Americké ministerstvo analyzovalo problém s nedostatkem čipů. Zmínilo i řešení

Americké ministerstvo analyzovalo problém s nedostatkem čipů. Zmínilo i řešení
Fotografie: Laura Ockel, unsplash.com
  • Podle analýzy se sešlo hned několik faktorů
  • Hlavním problémem je rostoucí poptávka, pandemie ji pouze urychlila
  • Řešení není rychlé ani levné a určitě nepřijde v tomto pololetí

Nedostatek čipů je palčivý problém, který zasahuje mnoho oblastí průmyslu a trápí celý globalizovaný svět. I když se počítalo s tím, že jde o chvilkový výkyv zapříčiněný pandemií koronaviru, vypadá to, že se potáhne i přes značnou část roku 2022. Situaci se kromě samotných výrobců snaží řešit i nejvyšší politická místa. Konkrétně Ministerstvo obchodu USA, které zveřejnilo obsáhlou studii celé situace, ve které se snaží pojmenovat příčiny a nastínit řešení. Zpráva doslova používá termín „perfect storm“, tedy dokonalá bouře. Ten se obvykle používá v meteorologii, kdy se tak popisuje nepravděpodobný souběh několika podmínek, který ve výsledku vytvoří bouři tak ničivou, že se to vymyká známým měřítkům. A jaké problémy vedly k současnému nedostatku čipů?

Jako první zpráva uvádí zvýšenou poptávku. Srovnání let 2019 a 2021 představuje téměř pětinový nárůst, což je třeba vidět na zvýšených prodejích prakticky čehokoli: chromebooků, chytrých telefonů i odepisovaného sektoru osobních počítačů. Koronavirus a s ním spojená omezení situaci pouze urychlil, ale nezpůsobil. Nelze tedy počítat, že se po odeznění pandemie situace sama vrátí do normálu.

Následkem toho klesly průměrné zásoby u výrobců ze 40 dní na pouhých 5, v mnoha odvětvích, jako jsou často zmiňované automobilky, je to ještě méně. Každé sebemenší zadrhnutí v dodavatelském řetězci pak způsobí odstavení výroby a další zdržení. Jako hlavní problém je pak zmiňován nedostatek tzv. waferů, které se používají jako základ pro výrobu mikroobvodů. Situace se však různí podle použitého výrobního procesu. Tím také lze vysvětlit, proč počítače a mobily zaznamenávají jen menší problémy, zatímco automobilky stojí.

Řešení přitom není levné, snadné ani rychlé. Kupříkladu masivní investice Samsungu v podobě 17 miliard dolarů do nové továrny v Texasu se ukáže nejdříve v roce 2024, kdy brány závodu opustí první polovodiče. Ještě delší termín pak bude mít zamýšlená snaha USA a EU podpořit tento průmysl státními dotacemi, aby se tak ekonomiky zbavily závislosti na dovozu. Zpráva tedy neříká, kdy současná krize skončí, ale je si poměrně jistá, že v první polovině tohoto roku to určitě nebude.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze