Symbian Belle není poslední, následovat budou Carla a Donna

20

Na vývojářském dni v Mexiku Nokia odtajnila své plány s operačním systémem Symbian a naznačila jeho nejbližší budoucnost. V následujících letech se dočkáme dalších dvou nových verzí s názvy Carla a Donna. Radost končí ale ve chvíli, kdy jsme se dozvěděli, která zařízení budou podporována.

Jako první v řadě bude po Symbianu Belle distribuován operační systém Symbian Carla. Hned na úvod zřejmě uspokojím dotazy asi všech majitelů současných zařízení se Symbianem. Carla totiž poběží pouze na zařízeních s procesorem na frekvenci 1 GHz. Nokie N8, E7 a jiná zařízení s podobně taktovaným procesorem tak vypadávají ze hry a poslední velkou aktualizací se pro ně stane za pár týdnů Symbian Belle. S uvolňováním Carly by se mělo začít v létě příštího roku či na začátku roku 2013. Množství vylepšení a inovací nebude zanedbatelné. Výrobce slibuje nový internetový prohlížeč Nokia Browser 8.0, který snad přinese očekávané zlepšení výkonu a především podporu nejnovějšího Flashe. Dočkáme se nových widgetů, rozšířených možností čipu NFC i podporu zvuku Dolby Surround.

Nokia N8 - špičkový fotomobil zřejmě nedosáhne ani na jednu z avizovaných aktualizací
TIP: Recenze Nokia N8: zahoďte netbooky! (recenze)

Symbian Donna bude určena pro nejvýkonnější zařízení se Symbianem. Bude totiž podporovat dvoujádrové procesory. Také si nedokáže představit Symbian s dvoujádrovým procesorem? Donna je ale zatím hudbou budoucnosti. První zařízení s tímto systémem můžeme očekávat nejdříve v průběhu roku 2013 či na začátku roku 2014. Pravděpodobně se bude jednat o poslední velkou aktualizaci Symbianu před tím, než tato platforma zmizí v propadlišti dějin

Nokia 701 - teoreticky se může dočkat aktualizace Carla, díky 1 GHz procesoru
TIP: Recenze Nokia 701 – Kráska a Belle

Co se týče Symbianu Belle. Majitelé zařízení se Symbianem Anna by se údajně měli dočkat této aktualizace již ke konci měsíce listopadu. Příznivé zprávy nemáme u Symbianu jako takového, výrobce stále nezměnil stanovisko ohledně jeho životnosti. Podpora Symbianu by měla skončit v roce 2016. Osobně si myslím, že během té doby se může změnit ledacos. Samozřejmě důležitým faktorem, který by mohl změnit sled událostí i samotný postoj Nokie, je úspěšnost a prodeje zařízení se Symbianem a potažmo Windows Phone. Doufejme, že Symbian má před sebou ještě mnoho let. Nikoliv pouze dožití.

Zdroje: mynokiablog.com

Diskuze ke článku
jukl
to mě teda moc nepotěšili, počítal jsem s tím, že už nový telefony se symbianem nebudou, poze aktualizace těch stávajících.
Ales
N8 E7 bez dalsich aktualizaci ? Nenapada me 1 slusne slovo. Dalsi telefon uz nebude nokie na 100 procent. Vydrbavaji se zakaznikem. Jinak to slusne neumim popsat.
gujo
moc tomu nevěřím, pár telefonů ještě vyjde, ale jen ve střední třídě, nástupce N8 bude stejně s okýnkama:/
Tomáš
Upřímně doufám, že se Carla dostane i na mou N8ku. Nebo že to alespoň co nejdříve oficiálně oznámí, abych si ještě stihl zajistit N9ku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze