Čína vrací úder. Amerického výrobce čipů Micron považuje za bezpečnostní riziko

7
Čína vrací úder. Amerického výrobce čipů Micron považuje za bezpečnostní riziko
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Micron je známý výrobce čipů typu DRAM a NAND
  • Podle čínských autorit neprošel bezpečnostní prověrkou

Je tomu již několik let, co označila americká vláda řadu čínských společností (příkladem budiž ZTE či Huawei) za bezpečnostní hrozbu. Nyní se Čína rozhodla vrátit úder a za bezpečnostní riziko považovat amerického výrobce čipů Micron.

Podle scmp.com, na který odkazuje phonearena.com, nesplnila společnost Micron bezpečnostní prověrku, její produkty je tak zakázáno prodávat k nasazení v rámci kritické IT infrastruktury. Očekává se, že Micron kvůli tomuto rozhodnutí přijde zhruba o 11% podíl celkových tržeb, jež v loňském roce dosahovaly v přepočtu hodnoty necelých 700 miliard korun.

Zástupci americké vlády i Micronu se proti tomuto rozhodnutí důrazně ohradili a nechali se slyšet, že zákaz nemá žádné skutečné opodstatnění. Mezi největší zákazníky Micronu, který vyrábí například DRAM a NAND čipy, ale třeba i SSD, v Číně patří Lenovo, Xiaomi, Coolpad nebo Oppo.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Samozřejmě, že se USA ohradili, protože pouze oni mají jedinou pravdu. Čína nikdy pravdu neměla. Smutné a velmi nebezpečné je, že politická reprezentace zcela ztratila zbytek rozumného uvažování a tlačí masy obyčejných občanů do blokové konfrontace v domnění, že oni přece vyhrajou. Jenže to není fotbal nebo hokej, ale velmi nebezpečný stav vedoucí k jadernému konfliktu. Stále více se blíží den, kdy někdo z těchto nerozumů učiní nevratné rozhodnutí s globálními důsledky. Pořád ještě věříte tomu, že svět potřebuje takovou politickou reprezentaci?
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Jenom dobře.
M. K.
M. K.
Tak je jasný, že tyhle totalitní režimy to dělají jen jako odvetu, s nějakou bezpečností to samozřejmě nemá co dělat. Na rozdíl od Amerického zákazu, které opodstatnění má.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze