(Staro)nový Symbian Anna: s čím přichází?

5

Slibovaný update Symbianu^3 konečně dostává úplnou podobu a včera jej Nokia prezentovala světu. Pro snadnější orientaci Nokia upustila od označení PR 2.0 a nově aktualizaci nazývá Anna. Jakých novinek se v telefonech Nokia nakonec dočkáme?

Čtěte: Nokia X7: svěží vzhled s novým Symbianem Anna

Na tiskové konferenci Nokia, která proběhla ve úterních dopoledních hodinách byla kromě modelů X7 a E6 odprezentována významná aktualizace Symbian Anna. Pod nečekaným jménem se skrývá již veřejně známá aktualizace PR 2.0. Jí budou nové modely vybaveny již od samého počátku, ovšem dočkají se samozřejmě i současné modely N8, C7, C6-01 a E7. Zamrzí, že výrobce neoznámil přesné datum uvolnění tohoto důležitého updatu. Opět se omezil jen na typickou větu „v následujících měsících“. Lze však předpokládat, že současné modely se aktualizace dočkají záhy poté, co se na trhu objeví včera představené novinky. My tedy odhadujeme, že se aktualizace dost možná dočkáme již na přelomu května a června.

Nokia X7 a E6 - první Nokie se Symbianem Anna

Před samotným rozborem si aktualizaci Anna shrneme. Tento update nabízí velké množství vylepšení, včetně nových ikon, zdokonaleného zadávání textu, rychlejšího webového prohlížeče a inovovaných Ovi Map s vylepšeným vyhledáváním a trasami hromadné dopravy. Aktualizovaný Symbian také nabízí celou řadu nových funkcí zaměřených zejména na business uživatele, jako jsou nové bezpečnostní funkce s hardwarově akcelerovaným šifrováním a inovovaný poštovní klient s podporou pro pozvánky na schůzky v kalendáři.

Čtěte: Nokia E6: nový business smartphone s extra-jemným displejem

1) Nové ikonky a animace

Nejviditelnější změnou budou velmi pravděpodobně nové ikonky. Ty se více přiblíží konkurenci a sází na kulatý a svěží vzhled. Zda-li jde o správný krok, ukáže až čas. Jak se vám nové ikonky líbí? Víte, že si můžete již nyní na Ovi Store stáhnout témata, které podobné ikonky obsahují (například NuBlack, NuBlue a další)? Novinkou budou také některé nové přechodové animace, včetně známého indikátoru v podobě otáčejícího se kolečka, znázorňující otevírání nových aplikací či náročnější úkony. Uživatelé tak budou mít mnohem lepší zpětnou odezvu od telefonu na jejich volby. Celkově by měl být Symbian mnohem přitažlivější na pohled, a to do té doby, než na podzim dorazí kompletní změna uživatelského prostředí. Nyní se jedná jen o kosmetické změny.

Nová podoba pohotovostní displeje s ikonkami

2) Systém zadávání textu

S Annou přijde i nová klávesnice v portrait režimu. Dodnes jsme v této poloze využívat pouze alfanumerickou klávesnici, byť velmi pohodlnou. Nově zde bude přítomna QWERTY varianta, která nezabere celý displej a stále bude vidět co a kam zadáváme.

QWERTY klávesnice bude dostupná i v režimu na výšku

3) Internetový prohlížeč

Změna na kterou všichni uživatelé Symbian čekají dlouhé měsíce nese název nový internetový prohlížeč. Ten napraví většinu neduhů současné verze. Základem je pohodlná práce. Mnohem lépe tudíž bude vyřešen přechod vpřed a zpět. Stejně tak zadávání adresy bude rychleji přístupné. Nezapomnělo se ani na patřičné zrychlení, které však ověříme až reálným testováním.

Prohlížeč se změní k nepoznání

4) Galerie

Lehkého vylepšení se dočká také galerie obrázků a fotografií, která však na první pohled zachovává současnou podobu, což na škodu rozhodně není. Největší změnou bude přímé otevření fotografií, bez nutnosti volit kategorii.

5) Mapy

Updatu neunikly ani Ovi Mapy. Potěší inovované vyhledávání a propojení se sociálními službami Facebook, Twitter a Foursquare. Svou polohu však půjde sdílet nejen skrz tyto sítě, ale také pomocí SMS a e-mailu. Mapové podklady dále půjde stahovat také přes Wi-Fi.

6) Ovi Obchod

Zde asi netřeba nad něčím spekulovat. Nokiácký obchod potřebuje vylepšení jako sůl. Opět tedy počítejte s vyšší rychlostí a dokonalejším vyhledáváním. To za vás bude dokončovat hledané fráze a pro jistotu i zkontroluje diakritiku. Navýšen bude taktéž limit stahování přes bezdrátové sítě Wi-Fi.

7) Pohotovostní obrazovka

Ačkoli tři obrazovky drtivé většině uživatelů bohatě dostačují, současný trend hlásá něco jiného. Nově tak bude možné si navolit více než tři obrazovky pohotovostního displeje. Modernizován bude i přechod mezi obrazovkami, který doteď fungoval až po přetažení prstu. Po updatu už bude posun mezi obrazovkami vidět přímo pod vaším prstem a bude mnohem rychlejší a plynulejší.

8) Sociální sítě

Facebook a Twitter dostanou opět o něco větší prostor. Po vzoru konkurence se budou ještě více přátelit s telefonním seznamem. U každé osoby tak případně uvidíte i aktuální status. Uživatelé, kteří si stáhli betaverzi aplikace Sociální sítě verze 1.3 již tuto funkci v telefonu mají nainstalovanou. Ve Twitteru půjde využít funkce „retweet“ a snadno zjistíte všechny, kteří následují váš profil. Navýšen bude limit pro nahrání obrázku k vašemu Facebook profilu.

Bezpochyby se setkáme s ještě dalšími drobnostmi při samotném používání. Nezbývá než doufat, že všechny oznámené změny se povedou a používání Symbianu bude o mnoho lepší. Jaký je váš názor na plánovou aktualizaci? Vydala se Nokia správným směrem a vylepšila vše potřebné, nebo naopak na něco zapomněla?

Diskuze ke článku
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Ony právě ty "drobnosti" v podobě plynulých animací a hlavně ukazatele, že telefon zaregistroval požadavek a zpracovává ho, dělají ve výsledku hodně velký díl na uživatelské přívětivosti prostředí. (Mimochodem jedno ze základních pravidel návrhu GUI...)
cyber
ja doufam, ze i neco provedli s fm vysilacem, protoze mi pravidelne zasekne celej telefon :( kdyz pustim prehravac, pak fm vysilac, tak po nejaky dobe s nim nejde nic delat :( nastesti, kdyz to clovek pouziva tak moc casto zase neco jineho nepotrebuje, ale pritom navigace mi jede, kdyz ji zapnu ze zacatku
Martin Pultzner
To bude spíše problém konkrétního telefonu/firmwaru. V redakci jsme se s tímto nikdy nesetkali. Jaký máte telefon a verzi firmware?
Radza
tento problém se vyskytl i u mne. Nokia N8, FW 1.2 a řekl bych, že to bude softwarová záležitost. Předem chci sdělit, že zásek telefonu, po případě restart a někdy i pád aplikace kontakty se děje při vysílání FM vysílače + brouzdání po netu + navigace a nevím co ještě, čili jakési přílišné zatížení celého přístroje, ale nejspíš vždy s kombinací s FM vysílačem. Každopádně se už nového updatu 2.0 nemůžu dočkat a někde jsem viděl, že bude dostupný až v červnu....neví někdo přesnější datum vydání?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze