Sankce vyjdou Trumpa draho, Čína chystá bolestivou odvetu v obchodní válce

51
Sankce vyjdou Trumpa draho, Čína chystá bolestivou odvetu v obchodní válce
  • Čínská vláda v současnosti připravuje svou vlastní verzi černé listiny
  • Zahrnovat bude zahraniční podniky, organizace a jednotlivce, kteří nerespektují pravidla trhu, porušují smlouvy a blokují/omezují dodávky
  • Další odvetnou akci, kterou Čína v současnosti zvažuje, je omezení dodávek vzácných minerálů do USA

Neustálé napětí mezi Spojenými státy a Čínou není v posledních letech ničím neobvyklým a s nástupem miliardáře Donalda Trumpa do funkce amerického prezidenta se situace nijak nezlepšila. Jeho poslední krok, tedy rozhodnutí o zákazu spolupráce amerických společností s čínským výrobcem Huawei, však může mít nedozírné následky pro obě strany. Jak asi víte, Huawei údajně představuje bezpečnostní riziko, kvůli čemu byla společnost umístěna na černou listinu. Prezident Trump však nedávno zároveň nepřímo potvrdil, že může největší dodavatel 5G infrastruktury na světě velmi dobře posloužit i jako páka při vyjednávání s Čínou.

O tom, jaký dopad by mělo reciproční opatření čínské strany na Apple, jehož výrobky jsou (či přinejmenším byly) u mnoha Číňanů velmi populární, jsme vás informovali již před pár dny. Situace by byla o to závažnější, kdyby se Čína na svém území rozhodla zakázat výrobu součástek důležitých pro iPhony. Zajímavostí rovněž je, že 74letý zakladatel čínské společnosti, Ren Zhengfei, by byl podle jeho slov první, kdo by proti takovému rozhodnutí protestoval. Podle nejnovějších informací androidcentral.com bude mít brzy možnost svá slova potvrdit.

Čínská vláda v současnosti připravuje svou vlastní verzi černé listiny, která bude obsahovat seznam potenciálně nebezpečných společností. Zahrnovat má zahraniční společnosti, organizace či jednotlivce, které Čína nepovažuje za bezpečné.

Čína připraví mechanismus zahrnující zahraniční podniky, organizace a jednotlivce, kteří nerespektují pravidla trhu, porušují smlouvy a blokují, či omezují dodávky z nekomerčních důvodů nebo vážně poškozují oprávněné zájmy čínských společností.

Podobný krok od čínské vlády přitom asi očekával každý, kdo je obeznámen s principem reciprocity a není pochyb, že se jedná o přímou reakci na kauzu se společností Huawei. Čínský výrobce se mezitím nechal slyšet, že je připraven spustit „Plán B“ a představit svůj vlastní operační „Ark OS“ již ke konci tohoto roku v domovské Číně a v následujícím roce i na zahraničních trzích. O něco hůře se může čínská společnost vyrovnat s vypovězením spolupráce ze strany společnosti ARM, která Huawei poskytovala technologie potřebné k výrobě čipsetů Kirin.

Na připravovaném seznamu čínské vlády se navíc údajně nemají nacházet pouze americké společnosti, ale také další bývalí obchodní partneři, kteří nad společností Huawei, obrazně řečeno, zlomili hůl. Mezi nimi má být kromě britského ARMu také například japonská společnost Toshiba či Panasonic. Chystaný seznam tak jen navazuje na předchozí výrok čínského ministra zahraničních věcí Wang Yia, který odsoudil krok USA a oznámil, že Peking bude v obchodní válce s Washingtonem „bojovat až do konce“.

Mluvčí Ministerstva obchodu a průmyslu, Gao Feng, potvrdil, že Čína připravuje seznam, který slouží k: „ochraně mezinárodních hospodářských a obchodních pravidel a mnohostranného obchodního systému, ale i na ochranu proti unilateralismu, obchodnímu protekcionismu nebo na ochranu národní bezpečnosti, sociálních a veřejných zájmů Číny.

Další odvetnou akci, kterou Čína v současnosti zvažuje, je omezení dodávek některých vzácných minerálů do USA. To by mělo obrovský dopad na americké společnosti, neboť jsou tyto minerály (například neodym) využívány v segmentu high-tech elektroniky, automobilech, ale i v obranných systémech. Čína přitom disponuje 35 % světových zásob těchto minerálů a v loňském roce vytěžila 70 % z celosvětově vytěženého objemu. Ekonomové se shodují, že se USA v podstatě nemůže obrátit na žádného dalšího dodavatele, což Američany staví do nezáviděníhodné situace.

Diskuze ke článku
Porydge
Jen ať si bojkotují mobily a sníží výrobu. Děti brečí nad klimatem, ale každý rok musí mít nejnovější iPhone nebo Samsung nebo jiný mobil. Produkce mobilů není zrovna eko. Vůbec by mi nevadilo kdyby se omezila dostupnost mobilů. Je hezké sledovat pokrok technologií a líbí se mi nové mobily, ale nemusím mít nejnovější (lepší) model. Jen si zkuste představit kolik mobilů se každý rok zbytečně vychrlí.
Mio
V tejto ekonomickej vojne nemá skrachované USA šancu, Čína je úplne inde.
Len dúfam, že ten strapatý autistický egocentrik Trump, nerozpúta 3. svetovú vojnu.
Ondřej
Kdyby Čína zakázala vyvážet ty své levné napodobeniny, ty šmejdy plný rakoviny, hračky pro děti plný ftalátů, udělala by aspoň jednou něco dobrého pro celý svět, ale zejména pro tu svou zdevastovanou zemi plnou jedů, v řekách by už nemusela téct oranžová voda, lidi by někdy mohli vyjít na ulici bez roušky.
Blue Sun
Blue Sun
Cha cha cha.. Když válku, tak pořádnou...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze