Nokia E6: nový business smartphone s extra-jemným displejem

Nokia dnes představila nový smartphone E6, který přináší bohatou výbavu, mnoho business funkcí, plnohodnotnou qwerty klávesnici a v neposlední řadě velice jemný dotykový displej. Nová E6ka si dobře poradí i s multimédii a potěší inovované prostředí Symbian Anna.

Nokia E6 v bílé barvě

Nokia E6 je nový smartphone zaměřený především na bussines, podobně jako Nokia E7. Narozdíl od ní však nabídne podstatně kompaktnější rozměry, konkrétně 115 × 59 × 10,5 milimetrů při hmotnosti 133 gramů. Hmotnost je velice příjemná a to hlavně proto, že telefon je vyroben z ušlechtilých materiálů jako je kov a sklo. Designově Nokia E6 vychází ze starších a osvědčených modelů. Na první pohled byste ani nemuseli poznat, že se jedná o dotykovou Nokii řady E. Jistotu vám dají až chybějící kontextová tlačítka pod displejem. Zachován však zůstal čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím středem. Pokud vám tudíž nesedí ryze dotykové ovládání, můžete dále zčásti zůstat u tradičních tlačítek. Kromě ovladače jsou přítomny 4 klávesy k rychlému přístupu do telefonního seznamu či kalendáře. Nechybějí ani klávesy se sluchátky.

Přední straně dominuje plnohodnotná qwerty klávesnice. Stejnou můžeme vidět například u modelu E72. Nad klávesnicí je však displej, který není jen tak obyčejný. Má úhlopříčku 2,46 palce, je dotykový a při rozlišení VGA (640 x 480 pixelů) vychází jemnost displeje na skvělých 326 ppi (points-per-inch). Je tedy jasné, že obraz bude opravdu velmi jemný. Otázkou však je, jak se na necelých 2,5 palcích displeji bude ovládat dotykové rozhraní Symbianu. Naštěstí je telefon možné ovládat i čtyřsměrným ovladačem.

Nokia E6 bude dostupná i v černé variantě

Nokia E6 se bude snažit bodovat hlavně svými bussines funkcemi jako je například balík pro práci s Office dokumenty, Microsoft Communicator Mobile nebo pohodlná správa emailů. Další zbraní bude bezpochyby Li-Ion baterie nabízející nadprůměrnou kapacitu 1500 mAh. Ve spojení s malým displejem lze uvěřit dlouhé výdrži, kterou výrobce slibuje.

Nokia E6 je na prvním místě pracovním telefonem. Očekávejte tedy špičkově zpracované telefonní, organizační i datové funkce. Ostatně na tom jsme zvyklí od předchůdců. Díky přítomnosti nového Symbian s updatem Anna bude možné všechny tři pohotovostní obrazovky osázet různými widgety. Snadno tudíž budete mít přehled o svých e-mailových schránkách. V řadě E je samozřejmostí čtení, editace i vytváření Office dokumentů a nejinak tomu je i u modelu E6. Žádnou překážkou nebudou ani soubory s koncovkami PDF a ZIP. I pro tyto účely je Nokia E6 softwarově vybavena.

Nová E6ka zvládne dobře i prohlížení internetu. Update Anna přinese nový prohlížeč s podporou Flash Lite 4 a díky jemnému zobrazení se na displej vejde opravdu mnoho informací. Jediným omezením tak zřejmě bude menší displej. O rychlost prohlížení se taktéž obávat nemusíte. Podporována jsou data HSDPA i HSUPA a nezapomnělo se ani na bezdrátové technologie Wi-Fi a Bluetooth. Stejně jako u ostatních Nokií je i zde podporována užitečná funkce USB OTG, díky které si k telefonu můžete připojit například flash disk a zkopírovat z něj nebo na něj data.

Ani pracovní telefon dnes nemůže postrádat multimediální funkce. Základ si „E-šestka“ převezme od svých čistě dotykových kolegyň. Kvalitní hudební přehrávač je tak samozřejmostí. Vhod přijde i FM rádio s RDS. Integrovaný fotoaparát disponuje 8 megapixelovým rozlišením a sekunduje mu dvojice LED diod. Bohužel chybí automatické ostření. Na pohodlné fotografování vizitek či snímání QR kódů tudíž rovnou zapomeňte. Příjemným překvapením je záznam HD videa. Na přední straně se pak nachází ještě jedna VGA kamerka pro videohovory. Ačkoli telefonu chybí HDMI konektor, lze jej k televizi připojit skrze 3,5 mm jack konektor.

Dnes představená Nokia E6 se na pultech obchodů objeví již velmi brzo. Výrobce garantuje druhé čtvrtletí, což znamená dost možná už průběh května. Cena je předběžně stanovena na 10 tisíc Kč včetně DPH.

Technické parametry Nokia E6

Kompletní specifikace
Konstrukce115,5 × 59 × 10,5 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,46" (640 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), , video: 1 280 × 720 px, 25 FPS
ChipsetCPU: 1×680 MHz
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémSymbian^3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2011, ?
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze