Hra o čipy nabírá na tempu, Japonsko a Nizozemsko podpoří protičínské restrikce

6
Hra o čipy nabírá na tempu, Japonsko a Nizozemsko podpoří protičínské restrikce
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Nejprve zamezily vývoz speciálních litografických přístrojů do Číny USA
  • Nyní se přidává i Nizozemsko a Japonsko

Výroba procesorů, respektive odvětví zaměřené na polovodiče, hraje extrémně významnou roli nejen ve světě smartphonů a další spotřební elektroniky, ale také v mnohem důležitějších oblastech, jako je například automobilový průmysl či armádní technika. Z těchto důvodů nedávno USA zavedly jistý druh protičínských restrikcí, které mají zamezit tomu, aby Čína získala západní technologie, a mohla si tak vyrábět vlastní procesory, které budou technologicky stejně vyspělé.

Konkrétně se pak jedná o zamezení vývozu speciálních litografických přístrojů do Číny, respektive čínským společnostem, uvádí agentura Bloomberg. K těmto omezením se nyní přidává také Japonsko, které zakáže vývoz technologií společnosti Nikon, a Nizozemsko, jež znemožní export zařízení výrobce ASML Holding HV. Mnozí experti však varují, že právě zákaz vývozu speciálních zařízení do Číny pouze urychlí vývoj těchto přístrojů na čínském trhu.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Dělají jako by to bez Číny zvládali dnes 😂😂, nebýt jich nemají nic..
Johan Nohaj
Johan Nohaj
Naposledy upraveno: 28. 1. 2023 09:53
Zaciatok konca Japonska!!!!!! Skoda ich, kultura a ich technologie budu ludom chybat!!!!!
marián petrik
marián petrik
v číne sa podáva ročne viac patentov ako v celej eu. takže takýmito umelými krokmi nie je možné zastaviť technologický vývoj v číne. ak ste chceli brzdiť rozvoj číny, mali ste tak spraviť skôr. teraz je už neskoro.
Janek Fanek
Janek Fanek
Určitě dojde k problémům v polovodičovém průmyslu ČLR. Mylná představa , že bude ohrožen obranný průmysl a další průmyslová výroba se s největší pravděpodobností nenaplní. Budou použity všechny prostředky k zajištění potřeb Číny. To ale znamená, že přestanou platit veškeré pravidla a ujednání v globálním rozměru, a hlavně dojde k naprosté polarizaci do mocenských bloků. Pro nás obyčejné lidi to znamená další zvyšování napětí s jadernou katastrofou na konci, samozřejmě životní úroveň prudce klesne, jak naznačuje už nynější stav. Opravdu potřebuje lidstvo takovou politickou reprezentaci jaká je tu dnes?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze