MediaTek ve druhém čtvrtletí porazil Qualcomm. Celý trh i přes problémy roste

1
MediaTek ve druhém čtvrtletí porazil Qualcomm. Celý trh i přes problémy roste
Fotografie: MediaTek
  • Ze vzestupu nejvíce profitoval MediaTek
  • Roste hlavně zájem o čipy s podporou 5G
  • Qualcomm by měl náskok brzy stáhnout

Poslední měsíce se nesou ve znamení globálního nedostatku čipů a tento problém postihuje i výrobce pro chytré mobilní telefony. Zajímavé však je, že i přes stávající problémy je toto odvětví podle analýzy counterpointresearch.com na vzestupu. Vedle toho je také zajímavé zjištění, že nejdříve přehlížený výrobce MediaTek se v druhém čtvrtletí roku 2021 dostal na první místo před Qualcomm.

Podle analýzy narostl trh s mobilními čipsety v meziročním srovnání skoro o třetinu. To je vzhledem k všeobecně rozkolísanému trhu dobrý výsledek a v podstatě také jedna z příčin současné krize. Výrobci telefonů mají u výrobců čipů z nejrůznějších příčin přednost, čímž trpí ostatní sektory průmyslu. Vysvětluje to také, proč jsme zatím nezaznamenali větší nedostatek dodávek mobilních telefonů.

Pomyslným vítězem druhého čtvrtletí je MediaTek, který dokázal meziročně navýšit svůj podíl na trhu z 26 % na 43 %. Stojí za tím schopnost dodávat levné a rychlé čipy s podporou 5G. Propad Qualcommu způsobila omezení v dodavatelských řetězcích. Ty se však podle analýzy podařilo vyřešit, a tak se společnost v nejbližší době nejspíše vrátí do čela nebo výrazně stáhne náskok MediaTeku.

Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
udivuje mne, ze je zajem prevazne o cipy s 5G, lehce sem zil predstavou, ze nic jine nez novinky s 5G nejde na dracku. Ano stale mame anarchisty, co delaji i je LTE telefony, ale tudy cesta fakt nevede, proste otazka casu kdy i za 2 tacky bude umet foun i 5G. Stejne to bylo i pri rozmachu LTE telefonu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze