Nokia N8: vše o aktualizacích (nové informace)

30

V posledních dvou týdnech se Nokia činí. Před týdnem pro nás připravila první aktualizaci, která vylepšuje stávající aplikace telefonu a před pár dny přispěchala s druhým updatem, který umožňuje přehrání titulků ve videu. Zároveň se připravuje i nový firmware pod označením 13.015. AKTUALIZOVÁNO

Nokia N8 vstoupila do prodeje v loňském roce na podzim, a to s poměrně značným zpožděním. N8 je v současné době nejvybavenějším modelem portfolia výrobce Nokia. V těle z anodizovaného hliníku se schovává špičkový fotoaparát s rozlišením 12 MPx, jehož velmi dobré výkony nejsou dány pouze rozlišením, ale také díky přítomnosti xenonového blesku a hlavně většímu čipu 1/1.83". Výbavu dále podtrhuje nová verze Symbianu^3, spolu s procesorem o frekvenci 680 MHz a pamětí 256 MB RAM. Nechybí AMOLED displej, velká 16GB paměť, Bluetooth 3.0, funkce USB host nebo HDMI výstup

Nokia N8 - oficiální fotografie
TIP! Přečtěte si naší rozsáhlou recenzi Nokie N8

Nokia N8 si můžete předobjednat na značkovém e-shopu Nokia

První mini update vylepšuje aplikace

Nokia pro tento model připravila již minulý týden první aktualizaci pod názvem "Apps update 1.0" - jen podotýkám, že se nejedná o firmware, ale pouze o aktualizování aplikací v telefonu. Co nového přináší? Dle mého osobního postřehu, jako vlastníka Nokie N8, mohu subjektivně říct, že procházení domácích obrazovek je nyní mnohem svižnější. Změny se dotkly také integrované aplikace "Sociální sítě", konkrétně aplikace Facebook. Někteří se také zmiňují, o rychlejším startu fotoaparátu, nebo svižnějších reakcích při otevírání složek.

Nově titulky ve videu

Druhá aktualizace s názvem "Video" je na světě teprve pár dní a připravuje výrazné novinky v podobě podpory titulků .sub a .srt ve videu. V předešlé informaci jsem zmínil, že nefungují správně titulky s diakritikou, naštěstí tento problém lze vyřešit editováním titulků v programu notepad a poté následnému uložení v kódování Unicode, za tip děkujeme uživateli ZACK. Načítání titulků probíhá automaticky, bez nutnosti jejich aktivace. Obě aktualizace lze nainstalovat přímo v telefonu, v sekci aplikace pod položkou nástroje - aktualizace software.

Nový firmware již za pár dní, další v únoru

Třetí aktualizace je většího charakteru. Bude se jednat o nový firmware verze 13.015 (PR 1.1), který je v současné době ve fázi schvalování a pouze pro region Skandinávie. Uvolněn by měl být příští týden (tedy 24.1.2011). Bohužel se nebude jednat o slibovanou aktualizaci, která má přinést několik desítek změn, v čele s vylepšeným internetovým prohlížečem, ale pouze o aktualizaci, která přinese drobné změny, které se pozitivně projeví na rychlejších reakcích a celkovému svižnějšímu prostředí telefonu. Wi-Fi sítě dostanou novou ikonu, a také by měly být odstraněny některé bugy. Na další změny si budeme muset počkat. Slibované velké aktualizace 1.2 se dočkáme někdy na přelomu února až března. Spekuluje se ale o vypuštění updatu už v průběhu MWC v Barceloně.

Nokia N8 PR 1.2 - screenshoty a video

Níže naleznete několik ochutnávek z chystaného velkého updatu firmwaru, který bude vypuštěn v průběhu února až března.

Takto bude vypadat nový prohlížeč a portrétní QWERTY klávesnice

Untitled from MoNoBrow on Vimeo

Aktualizováno 26.1 - odložení připravovaných aktualizací 1.1 a 1.2 + nová aktualizace aplikace sociální sítě

1.1

Podle nejnovějších informací jsme se dozvěděli, že obě chystané aktualizace (13.015 PR 1.1) a aktualizace 1.2 nabírají zpoždění. První aktualizace, která přinese pouze drobné změny a tou nejviditelnější má být zrychlení reakcí celého prostředí telefonu, jsme se měli dočkat 25.1. Nové zprávy, které pochází od švédské pobočky Nokie, hovoří o tom, že aktualizace bude dostupná v průběhu měsíce února.

1.2

U druhé aktualizace, která přinese velké množství změn, jako vylepšený internetový prohlížeč, qwerty klávesnici v režimu portrét a další změny, máme ještě horší zprávy. Aktualizace, která měla vyjít v průběhu kongresu MWC v Barceloně, je odložena až na pozdější termín jarního období. Tyto zprávy jsou velkým zklamáním, zatím jsme se totiž nedočkali žádného nového firmware, přitom je zapotřebí vylepšit nebo opravit mnoho věcí, jako například e-mailového klienta, klienta sociálních sítí nebo co nejdříve vylepšit stávající zastaralý internetový prohlížeč.

Aplikace sociální sítě

V těchto dnech se objevuje nová verze aplikace sociální sítě ve verzi 1.3. Tato aktualizovaná verze přichází s řadou velkých změn, mezi které patří například integrování statusu sociálních sítí přímo do kontaktu v telefonním seznamu. Další změna se týká zvýšení maximální kapacity pro nahrávání fotografie až na hodnotu 4 MB. Spolu s nahráváním nových fotek je lze nově "otagovat", čili přiřadit nahrávanou fotku konkrétní osobě. Ohledně sociálního kanálu Twitter přibyla nová možnost "retweetu". Dlouho jsme také doufali v očekávanou optimalizaci celkové aplikace, která vykazovala zpomalené reakce a celková práce s danou aplikací byla spíše utrpením. S novou verzí nastalo velké zlepšení a zlepšení plynulosti celkového chodu aplikace. I tak ale plynulostí výrazně zaostává za konkurencí a zůstává mnoho prostoru pro zlepšení. Nová verze by se měla automaticky nabídnout při spuštění aplikace sociální sítě, velikost updatu činí 3,13 MB.

Zdroje: avinashjois.com, mynokiablog.com, blog.gsmarena.com, symbiandreams.com, mynokiablog.com

Diskuze ke článku
ZACK
Diakritika není žádný problém - stačí titulky pomocí Notepadu uložit v Unicode.
fulminatrix
Dobry den.
Nebolo by mozne urobit aspon take strucne porovnanie C7 vs. N8 pokial mate este stale oba telefony k dispozicii? Som si isty ze by to zaujimalo viac ludi. Osobne ma N8 laka HLAVNE kvalitnejsou konstrukciou a ako bonus lepsim fotakom a rozsiahlejsou vybavou v baleni.Na druhej strane rozdiel v cene cca. 130 EUR je dost velky takze stale vaham.
Viem ze naprosta vacsina funkcii a prvkov tych telefonov je rovnaka, ale zaujimalo by ma porovnanie hlavne v nasledujucich oblastiach:
-kvalita konstrukcie C7 (posobi na mna dost plastovo)
-porovnanie fotografii a hlavne pri dokumentoch
-ci je rozdiel v kvalite hovoru
-pripadny rozdiel v kvalite prijmu signalu (3G,WiFi,GPS)
-nejake ine rozdiely pokial su

Telefon je pre mna v prvom rade pracovny nastroj(kvalita, spolahlivost, stabilita, cisty a hlasny prijem signalu), ale hladam univerzalnejsie zariadenie aj s vacsim dorazom na multimedialne funkcie ktore by nahradilo moju E51.
Bol by som tiez velmi rad keby niekto vedel pripojit kratke porovnanie s E72 nad ktorou tiez teoreticky uvazujem a zaujima ma hlavne:
-prijem signalu a kvalita hovoru
-citlivost, rychlost a udrzanie GPS pripojenia
-praca s dokumentami
-odolnost zariadeni
-stabilita S60 vs S3

Velmi pekne dakujem za ochotu

(mimochodom, neviem ci sa s tym niekto stretol, ale na E51 z Orange vsetko 2 roky super slapalo a bol to aj vzhladom k rozmerom neskutocne dobry mobil, avsak par dni po vyprsani 2-rocnej zaruky sa na nom zrazu vsetko kazi-odchadza baterka, mrze a blbne soft, problem s rozpoznavanim SIM...)
Michal Kostka
Michal Kostka
Dobrý den,

ZACK - děkujeme za tip, informaci jsem přidal do článku.

fulminatrix - bohužel Nokii C7 jsem už odevzdal, nyní mám Nokii N8. Moje poznatky bych mohl shrnout následovně.

- Nokia C7 má citlivější dotykovou vrstu, než N8 kterou nyní mám. Rozdíl je opravdu znatelný.
- V otázce zpracování, je to 50:50. U Nokie C7 byla slabým místem spodní brada, která silně povrzávala, u N8 zase mají tendence povrzávat spodní a horní plastová část, navíc horní část zcela nelícuje s kovovou částí telefonu.

- Kvality fotografií mluví zcela ve prospěch Nokie N8, C7 je vhodná leda pro focení momentek, na focení v horších světelných podmínkách se zcela nehodí, zároveň nelze pořizovat ani makro snímky což vyplývá z absence autofocusu. N8 je velmi kvalitní, ne-li nejlepší fotomobil, zvláště pak, když se nainstaluje hack fotoaparátu, který se podstatně podílí na lepší kvalitě výsledných snímků.

- Rozdíl v kvalitě hovoru byl mírně lepší u Nokie C7, subjektivně se mi zdá, že Nokia N8 nemá tak zřetelný a čistý hlas ze sluchátka, ale to samozřejmě může být dáno i pokrytím signálů a dalšími aspekty.

- Příjem signálu byl u obou modelů výborný, v tomto ohledu jsou si zarovno.

- Další můj postřeh směřuje ke kvalitám hudebního výstupu do sluchátek, kde C7 měla znatelněji lepší výstup, především čistší s menší hladinou šumu. Rozdíl je znát, v tomto směru N8 trochu ztrácí.

- Další rozdíly jsou pak v kapacitě interních pamětí, kdy C7 má 8 GB paměť, a N8 16 GB paměť.

- Nokia C7 má navíc standardní odolnost proti škrábancům u dotykového displeje, N8 má speciální technologii Gorilla Glass.

- Nokia C7 měla delší fixaci satelitů GPS. Oproti tomu N8 je podstatně rychlejší, a fixace satelitů probíhá takřka ihned.

- Nokia C7 má lépe odladěný software, takřka vůbec jsem se nesetkal se sekáním, zpomalením, či zamrznutím. U N8 při více spuštěných aplikací je znát velké zpomalení, ale i při běžné práci.

- Co se týče pohotovostní výdrže na jedno nabití, v tom jsou oba přeborníky, při intenzivním používání není problém, aby telefon vydržel dva dny na příjmu. V tomto směru se mu nevyrovná pomalu žádný high-end android telefon, alespoň co jsem já osobně používal X10, Galaxy S, XT720.

Pokud si na něco ještě vzpomenu, nebo vás něco napadne, klidně piště :)

S pozdravem Kostka.
greggie
"- Nokia C7 má navíc standardní odolnost proti škrábancům u dotykového displeje, N8 má speciální technologii Gorilla Glass. "

pokial sa nemylim, tak aj C7 ma gorilla glass:
http://thenokiablog.com/2010/11/30/nokia-displays-gorilla-glass/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze