Nokia X7: svěží vzhled s novým Symbianem Anna

18

Po dlouhých týdnech spekulování se nová Nokia X7 ukázala světu. Její cílovou skupinou budou mladší uživatelé, na které je mířen zajímavý design. Ve výbavě upoutá velký dotykový AMOLED displej či vylepšený Symbian. Fotoaparát nabídne 8 megapixelů, ale opět postrádá autofocus.

O nové Nokii X7 se ví již v podstatě několik měsíců. Vzhledem k nové strategii výrobce bylo jasné, že k oficiálnímu představení dojde až těsně před vstupem na prodejní pulty. Novinka v sobě nesla naději na nový multimediální model výrobce, který by se mohl postavit těsně pod vlajkovou Nokii N8. Na rozdíl od ní by však X7 měla oslovovat mladší uživatele.

Nokia X7 - oficiální fotografie

Na první pohled zaujme design. Tvarově nejde o nic nového a X7 vychází z modelů N8 a E7. Zajímavěji se ovšem jeví zkosené rohy, které jsou ozvláštněny průduchy. Ve dvou z nich by se měly skrývat reproduktory pro hlasitý poslech hudby. Tento designový prvek vynikne nejvíce ve stříbrné variantě. Kromě ní je dostupná ještě tmavší varianta. Dominujícím materiálem je nerezová ocel. O pevnost konstrukce bychom tak neměli mít strach. O přítomnosti kvalitních materiálů svědčí i poměrně nadprůměrná hmotnost 146 gramů. Rozměry pak jsou 119,7 x 62,8 x 11,9 milimetrů. Přední část je černá a lesklá. Patrně tak nebude nouze o všudypřítomné otisky prstů. Přední straně dominuje 4 palcový AMOLED displej se standardním rozlišením 360 x 640 pixelů a technologií ClearBlack. Dotyková technologie je samozřejmě kapacitní a krytý tvrzeným sklem Gorilla glass. Jinými slovy je displej naprosto shodný se současným modelem E7.

Nokia X7 - oficiální fotografie

Zřejmě nejzásadnější novinkou bude přítomnost inovovaného operačního systému Symbian ^3. Jedná se samozřejmě o aktualizaci PR 2.0, která se nově jmenuje Symbian Anna. Jelikož se Nokia X7 dostane na trh již během následujících týdnů, můžeme se těšit i na onu aktualizaci. Ta přinese zejména změnu ikonek, nový webový prohlížeč a podstatné zrychlení celého telefonu. Hardwarové parametry Nokie X7 zůstaly shodné se současnými modely. Počítejte tak s procesorem o taktu 680 MHz a 256 MB RAM. Interní paměť je bohužel jen 350 MB. Potěší naopak přibalená 8 GB karta, která nahrazuje chybějící velkou interní paměť.

Videoprezentace inovovaného Symbianu

Nokia svůj model X7 prezentuje jako herní. Pro tyto účely bude v základu vybaven populárními hrami Asphalt 5 HD a Galaxy On Fire HD. Bude však hodně záležet, jak moc se Nokii povede své telefony s novým updatem Anna zrychlit. V současné době totiž například právě Asphalt 5 HD na Nokiích zrovna plynule neběží. Se zábavou se samozřejmě pojí i fotoaparát. Když řeknu, že se pyšní stejnými parametry jako například model C7, mnoho z vás jistě nepotěším. Bohužel i Nokia X7 má 8 megapixlový snímač postrádající automatické ostření. Alespoň zůstala zachována přítomnost dvojitého LED blesku, stejně tak i záznamu HD videa. Multimediální funkce doplňuje ještě klasický hudební přehrávač a FM rádio. Zamrzí, že ani Nokia X7 nedostala po vzoru modelu N8 FM vysílač.

Nokia X7 - oficiální fotografie

Zbylá výbava víceméně vychází ze současných modelů. Na pohotovostní obrazovku si můžete naskládat libovolný počet widgetů. Baterie, která je opět integrována do těla přístroje, nabídne kapacitu 1200 mAh (opět stejně jako například Nokia E7). Datová výbava obsahuje GPRS s EDGE ve třídě 33, HSDPA i HSUPA. Spolehnout se můžete i na bezdrátové technologie Bluetooth 3.0 a Wi-Fi b/g/n. Chybět nemůže ani funkce USB OTG. Nedostalo se však na HDMI konektor, což je v případě modelu X7 škoda. Prohlížení videí a hraní her na televizi by se hodilo.

Úspěch Nokie X7 bude záviset na startovací ceně, která je poměrně vysoká. V přepočtu se bude jednat o částku 11 200 Kč včetně DPH. Lze tedy předpokládat, že se novinka cenově vměstná mezi modely C7 a N8. V prodeji by se měla objevit během 2 kvartálu letošního roku, pravděpodobně již během května.

Technické parametry Nokia X7

Kompletní specifikace
Konstrukce119,7 × 62,8 × 11,9 mm, 146 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4" (360 × 640 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, video: 1 280 × 720 px, 25 FPS
ChipsetARM1176, CPU: 1×680 MHz, GPU: Broadcom BCM2727
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 1,02 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNokia (Symbian) Belle
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2011, 9 500 Kč
Diskuze ke článku
JohnyAsbest
X7 vypadá zajímavě, ale - opět není AF, což z 8mpix udělá mizerný foťák pro momentky spíše z bližší vzdálenosti, procesor slabý, slabé rozlišení. Jinak je designově zajímavý.
Michal Pavlíček
Dobrý den,
chybějícího autofocusu je rozhodně škoda. Nicméně na pořizování momentek krajiny apod. je snímač dostačující, rozhodně ne mizerný. Displej je také více než průměrný, o čemž nás přesvědčila Nokia E7, která ho má totožný. A narážky na procesor byly na místě před rokem, rozhodně ne nyní. Model X7 už bude mít update a rychlost bude vyšší než nyní a i s updatem PR1.1 jsou Nokie oproštěny od sekání.
JohnyAsbest
mno, nevím co dodat, neb i já jsem majitelem C7 a předtím N86 a předtím N78 a předtím N82................., nicméně bohužel musím konstatovat obdobné názory, které jsou na nokiamanii - tam to rozebírají podstatně více a do hloubky, a to i v souvislosti s právě ukázaným HTC Sensation................to je doopravdy tzv. nebe a dudy........No nic, nyní jedu jak C7 tak Nexus S, počkám, co vyleze v polovině roku a dále od Nokie.............a co ten WP7 ? se stávajícími mobily nějak Nokia nemůže v USA uspět, o tom jsem přesvědčen a proto se lze snad těšit na to, co přinesou WP7...............
finger
680 MHz CPU v roce 2011, to si děláš pr*** ne? :D :D :D lol...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze