. Super se na ní píše a není potřeba jí nabíjet protože se dobijí skrz solární panel.
Pietor
Ze států jsem si to nechal poslat Ultrathin Keyboard Folio pro Air. Cena 950 Kč (při současném kurzu dolaru trosku draží ale co už). Za týden mi zvonil pošťák. Klávesnice vydrží na baterku dva týdny a skvelě padne.. Magnety jsou perfektní.
Kdo chce něco na ipadu psát určitě si jej kupte. Akorát u nás jsou ceny jaké jsou... Však to znáte nadávat můžeme, ale nic s tím nenaděláte. Ještě že existuje eBay.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze