Vyzkoušeli jsme nový Symbian Anna: video a první dojmy

Nový operační systém Anna je již netrpělivě očekáván, dle slov samotného výrobce si dal velmi záležet. Mezi největší poznávací znamení patří vylepšený internetový prohlížeč, vylepšené grafické uživatelské prostředí, nová QWERTY klávesnice v portrét režimu a další desítky změn. Je na co se těšit? Čtěte dále a uvidíte.

Příběh jménem Anna

O připravované nové verzi operačního systému jsme zaslechli první střípky informací již krátce po začátku prodeje Nokie N8. Nedlouho poté se objevily hrubé informace o tom, že nový operační systém bude pod označením PR 2.0 a zároveň nás navnadil ochutnávkou nových funkcí a změn, které přinese. Mezi největšími změnami nejvíce zářila přítomnost vylepšeného internetového prohlížeče. V období kolem listopadu a prosince proběhla prezentace Nokie, na které vystoupila Jo Harlow a mohli jsme spatřit první screenshot, který sdělil následné informace " delivery starts in early 2011 ". Ano začaly se objevovat spekulace, že nová aktualizace bude uvolněna začátkem roku 2011, nestalo se tak. Další termín, který se jevil jako reálný, byl kongres MWC v Barceloně. Místo avizované aktualizace jsme se dočkali drobné aktualizace PR 1.1, která nepřinesla nic podstatného.

Nokia X7: první nová Nokia se Symbianem Anna

Uběhlo několik měsíců a stále se se objevovaly nové a nové termíny. Až v dubnu jsme se oficiálně dočkali a Nokia s velkou slávou představila novou verzi operačního systému PR 2.0 pod konkrétním označením Anna. Mnoho uživatelů doufalo, že s tímto prohlášením přijdou i konkrétní informace o dostupnosti, ale bohužel opět nikoliv. Spokojit jsme se museli pouze se strohou zmínkou, že přijde za několik měsíců. Nyní je červen a na oficiálním diskuzním fóru Nokie se objevila informace ve znění "opět přijde během příštích měsíců." Aktualizaci lze očekávat s jistotou tehdy, jakmile se začnou prodávat horké novinky Nokia X7 a Nokia E6. Poté začne Nokia s distribucí Anny i pro v současnosti prodávané zařízení v čele s Nokií E7 , Nokií N8, Nokií C7 a Nokií C6-01. Je tedy na co se těšit? Níže přinášíme přehled novinek a první dojmy.

Nová Nokia E6 také nese Symbian Anna

TIP: Čtěte preview Nokia E6: nový business smartphone s extra-jemným displejem

TIP: Čtěte Víme jak fotí chystaná Nokia E6 (fotogalerie)

TIP: Čtěte preview Nokia X7: svěží vzhled s novým Symbianem Anna

Symbian Anna – videopohled

Popis změn a naše první dojmy z nich

  • Graficky inovované prostředí - změna/nezměna - Anna přináší změny co se týče grafické podoby systému. Nové jsou oblé barevné ikonky a naopak černobílé submenu. Prostředí vypadá moderněji a více svěže. Pohyb v menu doprovází nové animace a novinkou je také kolečko indikující probíhající operaci, které se nejčastěji ukazuje při startu větší aplikace. Ale jedná se opravdu o změnu v pravém slova smyslu? Například podoba hlavního menu není žádnou novinkou, již nějaký ten pátek jsou prostřednictvím Ovi Store ke stažení nová témata, která obsahují identickou podobu.
  • Nové domácí obrazovky - Velkou novinkou je nové zpracování přechodových efektů mezi jednotlivými pohotovostními obrazovkami. S nimi lze nyní libovolně hýbat a pohyb a odezvy jsou mnohem rychlejší a příjemnější. Také widgety se startují nepoměrně rychleji, než u předchozí verze a jejich start doprovází jemná animace. Současná verze operačního systému je leckdy kritizována pro svoje omezení v podobě pouhých tří obrazovek, Anna měla stávající počet navýšit. První dojmy ale navodí pocit zklamání, Anna nerozšiřuje stávající maximální počet třech domácích obrazovek. Více obrazovek (5) je dostupných například na Nokii E6, ale to jen proto, že má jemnější a menší displej, na které se pro pohodlné prohlížení vejde méně widgetů.
  • Nová klávesnice - V oblasti psaní nás čeká jedna velká změna. Stávající sestavu softwarových klávesnic (alfanumerická, horizontální QWERTY, ruční zadávání znaků) rozšiřuje nový člen, QWERTY klávesnice v portrétovém režimu. I když se tlačítka mohou zdát malá, psaní na ní je pohodlné. Otázkou je, jak bude psaní pohodlné například na Nokii C6-01 s mnohem menším displejem. Stále je však možné se překliknout i na původní alfanumerickou klávesnici, která má rovněž novou podobu. Důležitou změnou je i fakt, že se při psaní neotevírá nové okénko pro vložení textu, ale píše se přímo do textového pole, což je v mnoha situacích velmi praktické a výrazně to spoří čas (například postupné psaní adresy v emailua následný výběr kontaktu, zadávání textu ve Wordu a podobně).
  • Nový internetový prohlížeč Internetový prohlížeč je přebudován skoro od základu. Adresní řádek pro webové adresy je umístěn v horní části a lze jej kdykoliv vyvolat klepnutím na záhlaví stránky. Přímo z něj lze i vyhledávat skrze nastaveného vyhledávacího providera. Nově je podporována práce s více okny na pozadí, i když maximálně pouze se třemi. Novinkou je podpora Flash lite verze 4 a svižnost a rychlost načítání stránek by měla být o několik desítek procent rychlejší. Realita je však přesně opačná a jak na Nokii E6, tak na X7 je pohyb po stránkách pomalejší, než u původního Symbianu. To je jedna z věcí, které Nokia dobře nevyladila a zřejmě bude nutno tento nepříjemný bug co nejrychleji odstranit. V současném stavu je totiž pohyb po stránce sekaný a prohlížení internetu není vůbec pohodlné.
  • Snadnější přístup k obrázkům - Pouze změny drobného charakteru nás čekají v prohlížeči obrázků. V hlavní nabídce je nově přímo odkaz vedoucí do složky pořízených snímků. Odpadá tak nutnost přepínání mezi složkami a zbytečně chaotická struktura.
  • Lepší e-mailový klient - Anna se zaměřila i na tuto oblast. V prostředí přijaté pošty jsou nyní nově příchozí zprávy zvýrazněny a odlišeny tak od již přečtených zpráv. Zároveň došlo k odlišení odesílatele a předmětu zprávy. Font je nyní menší a celá aplikace je výrazně rychlejší a plynulejší. Okamžité je také načítání HTML emailů a rychlejší je také práce s přílohami. V e-mailovém klientu tak Nokia udělala velký kus práce a konečně se jedná o svižný a dobře použitelný klient.
  • Kalendář s náhledy - Dalších změn si můžeme všimnout v oblasti organizování, konkrétně řečeno u kalendáře. Změnami prošlo měsíční a týdenní zobrazení, kde se ukazují i náhledy konkrétních událostí. Gestem pinch-to-zoom (příblížení, oddálení prstů) však lze zobrazit kalendář na celou obrazovku a náhledy událostí tak skrýt. Inovované je i prostředí zadávání nové události.
  • Lepší telefonní seznam - Novinkou je snadnější a rychlejší vyhledávání mezi kontakty v telefonním seznamu. Konečně odzvonilo nepohodlnému vyhledávání pomocí velkých písmen. Místo toho se zobrazí standardní klávesnice a vyhledávat lze velmi rychle. Příjemnou změnou je zobrazení detailu uložené obchodní společnosti u kontaktu.
  • Další změny - Mezi další změny by mělo patřit zlepšení výdrže baterie, optimalizace prostředí, odstranění řady bugů a jiné změny, které vyplynou na povrch při delším používání. Změn by mělo být dle oficiálního vyjádření více než padesát.

Napsali jsme o Anně

TIP: Čtěte Nokia X7: svěží vzhled s novým Symbianem Anna

TIP: Čtěte Aktualizace PR 2.0 pro Nokii C7 je na světě

TIP: Čtěte Nokia N8: vše o aktualizacích (nové informace)

TIP: Čtěte (Staro)nový Symbian Anna: s čím přichází?

TIP: Čtěte Luxusní Nokia Oro: zlato, safír, kůže a Symbian Anna

Diskuze ke článku
cd242
To je tedy síla, já jsem doteď nevěděl jak je symbian ubohý OS a to jsem měl kolem vánoc cukání koupit manželce N8. Ta by mě hnala. Nokia má opravdu nejvyšší čas přejít na cokoli jiného a tohle definitivně pohřbít.

HAVE A NICE DAY!
Lordík
Docela mě překvapil display u X7, tam je jiná použitá technologie než u N8? Barevnost je znatelně lepší
petr
Symbian je pravěk.
TOMBY
Tak indikace spuštěné, či spouštějící aplikace tzv. zeleným kolečkem v rohu ikony aplikace již bylo ve stávajícím fw.
Velice chválím podporu html emailů. To bylo opravdu potřeba.
Bohužel webový prohlížeč je největší slabinou tohoto systému v dnešní době.
Zřejmě Nokia zvolila cestu pozvolnější aktualizace prostředí, než tam hodit komplexní změnu a lidé by z toho byli zmatení.
Rozhodně si nemyslím, že by Symbian 3 byl pravěk. Spíše je na sklonku svých vývojových možností.
Vlastním SGS II a N8 a musím podotknout, že Nokia má spoustu úkonů v telefonu lépe zpracovaných a optimalizovaných, než Android. Stále se pozastavuji nad nedostatečně vyřešenými standardními telefonními funkcemi, které zvládají i "hloupé" telefony.
Ale od toho je možnost výběru. Každý co mu vyhovuje ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze