Retro: Philips Fisio 825 – cvalda s netradičním ovládáním

Retro: Philips Fisio 825 – cvalda s netradičním ovládáním
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Philips Fisio byl představen na sklonku roku 2002
  • Jednalo se o malinkatý telefon s povedeným barevným displejem
  • Na první pohled zaujalo velmi nezvykle řešené ovládání

V seriálu Retro společně vzpomínáme na legendární či jinak zajímavé telefony z nedávné minulosti. V dnešním pokračování se přeneseme do období, kdy celosvětově vyšla zřejmě nejpopulárnější česká hra Mafia, Českou republiku postihly katastrofální povodně a Microsoft ukončil podporu kultovních Windows 95. Někteří jistě poznali, že se dnes vracíme do roku 2002, kdy byl světu představen Philips Fisio 825.

Philips Fisio 825 – retro

Ano, i původem nizozemský Philips vyráběl mobilní telefony a zejména na přelomu století jste se s nimi na českém trhu mohli běžně setkat. Jak můžete vidět, patřil Philips mezi průkopníky v oblasti telefonů s barevnými displeji. Náš dnešní kousek dokázal zobrazit přesně 4 096 barev. Mnohem více vás však zaujmou až nezvykle malé rozměry a baculatý vzhled.

Malých rozměrů výrobce dosáhl zásadní redukcí kláves, kdy telefon zcela postrádá klasický směrový ovladač. Pohyb v prostředí obstarávaly klávesy 2, 4, 6 a 8, přičemž o potvrzení se postarala pětka. Na první pohled nezvyklé ovládání bylo ve výsledku praktické. Horní středové tlačítko pak přepínalo režim ovládání a zadávání čísel.

Philips Fisio 825

Paradoxem Fisia 825 byla absence podpory multimediálních zpráv. Barevný displej tudíž zůstal lehce nevyužitý, ačkoliv v nezvykle řešeném kruhovém menu vidíme album obrázků. Ty jste do telefonu mohli dostat buď skrze počítač, nebo wapový prohlížeč. Alespoň telefon podporoval GPRS a stahování bylo svižné, tedy alespoň v době před 18 lety.

Za zmínku stojí přítomnost vcelku podařené hry. Fisio 825 podporovalo namísto obvyklé Javy platformu In-Fusio, která však na českém trhu neměla žádné využití. Spokojit jste se museli s hrou o rozbíjení cihliček, někdo ji může znát pod názvem Arkanoid. Nespočet levelů zaručoval dlouhé hodiny zábavy.

Philips Fisio 825
Ikonická hra s rozbíjením cihliček

Philips Fisio 825 na českém trhu nahrazoval starší model 820, oproti kterému vylepšil zejména displej. Pořídit jste si jej mohli na sklonku roku 2002 a tehdy vás vyšel na téměř 9 tisíc korun.

Technické parametry Philips Fisio 825

Kompletní specifikace
Konstrukce98 × 47 × 21 mm, 85 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejCSTN, 1,6" (112 × 112 px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2002, 9 000 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze