Technické problémy Pokémon GO: jak je vyřešit?

O hru Pokémon GO je od vydání enormní zájem, což činí technické problémy ještě palčivějšími. Některé z nich lze ale snadno vyřešit, čemuž věnujeme tento článek. Zjistíte, jak vyřešit chybu s mizejícím signálem GPS, zamrznutím po chycení pokémona a dozvíte se, co vše udělat pro prodloužení výdrže baterie v telefonu.

Pokémon GO

Hned od vydání Pokémon GO provází řada technických problémů. V tomto článku se je pokusíme shrnout, případně vám odpovědět i na základní otázky, jak se s nimi vypořádat, pokud to je možné.

Nevidím hru v obchodě

Nyní už je Pokémon GO oficiálně dostupný i u nás a z Obchodu Play či AppStore ho snadno stáhnete. Může se však stát, že hru ani tak neuvidíte. Váš telefon evidentně není oficiálně podporován. Zdá se, že titul nespolupracuje s mobilními procesory Intel, které využívají například telefony ASUS.

V tuto chvíli máte jedinou možnost – stáhnout si APK soubor a doufat, že hra bude fungovat. Velmi pravděpodobně však kvůli Intel procesoru ani tak nebude, což jsme ostatně i osobně vyzkoušeli. Mějte však na paměti, že tak činíte na vlastní nebezpečí a na internetu kolují soubory, které se sice tváří jako hra Pokémon GO, ale jde o podvodné aplikace.

Stáhnout Pokémon GO

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Nemohu zapnout rozšířenou realitu

V rozšířené realitě (AR) můžete bojovat a chytat pokémony. Tuto volbu lze vypnout či zapnout v pravém horním rohu příslušným tlačítkem. Ne všichni však takovou možnost mají. Nestačí vám totiž pouhý fotoaparát, telefon totiž potřebuje i gyroskop. Obzvláště levnější telefony s Androidem nebo starší modely gyroskopy nemají a tudíž můžete Pokémony chytat jen v běžném prostředí.

Pokémon GO

Baterie se rychle vybíjí

Pokémon GO lze hrát jen tak, že hra neustále běží na odemknutém displeji. Dejte si dohromady neustále zapnutý displej, polohovací funkce včetně GPS, foťák nebo připojení k internetu, vykreslování grafiky a máte z toho zabijáka baterie. Máte však několik možností, jak výdrž prodloužit. Hra sama obsahuje mód pro šetření baterie. Ten v podstatě nedělá nic jiného, než že displej zčerná, pokud telefon sklopíte směrem k zemi, to však neznamená, že by se displej zamknul nebo zhasnul. Telefon pouze nevykresluje grafiku a pokud máte AMOLED displej, těžíte i z faktu, že tmavé pozadí konzumuje výrazně méně energie. Pozor ale na šetřící režim, u některých telefonů kvůli němu někdy nelze po opětovném zvednutí telefonu ve hře na nic kliknout a pomůže jen vypnutí a zapnutí hry. Pokud se tedy s nemožností hru ovládat setkáváte, nezbývá než šetřící režim vypnout a zkoušet šetřit baterii jiným způsobem.

Váš telefon může obsahovat nastavení, které šetří baterii. Dejte si však pozor, aby to neovlivnilo polohové funkce, které jsou pro hraní nezbytné. Vyplatí se vám také vypnout rozšířenou realitu. Nejen, že si tím hru značně ulehčíte, můžete také nepatrně pomoci baterii, kterou nevyčerpá fotoaparát.

Velmi jednoduchou, ale účinnou radou, je naučit se pracovat s manuální regulací jasu displeje. Snižte si jas na minimum a v momentě, kdy telefon zavibruje kvůli pokémonovi v blízkosti, si jej dočasně zvyšte. Displej je u dnešních telefonů s velkými úhlopříčkami největším konzumentem energie a tato jednoduchá rada dokáže výrazně hraní prodloužit. .

Poslední možností je nosit s sebou powerbanku, což ostatně spousta hráčů dělá. Vůbec bychom se nedivili, kdyby nějaký výrobce přišel s designem přímo pro Pokémon GO.

Nelze se přihlásit

Nejčastější překážkou, kterou už nijak neovlivníte, jsou přetížené servery, které znamenají, že se do hry nemůžete vůbec přihlásit. A pokud se vám to povede, tak je vše mnohem pomalejší. PokéStopy se načítají pomalu, a když se je snažíte vybírat třeba při cestě v MHD, tak mnohdy ujedete až příliš daleko, než dostanete možnost z nich získat předměty. Stejně tak reakce Pokémonů po kliknutí může být zdlouhavá. V tomto případě platí jediná rada: jakmile uvidíte otáčející se bílý Poké Ball v levém horním rohu, tak nemá smysl zběsile klepat do displeje. Znamená to, že hra komunikuje se serverem a jakmile dostane odpověď, požadovanou činnost vykoná. Nic než čekání vám nemůže a v takových případech nemá smysl hru vypínat. Po chvilce bez odezvy hra sama požadavek zruší a můžete pokračovat v hraní.

S přetíženým serverem jako hráči nic nezmůžete, a pokud se vám do hry vůbec nejde přihlásit, nezbývá, než se zkusit přihlásit o chvíli později.

Po chycení pokémona hra zamrzne

Nejotravnější chybou hry je zamrznutí po úspěšném chycení pokémona. To poznáte podle toho, že Poké Ball jen leží na zemi a nepulzuje. V tuto chvíli ještě nemusíte panikařit. Pokud vidíte načítací kolečko v levém horním rohu, tak vyčkejte, než se dotočí, a následně hru natvrdo zavřete a spusťte znovu. Tímto dáte hře šanci, že odešle informace o případném chycení Pokémona na server.

Poté, co hru znovu nastartujete a klepnete na hlavu vašeho trenéra a následně na tlačítko „Journal“, dostanete se do přehledu posledních aktivit. S velkou pravděpodobností se vám totiž povedlo pokémona chytit, a pokud se nachází v tomto seznamu na poslední místě, máte vyhráno a skutečně jste ho chytili a XP body i Stardust vám byl připsán na pozadí. Tento postup samozřejmě neplatí v případě, že Pokémon nechtěl být chycen a pokud by se hra nesekla, z Poké Ballu by opět vyskočil nebo by zcela zmizel v oblaku kouře.

Pokémon GO

Chyba GPS

Nejčastějším důvodem, proč se objevuje chybová hláška s nenalezeným signálem GPS je prostý fakt, že máte v telefonu zakázáno určování polohy. V nastavení naleznete položku „Soukromí a bezpečnost“ a v ní „Poloha“. Ujistěte se, že je tato možnost zapnutá. V závislosti na telefonu se může tato nabídka nacházet jinde.

Pokud se nacházíte uvnitř budov, tak je pravděpodobné, že rovněž signál nechytnete. Pokud máte GPS zapnuté, jste venku a hra vám stále tvrdí opak, zkuste telefon držet v klidu na místě alespoň půl minuty. Je možné, že se signál chytí. Ničemu neuškodí ani pokus o zavření aplikace a její znovuzapnutí.

Někteří uživatelé iPhonu rovněž tvrdí, že jim pomohlo zapnout Wi-Fi, přestože se k žádné nepřipojili.

U všech pokémonů jsou tři stopy

V současné době hra trpí velkým neduhem, který poměrně znesnadňuje hledání specifických pokémonů v okolí. Na panelu v pravém dolním rohu totiž u všech vidíte tři stopy vzdálenosti a nepoznáte tak, jak blízko který skutečně je. To ovšem neznamená, že by nebylo možné hledat pokémony vůbec. Musíte se jen zaměřit na to, že ten vám nejblíže se nachází v levém horním rohu. Při chůzi pak musíte mnohem pečlivěji sledovat, jak se mezi sebou posouvají.

Víte o dalších technických problémech? Napište nám je do diskuze pod článkem.

Diskuze ke článku
Kupjec
Zdravím,
brzy mi dorazí A5 (16), bez gyroskopu, ale s OIS gyro, máte nějaké zkušenosti s funkčností?
PaiaTPC
když mi tlf v jinejch app reaguje na naklápění a otáčí obraz na displeji, když v app SkyMap reaguje na polohu a posouvá "planetárium" podle zaměření na oblohu, znamená to že mám gyroskop, nebo jen nějaký jiný polohový čidlo? AR mi totiž v PkmG nefunguje a nefunguje mi ani ten spořič baterie (displej nezhasne, když je tlf hlavou dolů), mám LG F60 a moc často zamrzá po odchytu pkm (ball se nevrtí), při pokusu trénovat či bojovat v gymu (ukáže se jen plocha tatami a víc nic), čili v momentech, kdy se má něco animovat - měli by dát do menu možnost vypnutí zbytečnejch efektovejch animací
Álojs
Od uvedení v ČR a aktualizaci z google play mi aplikace zobrazuje u všech pokemonů vzdálenost 3 stopy, bez ohledu na to, jak se pohybuji, a jak blízko ve skutečnosti jsou. Má někdo stejný problém? Lze to nějak vyřešit?
Martin Tuček
Martin Tuček
Od poslední verze 0.29.2 byla přidána podpora architektury x86 (Intel SoC).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze