Oko za oko, zub za zub – aneb co se stane, pokud Čína vrátí úder? Ustojí to Apple?

36
Oko za oko, zub za zub – aneb co se stane, pokud Čína vrátí úder? Ustojí to Apple?
Fotografie: @yiranding
  • Čínský trh tvoří 17 % obratu společnosti Apple
  • V rámci recipročního opatření by mohlo dojít k zákazu prodeje, či dokonce výroby produktů Applu v Číně

Bankovní společnost Goldman Sachs vypracovala zajímavý report v návaznosti na probíhající kauzu Huawei, kdy vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa zakázala spolupráci s Huawei a několika dalšími čínskými společnostmi. Goldman Sachs se domnívá, že by na tento, mnohými odsuzovaný, krok americké administrativy, mohl doplatit rovněž americký výrobce z Cupertina. Společnost Apple by mohla současná obchodní válka vyjít draze, podle predikcí by vedla až k třetinovému poklesu ročního zisku.

Nemusíte být přitom ani analytik z Goldman Sachs, abyste si položili stejnou otázku a logicky z ní vyvodili podobný závěr. Čína totiž může velmi snadno (a pokud se strany nedomluví, pravděpodobně se tak stane) zavést reciproční opatření. Jedním z nejsnadnějších terčů je přitom právě Apple, jehož produkty se u čínských zákazníků z dlouhodobého hlediska těší značné oblibě.

Pokud Čína zaujme podobné stanovisko k Applu, jako zaujalo USA k Huawei, a zakáže na svém území prodej jeho produktů, čeká Apple opravdu krušné období. Podle analytika z Goldman Sachs, Roda Halla, to povede ke snížení zisku Applu o takřka 30 %. V absolutních hodnotách by tak došlo ke snížení čistého zisku o více než 15 miliard amerických dolarů ročně (tedy přibližně 345 miliard korun).

Podle Halla zastává čínský trh 17 % celkového obratu Applu. Z hlediska ziskovosti však mají prodeje na čínském trhu podíl celých 29 %, a to díky vysoké přirážce na zde prodávaných Apple produktech. Podle Goldman Sachs má na tomto trhu Apple průměrně 45% marži.

Omezení prodeje v Číně je však pouze jedna z možností. Většina dodavatelů Applu sídlí v Číně a mnohem horší situace by tedy mohla nastat, pokud by se Čína rozhodla omezit produkci součástek a kompletaci iPhonů. To se však podle názoru analytika nestane, jelikož by to poškodilo i čínskou ekonomiku. Pokud by k tomu však došlo, Apple by nebyl, alespoň podle analýzy vypracované společností Goldman Sachs, schopný dostatečně rychle převést výrobu do jiných zemí (například do Indie).

Pokud Čína omezí výrobu iPhonů na jejím území, domníváme se, že Apple nebude schopný v krátkodobém časovém měřítku nahradit výpadek výrobou mimo Čínu. Přičemž kroky, které by Apple vyhnaly z Číny, by měly zároveň negativní dopad na lokální zaměstnanost i technologický ekosystém,“ píše se v reportu.

Diskuze ke článku
Pavel
Když to má odnést jeden z největších výrobců telefonů na světě, tak ať dostane na prdel i iPhone v Číně. Jak ve výrobě, tak v prodeji. Nikdy jsem netušil, že než si koupím posranej telefon, musím sledovat světovou politiku, abych nelitoval. Kdo bude další ...
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Tahle Trumpova debilita může jen uškodit. Jak se dá tenhle vlak do pohybu (resp. již dal), tak ho jen tak něco nezastaví.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Žádná debilita, jen tlak na Čínu (bez servítků a natvrdo) aby přistoupila na obchodní dohodu. Jo, tohle vůbec nezní jako debilita :D
M.J.
Ať žije Komunistická strana. Jediná možná nejlepší budoucnost lidstva !!!.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze