Využíváte (nejen) na dovolené Google Mapy naplno? Máme pro vás 5 tipů

mobilenet.cz radí
Využíváte (nejen) na dovolené Google Mapy naplno? Máme pro vás 5 tipů
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • V dnešním přehledu se zaměříme na 5 zajímavých funkcí Google Map
  • Využít je můžete je u Androidu i iOS

Dost pravděpodobně jste už někdy využili aplikaci Google Mapy, která kromě mapových podkladů zpřístupní i navigaci – jak automobilovou, tak pěší. Google Mapy toho však zvládnou mnohem více, většina funkcí je přitom totožná pro Android a iOS. Dnes se zaměříme na 5 zajímavých funkcí, které využijete (nejen) v čase dovolených.

1. Live View

Když se pohybuji po neznámém městě, Mapy od Googlu využívám prakticky pořád, zejména pro pěší navigaci. Ne vždy se však chci dívat do displeje zařízení, takže využívám funkce Live View. Kombinuje navigaci s rozšířenou realitou, využívá k tomu mapové podklady a fotoaparát vašeho zařízení. Aktivace funkce je snadná, stačí si nastavit trasu, kterou se chcete vydat, a následně vybrat možnost Live View. Následně vám Mapy oznámí, že spustí fotoaparát a vy musíte párkrát „zamávat“ telefonem v prostoru, dokud se mapové podklady nesynchronizují s tím, co vidí fotoaparát vašeho zařízení.

Google Mapy

Pokud se vše podaří, přímo na displeji, kde vidíte prostředí okolo sebe v reálné podobě, se zobrazí i modrá šipka, která vás navádí. Pokud zařízení skloníte k zemi, automaticky se Live View vypne a zobrazí se klasická mapa se šipkou. Díky tomu se již nestane, že minete správnou odbočku.

2. Spoje MHD

V zahraničí většinou využívám i funkci, která vám zpřístupní MHD spoje. Ano, můžete si stáhnout dedikovanou aplikaci pro dané město, která většinou funguje spolehlivěji než řešení od Googlu, ovšem ne vždy je aplikace dostupná, nebo (a to spíš) se vám ne vždy chce hledat ve změti aplikací v Obchodu Play/App Storu. Opět je nejdříve nutné vyhledat trasu z bodu A do bodu B a následně vybrat možnost „Trasa“ a zvolit možnost „MHD“.

Google Mapy

Google Mapy vám během chvíle ukáží kam musíte dojít, čím se následně svezete a zda existují i nějaké mezizastávky, jež musíte absolvovat. Google odjezdy řadí podle času, pokud vám však nevyhovuje počet mezizastávek, můžete si vybrat alternativní spoj. Funkci jsem zkoušel ve Francii a Španělsku, ve větších městech vše fungovalo bezchybně.

3. Uložení map pro off-line použití

Opět to zahraničí – chystáte se na dovolenou a budete jen v jedné oblasti, klidně větší? V takovém případě se vyplatí si dopředu stáhnout oblast jako mapové podklady pro off-line použití. Pokud tak učiníte, Mapy se nebudou zdlouhavě načítat a pokud se ocitnete v pokrytí EDGE (ano, v zahraničí stále existuje), nebudete muset čekat dlouhé minuty na zobrazení zájmových míst.

A jak vybranou oblast uložit do paměti zařízení? Nejdříve je nutné vyhledat oblast, kde budete trávit dovolenou. Následně kliknete na ikonu vašeho účtu vpravo nahoře – Offline mapy –Vyberte Mapu ke stažení – a poté již vyberete oblast, kterou chcete uložit. Aplikace vás navíc upozorní, kolik dat bude pro uložení mapy zapotřebí. Mapu si můžete následně pojmenovat, například podle vybrané oblasti/příležitosti. Nutno podotknout, že mapy vám v zařízení nevydrží věčně, je nutné je aktualizovat, a to zhruba jednou ročně. Pokud jste však na Wi-Fi, mapy se (ze zkušeností) aktualizují i častěji. Pokud chcete, v nastavení můžete zapnout možnost stahování a aktualizaci map pomocí dat, tedy i bez přístupu k Wi-Fi.

4. Sdílení polohy

Ať už ve svém letním letovisku čekáte návštěvu, nebo hlídáte potomka při cestě na nákup, vždy se hodí zapnout sdílení polohy. Proč? Na mapě si zobrazíte, kde se dotyčný zrovna nachází, a to (většinou) v reálném čase. Samozřejmě vše záleží na internetovém pokrytí, pokud se protistrana ocitne bez signálu, máte smůlu.

5. Nejlepší podniky? Nebo alespoň ty otevřené?

Google má neuvěřitelné množství záznamů o jednotlivých podnicích v rámci (prakticky) celého světa. Pokud se ocitnete v neznámé oblasti, můžete si na pár kliknutí vyfiltrovat oblíbené podniky, například restaurace, obchody, čerpací stanice a další podobná místa. A vzhledem k tomu, že ne všude je v zahraničí otevřeno i v neděli, vyplatí se dané místo „prozkoumat“ ještě před tím, než se k němu vypravíte.

Google Mapy

Vyhledávání je snadné, stačí zaměřit svoji polohu, přičemž ihned pod lištou pro vyhledávání vidíte nejčastější zástupce (restaurace, hotely, čerpací stanice atp.), vy si už jen vyberete vhodné místo, kde kromě uživatelských recenzí naleznete i otevírací dobu či telefonické spojení.

Malý tip na závěr? V zahraničí je velmi běžné, že podniky mají svůj vlastní WhatsApp profil, komunikovat můžete i pomocí zpráv, konkrétně ve Španělsku je tato šance velmi vysoká. Zde se vyplatí nainstalovat si klávesnici SwiftKey od Microsoftu, která umožní okamžitý překlad do libovolného jazyka, případně spustí AI asistenta Copilot, který poradí například se zajímavými místy v dané oblasti.

Stáhnout Google Mapy

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze