USA údajně plánují přidat na černou listinu další čtyři výrobce čipů z Číny

3
USA údajně plánují přidat na černou listinu další čtyři výrobce čipů z Číny
Fotografie: Laura Ockel, unsplash.com
  • Konkrétně jde o společnosti Qingdao Sien, SwaySure, Shenzhen Pensun Technology a ChangXin Memory Technologies (CXMT)
  • Cílem USA je udržet Čínu nejméně osm let pozadu v otázce čipového průmyslu

Jak upozornily hongkongské noviny South China Morning Post, jež mimochodem vlastní společnost Alibaba Group, zdá se, že bitva mezi Spojenými státy a Huawei pokračuje. Podle aktuálních zpráv totiž Bidenova administrativa zvažuje zařazení čtyř dalších výrobců čipů z Číny, kteří jsou spojení právě s Huawei, na černou listinu. Vypadá to, že by mohlo jít o odpověď na fakt, že Čína chce z Huawei vytvořit čipového giganta.

Že nejde o ledajakou spekulaci pak potvrzuje, že seznam firem, kterých se má zákaz nově týkat, přináší i respektovaná agentura Bloomberg. Podle jejích zdrojů chtějí USA na černou listinu zařadit společnosti Qingdao Sien, SwaySure, Shenzhen Pensun Technology a ChangXin Memory Technologies (CXMT).

Cílem USA a jejich kontrol vývozu má být podle dřívějších zpráv kromě jiného také snaha udržet Čínu nejméně osm let pozadu v otázce čipového průmyslu, neboť se americká vláda obává, že by americké technologie získané čínskými výrobci mohly být použity v budoucnosti v čipech například pro drony řízené umělou inteligencí nebo superpočítače.

První sankce přitom na Huawei uvrhly Spojené státy americké ještě za doby vlády Donalda Trumpa, který opět usiluje o křeslo v Bílém domě a aktuálně je dokonce favoritem na výhru v prezidentských volbách. Kvůli těmto restrikcím nemůže Huawei například do telefonů nasadit operační systém Android nebo používat vybrané technologie, neboť vláda USA označila čínskou firmu za potenciální bezpečnostní riziko a zakázala americkým firmám dodávat společnosti klíčové komponenty.

Kdyby se tak firmy Qingdao Sien, SwaySure, Shenzhen Pensun Technology a ChangXin Memory Technologies (CXMT) zařadily na černou listinu, znamenalo by to pro firmy z USA zákaz s nimi obchodovat, případně by potřebovaly zvláštní povolení. Jak dodává gsmarena.com, zákaz by se mohl týkat ještě dalších dvou nejmenovaných firem, jež pomáhají Huawei získat omezené vybavení pro výrobu 5G modemů a technologií.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Co nedokážeš porazit to zablokuj a omez :D Typická USA.
Viktor Čistý
Viktor Čistý
Androš Huawei nasadit samozřejmě může a také tak činí (i akt. HarmonyOS 4 je založen na AOSP), nemůže "jen" využívat GMS, což řeší vlastními HMS.

Uvidíme kdy - jestli kdy vůbec ;) - budou mít KOULE na start "svého" dosud bájného Harmony NEXT bez APK knihoven.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze