Pandemie koronaviru má jednoho překvapivého vítěze. Osobní počítače

Pandemie koronaviru má jednoho překvapivého vítěze. Osobní počítače
Fotografie: Austin Distel, unsplash.com
  • Po dekádě stagnace zaznamenal trh s PC růst
  • Přisuzuje se to zvýšené nutnosti pracovat z domova

Zatímco posledních deset let, což je zhruba doba, kdy začaly vládu nad mobilním světem přebírat systémy iOS a Andorid, prodeje telefonů utěšeně rostly, jejich předchůdci v podobě osobních počítačů a notebooků se v lepších letech plácali kolem nuly.

Analytici to přisuzovali nástupu generace, která už nic jiného než chytré telefony nepoznala. A také faktu, že se výkonem mobily srovnaly s levnějšími notebooky. Tím pádem mohli výrobci přijít s takovými řešeními, jako je například Samsung Dex, které se snaží nahradit kancelářský počítač – stačí jen připojit periferie.

pc

Už to pomalu vypadalo, že si budeme PC brzy prohlížet jen v muzeu třeba jako VHS videorekordéry, ale data z posledního období ukazují, že počítače ještě neřekly poslední slovo. Ve třetím čtvrtletí zaznamenal sektor téměř 13% růst, což je nejvyšší hodnota za posledních deset let. Informoval o tom mspoweruser.com.

Mezi pět největších výrobců patří Lenovo, HP, Dell, Apple a Acer. Všechny značky rostly zhruba v proporcích, které odpovídají celému trhu, s výjimkou Dellu.

PC

Analytici tento stav přisuzují koronavirové pandemii, respektive nařízením, která nutí lidi pracovat z domova. Až při takto náročné zkoušce se ukáže, že mobilní telefony i přes nepopiratelný pokrok počítače stále nahradit nedokážou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze