Apple a Google deaktivují živé dopravní mapy v Izraeli a Gaze

Apple a Google deaktivují živé dopravní mapy v Izraeli a Gaze
Fotografie: pixabay.com
  • Izraelské obranné síly údajně požádaly o deaktivaci funkce před očekávanou pozemní invazí do Gazy
  • Podobně už se Google zachoval loni, když Rusko napadlo Ukrajinu

Engadget upozornil na zprávu izraelského blogu geektime.co.il, který informoval o tom, že společnost Google vypnula živé dopravní aktualizace pro Izrael a Gazu v Google Mapách a aplikaci Waze, což následně potvrdil agentuře Bloomberg její mluvčí. „Stejně jako dříve při konfliktech a v reakci na vývoj situace v regionu jsme z ohledu na bezpečnost místních komunit dočasně zakázali možnost zobrazovat živé informace o dopravních podmínkách a hustotě provozu,“ uvedl mluvčí Googlu. Stejnou funkci pak údajně vypnula také společnost Apple v její aplikaci Mapy.


Pro The Hill pak Google uvedl, že lidé mohou i nadále používat aplikace Mapy a Waze, aby získali informace o trase a předpokládaném čase příjezdu, které zohledňují aktuální dopravní podmínky. V aplikacích pouze nebudou moci zobrazovat údaje o dopravě v reálném čase, jako tomu bylo v minulosti. Není jasné, zda i Apple zachová některé navigační funkce v jeho aplikaci.

Tento krok obou společností přichází těsně před očekávanou pozemní invazí izraelské armády do Gazy, při níž Izraelské obranné síly údajně plánují nasadit desítky tisíc vojáků, aby město obsadili. Jeden ze zdrojů agentury Bloomberg uvedl, že společnost Google vypnula živou dopravu, právě aby vyhověla požadavku Izraelských obranných sil, pravděpodobně proto, že by tato funkce mohla odhalit pohyb vojáků a upozornit teroristickou organizaci Hamás. Ze stejného důvodu měl k tomu kroku přistoupit i Apple.

Podobně se Google zachoval už loni, když deaktivoval živé dopravní údaje v Mapách na Ukrajině po ruské invazi do země, též po konzultaci s ukrajinskými úřady. Zajímavostí může být to, že na Ukrajině také Google upozorňoval obyvatelstvo před nálety.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze