Nokia C7: recenze stříbrné krásky
recenze

Nokia C7: recenze stříbrné krásky

174

Nokia C7 je nová zaoblená kráska se Symbianem^3. Nabídne bohatou výbavu včetně 8 Mpx fotoaparátu, HD videa, AMOLED displeje nebo GPS s doživotní licencí Ovi Maps. Překvapí velmi dobrou výdrží, špičkovým zpracováním i kvalitním zvukem.

Nokia C7 na oficiálních fotografiích

Technické parametry Nokia C7

Kompletní specifikace
Konstrukce117,3 × 56,8 × 10,5 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 3,5" (640 × 360 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, video: 1 280 × 720 px, 25 FPS
ChipsetARM1136, CPU: 1×680 MHz
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémNokia (Symbian) Belle
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2010, 10 390 Kč

Prodejní balení je poměrně strohé

V krabici naleznete

  • mobilní telefon Nokia C7
  • uživatelskou příručku CZ/SK
  • baterii Li-ion 1200 mAh (BL-5K)
  • kompaktní nabíječku AC-15E
  • stereo headset
  • USB kabel Nokia

Komentovaný videopohled

Design a konstrukce: kov sem, kov tam, pozor plast

Novinka působí dojmem luxusního telefonu, designéři odvedli velký kus práce a nutno jim složit poklonu. Samozřejmě otázka vzhledu telefonu je věc vkusu a preferencí každého jedince, ale mně osobně mi C7 padla do oka ihned, jak jsem ji poprvé spatřil. Oválné tělo, použití hodnotných a ušlechtilých materiálů i sympatické rozměry hrají první housle.

Oválné tělo novinky 117.3 x 56.8 x 10.5 mm je lemováno obrubou z ušlechtilé nerezové oceli a také zadní kryt baterie se nese v duchu kovových materiálů – je tvořen jednolitým kusem hliníku. Mimochodem na svém místě drží pevně, bez náznaku sebemenší vůle. Vzhledem k přítomnosti kovových prvků nelze očekávat nízkou hmotnost, přesto je 130 gramů velmi dobrá hodnota. Abych ihned v úvodu nepěl pouze pochvalné ódy, nelze přehlédnout jeden detail. V takřka bezchybné koncepci zpracování telefonu zarazí brada telefonu, která je tvořena plastem, Tento krok od výrobce nebyl zrovna nejšťastnějším řešením. Pokud bychom se zaměřili na slabé místo v jinak precizním zpracování celého telefonu, bude to právě ona spodní část – brada telefonu, která má tendenci povrzávat. Toto řešení má určitě svoje opodstatnění, ale určitě nejenom já, ale i ostatní uživatelé by uvítali, kdyby kovová obruba opravdu kopírovala celé tělo telefonu.

Přední strana telefonu nabídne dotykový displej, který je pod ochranou nepoškrabatelného minerálního skla. Zda se jedná o typ Gorilla Glass výrobce neupřesňuje. Ale musím potvrdit prozatímní odolnost vůči škrábancům, byť i mikroskopického charakteru. Ve spodní části telefonu nalezneme tři mechanické klávesy pro ukončení a příjem hovorů a pro vstup do menu či vyvolání nabídky multi-taskingu.

Na bocích telefonu najdeme již klasickou, léty prověřenou zdířku pro nabíjení. Na pravé straně se klávesami rozhodně nešetřilo, uvítáme klávesy pro ovládání hlasitosti, klávesu pro aktivaci hlasových povelů a jednopolohovou spoušť fotoaparátu.

Na horní straně najdeme dvojku konektorů. Jeden přináší hudební požitek v podobě možnosti připojit sluchátka s 3,5 mm jackem a druhý konektor MicroUSB slouží pro datovou komunikaci s PC nebo nabídne funkci USB-On The Go, tato funkce umožňuje připojení skrze redukci například flash disk, nebo drátovou myš. Samozřejmě přes něj lze i nabíjet.

Baterie a výdrž: dlouhé tratě alá Symbian

Novinka ve svých útrobách uchovává identickou baterii s Nokií N8, čili Li-ion článek s kapacitou 1200 mAh, což je v dnešní době dotykových displejů při úhlopříčkách 3,5“ a výše podprůměrná kapacita. Baterie ale nechává teoretické obavy ve stínu, ostré nasazení ve skutečnosti není tak špatné. Při aktivované síti 3G, nastaveném jasu na vyšší hodnotě, prohlížení webových stránek skrze Wi-Fi i 3G hodinu denně, i pořízení pár desítek fotek, deseti minutách hlasových hovorů, i poslání pár sms (pouze widgety a e-mailové schránky byly v off-line režimu, čili nepříjímaly žádná data), po elektrické energii prahne tak zhruba ke konci druhého dne. Zapnuli byste widgety do on-line režimu, aktualizovali automaticky RSS a e-maily, bude výdrž kratší, ale na 1 a půl dne by bylo možné se dostat. Za tuto výdrž se rozhodně stydět nemusí. Pokud bychom C7 nepodrobili takovému drilu, omezili internet, přepnuli na síť 2G multimediální funkce bychom využívali pouze sporadicky, můžeme se s jistotou spolehnout na výdrž přesahující třetí den. Samozřejmě musíme aktivovat úsporu energie, protože tato funkce se rovněž pozitivně podílí na úspoře energie.

Zvuk: plecháček s duší virtuóza

Zvukový přednes telefonu má dva soupeřící rivaly. Jedním je výstup z hlasitého reproduktoru, který co do hlasitosti může nahradit místní rozhlas leckteré vesnice. Ano, jedná se o opravdu slušného křiklouna. Ovšem když se zaměříme na kvalitu hudebního přednesu, budeme zklamáni. Reproduktor postrádá basy a nejviditelnějším znakem je bohužel jeho „plechové“ já.

Na protější straně stojí výstup do sluchátek skrze 3,5 mm konektor. Pokud očekáváme alespoň přinejmenším uspokojivý hudební přednes, tak ihned zavrhneme výrobce dodávaná pecková sluchátka, která se do prodejního balení spíše omylem připletla a není o co stát. Po připojení kvalitnějších sluchátek můžeme očekávat opravdu výborný a čistý přednes a kvalita výstupu uspokojí nejednoho náročného posluchače. Pokud bych kvality hudebního výstupu porovnal s dedikovaným přehrávačem Creative Zen2, je jednoznačným vítězem soutěžící z Finska.

Displej: nová dimenze

Nokia po mnoha dlouhých letech pochopila, že s displeji technologie TFT díru do světa neudělá. C7 je třetí v řadě, jejíž dotykový displej 3,5“ kapacitního typu přináší technologii AMOLED a rozdíl oproti technologii TFT je opravdu znát. Dočkáme se lepšího kontrastu, vyniká lepšími pozorovacími úhly i věrněji zobrazuje černou paletu odstínů.

Samotné rozlišení neurazí, ale ani nenadchne. Rozlišení 360 x 640 pixelů dnes v dané cenové kategorii spadá do průměru, ba co víc i levnější modely dnes nabídnou mnohdy jemnější rastr, přičemž můžeme poukázat například na Samsung S8500 Wave. Na druhou stranu na první pohled není rastr patrný a rozlišení pro běžné činnosti dostačuje. Tentokrát to Nokii odpustíme, příště ale prosíme už rozlišení 480 x 800 pix. S kapacitní technologií přichází i podpora gest multi-touch. Citlivost dotykové plochy je opravdu příkladná a displej zareaguje na jednotlivé úkony už při minimálním přiblížení pokožky lidského těla, ze vzdálenosti jednoho milimetru, aniž by došlo ke kontaktu s dotykovou plochou.

Prostředí: klapka po druhé

S křížkem po funuse přichází nová, na místě by však byl vhodnější přídomek inovovaná, verze operačního systému Symbian^3. Nová verze totiž nepřichází s velkými pompami, za zvuků fanfár, ale potichu s nejistým očekáváním klepe na dveře. Sám výrobce avizuje, že nová verze je doprovázena více jak 250 změnami. Ano změny jsou patrné, ale přeci jenom, není to trochu málo po dlouhých letech vývoje?

Tři typy domácích obrazovek a práce s widgety

Nové prostředí nebudu do detailů popisovat, ani jej jinak rozebírat. Odkážu na recenzi o Nokii N8, kde je nové prostředí podrobeno detailnímu zkoumání. Sám za sebe „vypíchnu“ změny, které mě samotnému udělaly radost, a především zpříjemnily ovládání. Jedna z největších změn k lepšímu spočívá v ovládání. Konečně odpadla nutnost dvojkliků v některých oblastech ovládání. Celé prostředí také dostalo graficky intuitivnější nádech, zapracovalo se na barevnosti a stínování některých oblastí. Oblast zpráv dostala do nabídky možnost konverzací, mladší generace či jiní uživatelé, uvítají možnost vkládání grafických emotikon přímo do zprávy.

Omlazovací kúrou prošel i multi-tasking, který nabízí nyní náhledy právě spuštěných aplikací na pozadí. Pohyb mezi nimi je v horizontálním směru do stran. I hudební přehrávač prošel drobnou modernizací po vzoru moderních hudebních zařízení a díky menší inspiraci produkty Apple nabízí v horizontální poloze zobrazování hudebních alb ve stylu Cover Flow. Pohyb mezi jednotlivými náhledy alb je plynulý, bez zadrhávání.

Hlavní menu a nabídka multitaskingu

Velké změny se dotkly i pohotovostní obrazovky, jejíž stávající rodokmen sahá někdy do pravěku. Hned po zapnutí telefonu uživatele přivítají tři domácí obrazovky. Pohyb mezi nimi je plynulý, avšak trochu zpomalený, což však není chyba, ale záměr výrobce. Každá z obrazovek může obsahovat libovolné widgety, například hudebního přehrávače, sociálních sítí, oblíbených programů nebo kontaktů, RSS,, indikace baterie a jiné. Bohužel widgety mají fixní velikost i rozměry obdélníkového tvaru, což je například pro kalendář nebo výpis posledních e-mailů nedostatečné. Každá z obrazovek tak může mít maximálně šest widgetů na jedné obrazovce.

V hlavním menu se dočkáme také aplikace Ovi obchod pro nakupování aplikací i her. Orientace v něm je jednoduchá, aplikace či hry jsou seřazené podle kategorií, na neplacené, či placené nebo nejstahovanější. Jen nabídka by mohla být velkorysejší. Oproti iPhonu nebo Androidu je několikanásobně menší a spoustu známých aplikací i her chybí.

Operační systém Symbian se vždy vyznačoval nízkými hardwarovými nároky. Platí to i u nové verze? V útrobách novinky pracuje procesor o taktu 660 MHz, spolu s pamětí 256 MB RAM. Použitý procesor je dle mého názoru dostačující. Při běžné práci nebo i minimalizovanému hudebnímu přehrávači, současně s prohlížením webových stránek se nesetkáme s výrazným zpomalením, sekáním nebo dokonce zamrzáváním přístroje.

Nastavení telefonu a Ovi obchod

Kámen úrazu přijde tehdy, jakmile máme na pozadí spuštěnou kontrolu emailových zpráv, plnou obrazovku widgetů a na pozadí nám současně běží pár aplikací. Poté už dochází k občasnému zpomalení přístroje nebo jeho zadýchávání. Posledním běžcem na trati je pak aplikace Sociální sítě, která je ostudou celého přístroje. Pohyb v této aplikaci se dá přirovnat k rychlosti pohybu spící želvy a tvrdá kritika je zcela na místě. Aplikace a její prostředí má vyloženě zpomalenou odezvu, dochází k sekání, o pomalém načítání nemluvě. Tento problém však přisuzuji nezvládnutému vývoji této klíčové aplikace než faktu, že by procesor výkonnostně nestíhal. Nasvědčovala by tomu i raná verze softwaru, která pochází z 29.9 letošního roku.

Telefonní seznam a telefonování: hlavně hlasitě

Telefonní seznam zůstal takový jaký je a byl, bez větších zásahů. Detail položky v telefonním seznamu je nyní lépe graficky ztvárněný, ke každému kontaktu v paměti telefonu lze přímo přiřadit polohu, buď aktuální na základě měření GPS modulu, nebo ji vlastnoručně vepsat.

Novinkou je také přímá integrace se sociálními službami Facebook a Twitter, ale nečekejte synchronizace v pravém slova smyslu. Bohužel nedochází například k synchronizaci fotek ani další spolupráci. Telefonování by s novinkou mělo být bezproblémové, a to dokonce i v hlučnějších situacích díky přítomnosti systému aktivního potlačení ruchu. Já jsem viditelný rozdíl v podmínkách se zvýšeným hlukem nezaznamenal, přesto si nemohu jak na kvalitu hovoru, tak i dostatečnou hlasitost stěžovat. Zvuk byl čistý a nezkreslený.

Zprávy a sociální sítě: úsměv prosím

V této oblasti nás také nečeká ani revoluce, či evoluce. Setkáme se pouze se změnami malého rázu. V editoru textových zpráv přibyla nově možnost vkládání emotikon nebo-li tzv. grafických smajlíků. Příchozí zprávy mohou být nově zobrazovány ve dvou stylech, jednak po vzoru zobrazení každé zprávy zvlášť, jak jej známe odjakživa nebo v nové moderní formě konverzací, kdy jeden pohled slučuje odchozí i příchozí zprávy s kontaktem chronologicky za sebou.

Zprávy a nabídka grafických emotikon

K tvorbě nové zprávy je nám k dispozici klasická alfanumerická softwarová klávesnice, která nabízí velmi dobré rozložení a psaní na ní je tak jedna radost i pro lidi s většími prsty. Navíc pomáhá kvalitní slovník T9.Jako druhá a poslední volba je připravena QWERTZ softwarová klávesnice. Ani psaní na ní nepůsobí větší potíže, ale už je vyžadována větší zručnost a pomalejší tempo.

Obě softwarové klávesnice jsou pro psaní jako stvořené

Větší změny se nedotkly ani e-mailového klienta. Pár vylepšení ale najdeme. Pokud využíváte rozšířené domény například od Seznamu či Googlu, bude stačit zadání vaší adresy a hesla. O vše ostatní se již postará telefon sám. Současně můžete spravovat libovolné množství účtů. U každého lze nastavit interval aktualizace a nechybí kvalitní a snadné zobrazení HTML e-mailů a podpora příloh. Jen ty odezvy a rychlost načítání by mohly být rychlejší. Aplikace má ještě rezervy.

Organizační funkce a GPS: organizovaně a dožitovně

Organizační funkce byly vždy velice dobře zpracovány a chyby či nedostatky bychom hledali jen stěží. Ve stejném duchu jako u předchozí verze Symbianu se vyznačují i organizační funkce zde. V telefonu se nachází již tradičně velice dobře zpracovaný kalendář s několika typy zobrazení a sdílenou pamětí. Dále v nástrojích najdeme centrum všeho dění, a to složku kancelář, kde se dále nalézají aplikace například pro čtení PDF dokumentů a práci s komprimovanými soubory díky aplikaci Zip. Dokumenty ve formátu doc a jiných přivítá s vřelou náručí aplikace QuickOffice. Stálou základnu pak tvoří funkce jako poznámky a slovník, kde je ale nutné doinstalovat český jazyk, i správce souborů s kalkulačkou, která nabízí pouze základní funkce.

Kalendář a prohlížeč elektronických dokumentů Adobe Reader

Pro navigaci je novinka jako stvořená, a to díky přítomnosti doživotní licence na hlasovou navigaci v Ovi Maps s režimem 3D zobrazení. Potěší možnost nahrát zdarma mapy celého světa, užiteční průvodci (Michelin, Lonely Planet) zdarma i 3D zobrazení známých budov. GPS modul je poměrně citlivý, fixace pěti satelitů za studeného startu je otázkou zhruba třiceti sekund.

Ovi mapy - plnohodnotná automobilová/pěší aplikace určená k navigování

Fotoaparát: barevná paleta bez detailu

Poměrně velké zklamání pro mě znamenalo, když jsem se dozvěděl, že fotoaparát této novinky bude postrádat autofocus. To v praxi znamená, že můžeme zapomenout na focení tzv. makro snímků či bližších předmětů. Ani focení textů nepřipadá v úvahu. Fotoaparát novinky nabízí tzv. fullfocus, což znamená, že navyšuje uměle automaticky hloubku ostrosti u daného snímku díky technologii EDOF. Obrázek je pomocí speciálních algoritmů vyhodnocen a upraven tak, aby bylo dokonale ostré vše od 50-ti centimetrů dál, i když by to za normálních okolností bez autofocusu nebylo možné.

Bohužel moje prvotní negativní dojmy zůstaly beze změny. Výsledné snímky trpí markantní kompresí, kdy detaily jsou slévany do jednolitého celku. Menší spásou je, že výsledné snímky netrpí na šum. Potěší také barevné podání snímků a za ideálních světelných podmínek bude naopak často docházet k barevnému přesaturování snímků, které tak budou připomínat například fotky z iPhone 4. O kvalitě snímků vypovídá už jen fakt, že mnou pořízených několik desítek snímků se pohybuje ve výsledné velikosti kolem 1 – 1,5 MB. Snímky z Xperie X10 mají pro porovnání ve stejném rozlišení cca 2,7 MB. Pokud si ale fotky nebudete na počítači přibližovat, vypadají na první pohled velmi dobře a mnozí uživatelé budou spokojeni. Bez obav je možno C7 používat na focení kvalitních momentek, i když je limitující absence autofocusu a rovněž delší závěrka, takž jsou snímky často rozmazané.

V drtivé míře jsou noční snímky natolik rozmazány, že nejsou vhodné ani k prezentaci na monitoru. Je jasné, že žádný telefon s fotoaparátem není předurčený k pořizování snímků za šera či nevhodných světelných podmínek – výsledek tomu pak odpovídá. Ale už jsme v ruce měli i kvalitativně lepší noční fotky. S novinkou jsem také zkoušel pořízení textů ze vzdálenosti kolem 60 cm, v náhledu je text ostrý, ale po přiblížení snímku je takřka nečitelný či velmi špatně čitelný. Pokud se tedy ptáte, zda se C7 hodí k focení textů? Odpovědí je, že jen stěží.

Prostředí fotoaparátu doznalo několika změn. Největší novinkou je možnost focení dotykem za pomocí softwarové spouště fotoaparátu přímo na displeji. Ostatní funkce jsou pak zachovány po vzoru staršího prostředí a nechybí úprava expozice, kontrastu, jasu i sytosti. Pro co nejsnazší focení jsou připraveny režimy scén. Fotoaparát může také detekovat obličeje lidí.

Nahrávané video může být až rozlišení 1280 x 480 pix při 25 snímcích za vteřinu, kvalita nahrávaného videa je velmi dobrá, v koncovém formátu MP4.

Ukázkové snímky

Ideální světelné podmínky

Nepříznivé světelné podmínky

Noční podmínky

Snímky pořízené ze vzdálenosti cca 50 cm a méně

Nokia C7 umožňuje nahrávat videonahrávky v maximálním rozlišení 1280 x 720 pixelů, neboli v HD rozlišení. Snímkovací frekvence je 25 fps.

Ukázkové video 1280 x 720 px

Multimediální funkce: 3D smršť

Multimediální funkce splňuje novinka bez jakéhokoliv kompromisu. Jmenovat mohu například vestavěný videopřehrávač, který si konečně poradí bez jakýchkoliv peripetií s přehráváním videií ve formátu avi, včetně kontejneru DivX. Osobně jsem vyzkoušel přehrání několika videí, dokonce i v rozlišení 1280 x 780 a obraz byl plynulý bez jakéhokoliv trhavého pohybu. K dokonalosti už chybí jen podpora titulků, které bohužel podporovány nejsou.

Galerie obrázků, která konečně podporuje i tvorbu alb

Hudební přehrávač je ve starém kabátě s novým límcem. Mám tím namysli, že základy zůstaly zachovány, ale nově zobrazuje alba v takzvaném stylu Cover Flow. Jedná se o prohlížení náhledu alb v horizontální poloze v 3D zobrazení, přičemž ji Nokia okopírovala od Applu a dalších výrobců. Tato funkce je velice efektní a funguje na výbornou. Kvalita hudebního výstupu do sluchátek je opravdu špičková a maximální hlasitost by „probudila“ i hluchého. Přehrávač standardně přehrává formáty mp3, aac a jiné. Bezztrátový formát flac bohužel není podporován.

Hudební přehrávač a horizontální řazení ve stylu Cover Flow

Z jiného hudebního soudku můžeme jmenovat přítomnost FM rádia s RDS, nebo velmi užitečné funkce FM vysílače, který se hodí nejenom v autě. U Nokie N8 se finský výrobce co se týče her zachoval lakotně, C7 už alespoň přichází s dvěma zábavnými hrami, Jedna hra prověří vaše znalosti co se týče zeměpisu, druhá hra je zase zaměřená na ekologii, kde jsou jednotlivé úkony zaměřeny na konkrétní globální problémy světa.

Nokia C7 se kamarádí jak s Javou MIDP 1.0/2.0, tak s většinou her pro starší Symbian. Velkým lákadlem měla být i rychlost běhu aplikací. Podíl by na tom měl mít i vlastní grafický čip Broadcom BCM2727. Měřili jsme v současnosti mezi hráči asi nejvyužívanějším programem FPC Bench. Výsledky jsou opravdu nadprůměrné a v rychlosti javových aplikacích nepoznáte žádné mantinely ohledně výkonu. Grafický a herní výkon je totožný s Nokií N8.

Provedený test v programu FPC Bench a hra Ovi maps challenge

Internetové a datové funkce: rychlé data kdekoliv

Jedno z mnoha „bohatství“ novinky, ze kterých může čerpat, je základna moderních datových technologií. V současné době na našem trhu představuje to nejlepší, co můžeme od mobilního zařízení očekávat. Pro uživatele, jsou připravené technologie jako GPRS, EDGE oboje třídy 32, dále pak 3G s nástavbami HSDPA (10.2 Mb/s) a HSUPA (2 Mb/s) a nakonec bezdrátová technologie Wi-Fi b/g/n. Perličkou na závěr je pak přítomnost technologie Bluetooth ve verzi 3.0.

Internetový prohlížeč nedoznal žádných velkých změn

Za moderními datovými technologiemi ale značně pokulhává nepříliš inovovaný internetový prohlížeč s nepozměněným uživatelským prostředím. Ovládání je kostrbaté, ne zrovna intuitivní, a mnohé úkony vyžadují několik kliků navíc oproti konkurenci k dosažení kýžené funkce. Útěchou je podpora Flashe ve verzi lite. Rychlost vykreslování stránek spadá do průměru a některé graficky na data náročnější webové stránky, dávají prohlížeči značně zabrat. Nový prohlížeč by měl údajně dorazit v zimě 2011 formou updatu a musíme říct, že je v tomto ohledu opravdu potřeba.

Chytlavou novinkou, která láká ke koupi, je funkce USB host. K Nokii C7 lze stejně jako k N8 připojit další zařízení přes USB. Pro tyto účely existuje redukce z microUSB konektoru na USB. Tato redukce se ale v prodejním balení nenachází, je nutné ji dokoupit zvlášť. Majitelé N8 ji v balení oproti tomu naleznou. Poté už stačí jen připojit třeba váš flash disk o libovolné kapacitě. Nokia si bez problémů poradí s jeho načtením a ihned umožní procházení uložených dat. Kuriozitou je připojení klávesnice nebo myši, pomocí kterých lze telefon také ovládat.

Závěrečné zhodnocení:

Nokia C7 si své místo mezi uživateli bezesporu najde. Přichází sice s poměrně vysokou cenou a v současné době psaní recenze stále ještě není oficiálně v prodeji v České republice. Oproti Nokii N8 je zhruba o 2 tisíce levnější a má jistě co nabídnout. V čele je kvalitní dílenské zpracování včetně ušlechtilých materiálů, dotykový displej AMOLED a po hudební stránce si také nevede špatně. Ozdobou jsou pak data v plné zbroji (Wi-Fi b/g/n či Bluetooth 3.0). Lákadlem je i nová verze Symbianu. Trochu zamrzí fotoaparát, který postrádá autofocus a snímky také nejsou nijak zvlášť kvalitní. Novinka by urgentně potřebovala novou verzi softwaru, která vyladí stabilitu a plynulost některých funkcí telefonu a především zapracuje na citelné kompresi snímků z fotoaparátu. Vyzdvihnout musím i výdrž, která mě opravdu mile překvapila. Nokia C7 bude mít ale svoje začátky velmi těžké. Mezi konkurenty má několik silných rivalů, jako model Samsung S8500 Wave

Nokii C7 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

Konkurenti


Sony Ericsson Vivaz
  • displej s úhlopříčkou 3,2"
  • operační systém Symbian S60 5th
  • procesor 720 MHz
  • paměť 75 MB


Samsung Wave
  • displej s úhlopříčkou 3,3" typu SUPER AMOLED
  • operační systém Bada
  • procesor 1 GHz
  • paměť 2 000 MB

Srovnání: vlevo Nokia N8 a vpravo Nokia C7

Srovnání: vlevo Nokia N8 a vpravo Nokia C7

Nokii C7 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

nokia-c7
Klady
  • Plná datová výbava
  • Velmi citlivá dotyková vrstva displeje AMOLED
  • Kvalitní hudební výstup do sluchátek
  • Obdivuhodná výdrž na jedno nabití
  • Výborné dílenské zpracování
Zápory
  • Špatně optimalizovaná aplikace Facebook
  • Nevyladěný software
  • Značná komprese degraduje kvalitu snímku
  • Spodní plastová brada povrzává
  • Zadní reproduktor má "plechový" přednes zvuku
Diskuze ke článku
Jirka
Dobrý den,
předem bych chtěl pochválit recenzi, je super:-), ale nyní k mému dotazu (bude jich asi více).
1) jak se projevovalo nevyladění softwaru, telefon padá, seká se? Myslíte, že to bude neduh všech Nokií, s novým Symbianem, nebo bude nějaká aktualizace?
2) Jen tak - proč je v konkurentech Vivaz? Ten má přece "starý" Symbian.
3) Myslíte, že i taková bude C6 - 01? C7 je bohužel pro mě nedostupná.

Děkuju moc, za odpovědi:-)
Michal Kostka
Michal Kostka
Dobrý den, děkuji za pochvalu :)
1) Nevyladění telefonu se projevovalo například v zamrznutí telefonu, ale naštěstí nebylo nutné vyjmout baterii. Po chvilce se telefon vzpamatoval, mnohem často se mi ale stávalo, že při příchozím hovoru a následném přijmutí jako by na chvilku telefon nereagoval, zvuk nebyl slyšet, po chvilce se již ozval ze sluchátka zvuk. A jednou dokonce došlo k restartování celého přístroje.

2) Až na Symbian Vivaz nabídne podobnou výbavu čili fotoaparát, podobně taktovaný procesor (rozdíl 40 MHz), i datová výbava je skoro identická.

3) Podle mého názoru by C6-01 měla vycházet z jiného hw základu, C7 a N8 mají shodné "železa". Také by mohla být už opravdu vyladěná, když si s ní výrobce dává na čas.

Pokud by jste se chtěl dále na něco zeptat, rád vše zodpovím :)

S pozdravem hezkého dne Kostka.

alois
Recenze je opravdu dobrá, udělal jste mi chuť ke koupě tohoto telefonu, a to je co říct, protože se mi to poslední 2 roky nestalo, abych si chtěl koupit nokii. Designově proti zmíněným konkurentům se mi možná líbí více Samsung Wavem, ale v něm mi vadí jeho operační systém Bada.
calebos
podle vseho jsou c7 a c6 01 takrka(krom sekundarni flash rom) stejne

http://pdadb.net/index.php?m=pdacomparer&id1=2574&id2=2475

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze