Proprietární operační systém Huawei by se mohl jmenovat „Ark OS“

17
Proprietární operační systém Huawei by se mohl jmenovat „Ark OS“
  • Nový operační systém bude nejprve představen v Číně, poté na ostatních trzích
  • Žádost o ochranou známku u Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví byla podána 24. května

Proprietární operační systém Huawei v rámci „Plánu B“ se v současnosti jeví jako jediné možné řešení právě probíhající kauzy. Pokud se postoj americké vlády nezmění, dočkáme se údajně nového operačního systému ještě v letošním roce. Na to, jak bude nový OS vypadat a co přesně uživatelům nabídne, je zatím brzy. Spekulovat však můžeme alespoň nad názvem systému, který má nahradit novým smartphonům značek Huawei a Honor zapovězený Android.

Původní označení Hongmeng zmiňované serverem hardwarezone.com pravděpodobně systém (alespoň v Evropě) neponese, což dokazují rovněž záznamy z Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví, na které jako první poukázal androidheadlines.com. Přihláška k získání ochranné známky byla podána 24. května, tedy pouhých 10 dní po podání přihlášky k OS Hongmeng u čínského úřadu China’s Trademark Office of National Intellectual Property Administration. Obě dvě žádosti jsou zařazeny v příslušné kategorii operačních systémů, což odstraňuje pochybnosti o tom, že by se mohlo jednat o cokoliv jiného.

Huawei Ark OS

V přihlášce o ochrannou známku kromě „Huawei Ark OS“ najdeme rovněž další názvy jako „Huawei Ark“, „Ark“, či „Ark OS“. Systém tedy s největší pravděpodobností ponese jedno z těchto čtyř označení. Použití slova Ark by navíc korespondovalo s dříve představeným kompilátorem Huawei ARK Compiler (softwarový nástroj určený pro programátory), který Huawei před několika měsíci vyvinul s cílem optimalizovat výkon aplikací. Na závěr dodejme, že Huawei podle všeho plánuje představit nový operační systém nejprve v domovské Číně a v následujícím roce vydat globální verzi tohoto OS.