Retro: Ericsson T65 – velký displej, žádná anténa

7

Po delší době se do našeho seriálu dostává také ryze švédský zástupce. Vzpomeneme na populární Ericsson T65, který v roce 2001 zaujal například velkým a zeleně podsvíceným displejem, integrovanou anténou nebo solidní výbavou. Netradiční bylo také modré provedení, které telefon od šedé většiny odlišovalo.

Ericsson byl na přelomu století velmi populárním výrobcem telefonů a mnohé jeho modely patřily k absolutní špičce. Typickým poznávacím znamením jeho modelů byla masivní anténa. Ta byla buď značně dlouhá, nebo sice kratší, ale o to silnější. Ericsson T65, na který dnes v rámci 43. dílu seriálu Retro vzpomínáme, již anténu integroval do těla telefonu a vdechl portfoliu nový vzhled, kterého se výrobce držel ještě dlouhá léta.

Krátké představení

Švédský Ericsson řadu T vyhrazoval pro stylovější a především lépe vybavené telefony. Prosté jedno písmeno tudíž prozrazovalo, kam se model T65, který byl na sklonku roku 2001 představen, řadí. Hlavní výhodou Ericssonu T65 byla již zmíněná integrovaná anténa a především malé rozměry. Ty činily 105 × 49 × 21 milimetrů. Slušná byla i hmotnost 94 gramů. Zařazení do vyšší kategorie symbolizovala třeba také baterie typu Li-Ion. Ta byla navíc uživatelsky nevyměnitelná, skrývala se pod krytem, který na svém místě držel pomocí šroubků.

Pevné upevnění zajišťovalo velmi kvalitní konstrukci, která rozhodně nevrzala. Málokterý telefon se mohl pochlubit tak pevným zpracováním. Vložení SIM karty pak bylo vyřešeno elegantním šuplíčkem, který se vysouval z horní hrany přístroje. Celkově vypadal T65 k světu, neboť Ericsson využil kombinaci stříbrné a modré barvy. Ta vypadala v záplavě převážně šedo-černé konkurenci velmi svěže.

Modrá barva Ericssonu T65 slušela

Oceňovaný byl také displej s úhlopříčkou 1,5 palce a rozlišením 101 × 67 pixelů, který dokázal zobrazit až 6 řádků textu. Opravdové rozměry displeje byly opticky zvětšeny ještě samotným sklíčkem krytu. Pod displejem se již krčila klávesnice. Funkční blok byl plastový, alfanumerická část již gumová. Přesto se na klávesnici psalo vcelku pohodlně.

Zadní kryt byl pěkně tvarován

Zařazení do vyšší třídy evokovala také tlačítka hlasitosti, která Ericsson umístil na levý bok. Zadní strana byla holá, jen s logem výrobce. Výrobci se povedlo zadní kryt elegantně prohnout, což zajišťovalo velmi pohodlné držení.

SIM karta se vkládala do šuplíčku na horní hraně

Retro: Ericsson T65

Výbava

Prostředí bylo podobné ostatním Ericssonům. Například do hlavního menu se vstupovalo šipkami do stran. Jeho provedení bylo formou animací, přičemž na displeji byla vždy vidět jen jedna položka. Ostatní byly formou malých náhledů zobrazeny v horním řádku. Praktická boční tlačítka měla ještě druhotnou funkci. Po stisku na základním displeji došlo k zobrazení informací o aktivovaném profilu, baterii a číslu.

Prostředí telefonu

Mezi funkcemi se nacházel například e-mailový klient nebo internetový prohlížeč. V obou případech jste využili připojení skrze přenosy GPRS. Paradoxně však telefonu chybělo tehdy začínající Bluetooth a dokonce i infračervený port, což byla konkurenční nevýhoda. O zábavu se postaraly obrázkové zprávy EMS nebo trojice her, mezi kterými nechyběl populární tetris.

Závěr

Ericsson T65 se na našem trhu začal prodávat začátkem roku 2002. Startovní cenu však výrobce nastavil poměrně vysoko, přibližně na 11 000 Kč. Za podobné peníze však sám Ericsson prodával třeba lépe vybavený a stylový model T39m, na který jsme v Retru již také vzpomínali. Brzy se tak T65 dočkala zlevnění a při ceně kolem 7 až 8 tisíc korun se již stala oblíbenou.

Mobilní telefon Ericsson T65 do seriálu zapůjčil pan Martin Vágner (Google+, Twitter), kterému tímto mnohokrát děkujeme.

Technické parametry Ericsson T65

Kompletní specifikace
Konstrukce105 × 49 × 21 mm, 94 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, 1,5" (101 × 67 px)
Fotoaparát
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ1 2002, 11 000 Kč
Diskuze ke článku
Jakub
V dalsim retru prosim Samsung sgh e250.
Marek Janosik-Bielski
Marek Janosik-Bielski
Tenhle mobil jsem měl opravdu rád. Šikovný, stylový, s vynikající výdrží (mně vydržel kolem 5-7 dnů, mamince asi 11 dní). A úvodní animaci jsem si vytvořil sám. :o)
Lubos Cristiano Zdarsky
Lubos Cristiano Zdarsky
Bude někdy Benefon Twin - Q či Sagem 959
fydel
Taky jsem ho měl rád a mám takovej pocit, že na displayi měl několik odstínů šedi, což taky bylo poměrně unikátní. Pokud vím, z dalších značek to měl jen SONY u svých některých modelů, např. CMD J5

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze