Auta, konektory i nabíječky bychom měli. Co by měla EU regulovat dál? Diody!

Glosa
Auta, konektory i nabíječky bychom měli. Co by měla EU regulovat dál? Diody!
Fotografie: Zishan Khan, unsplash.com

EU nezadržitelně postupuje na cestě za světlými zítřky. Určila očekávaný termín konce spalovacích motorů a po dekádě rozvažování konečně rozhodla, jak máme nabíjet svoje telefony. Každý se proto s napětím ptá, co bude dalšího na řadě. Co třeba způsob, jakým svítí notifikační diody?

Je jich kolem nás tolik, že už je ani nevnímáme. Zkuste se na ně zaměřit při procházce nočním bytem – skoro všechny elektrospotřebiče mají malé, většinou červené „očko“, které vytrvale zírá do tmy. A snaží se s námi komunikovat: v myčce došla sůl, notebook není vypnutý, ale uspaný anebo se to či ono stále ještě nabíjí.

Trochu mě mrzí, že tato užitečná technologie mizí z chytrých mobilních telefonů. Vzpomínám, jak jsem si na starších Xperiích vyhrál s barvami a rytmem blikání pro jednotlivé aplikace. Přes celý pokoj jsem pak viděl, jestli něco hoří v práci, nebo se řeší blbosti na Facebooku.

Alcatel A5 LED
Notifikační LED dohnal ad absurdum telefon Alcatel A5 LED.

Dnes mám sice technicky dokonalejší Always-On displej, ale na ten je špatně vidět a navíc zvyšuje spotřebu. Namísto diody za pár korun, abych kupoval náramek za pár stovek nebo hodinky za pár tisíc. A to se vyplatí. Zřejmě, aby mi to nebylo líto, předvádějí někteří výrobci psí kusy. Kupříkladu signalizace zapnutí na počítačové skříni je tak silná, že nepotřebuji lampičku, pokud je počítač zapnutý. Ale úplně nejlepší vzpomínku mám na jedny ze svých prvních bezdrátových sluchátek. Ta tak moc chtěla zdůraznit, že jsou Bluetooth, že po navázání spojení vytrvale blikala jasným modrým světlem. Při procházce nočními ulicemi kolemjedoucí auta přibrzďovala, neb má hlava se jim z dálky jevila jako maják policejního auta. Od té doby mám v šuplíku silný černý fix, kterým podobné excesy zarazím hned po vybalení z krabice.

Brýle pro šmíráky

Podzim je tradičně silné období pro představování hardwaru – hlavně kvůli blížícím se Vánocům. Máme tu nové iPhony, nové počítače od Microsoftu a tak dále. Chytré brýle od Facebooku mezi tím vším tak trochu zapadly. Není divu – potřeba natáčet někoho nástrojem, který nevypadá jako kamera nebo telefon, je dosti úchylná představa sama o sobě. Jako by Facebook zapomněl na všechny ty problémy, které způsobilo pár prototypů Google Glass, které se dostaly mezi běžný lid.

Obavám o soukromí podle jednoho z největších světových šmíráků – Facebooku – má zamezit právě dioda umístěná na čelní straně obrouček, která má protistranu jasně informovat, že probíhá nahrávání. Každý kdo už nějakou tu diodu v vzteku přemaloval fixem nebo dokonce přelepil páskou, ví svoje. I ve výchozím stavu jsou však diody „příliš malé“. Přesně takovými slovy je podle techcrunch.com označil irský regulátor DPC (Data Protection Commission). Ten vyzval Facebook, aby „potvrdil a prokázal, že LED kontrolka je účinná pro svůj účel, a provedl informační kampaň, která by upozornila veřejnost na to, že tento nový spotřebitelský výrobek může vést k méně zřejmému zaznamenávání jejich snímků“. Vzhledem k tomu, že další podobné obavy vznesly i italské úřady, je jenom otázkou času, kdy tento problém eskaluje na nejvyšší místa EU.

TL;DR: Některé diody svítí málo, když by měly svítit hodně, jiné zase naopak. Tam, kde by diody měly být (aby šetřily energii!), často nejsou, naopak tam, kde být nemusí, je výrobci tlačí (a energií plýtvají!). Nechce se toho nějaká dobrá duše z EU chopit a během následující dekády vymyslet a prosadit regulatorní řešení?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze