Retro: Sony Ericsson T610 – švédsko-japonská legenda

14

Celou jednu dekádu fungovalo spojení švédského Ericssonu s japonským Sony. Během této nezanedbatelné doby jsme se dočkali hned několika povedených telefonů, které se nesmazatelně zapsaly do mobilní historie. Bezpochyby se mezi ně řadí také kultovní Sony Ericsson T610, který před téměř 15 lety zaujal vzhledem i výbavou.

Sony Ericsson T610

Dnes vzpomínaný Sony Ericsson T610 se narodil v počátcích švédsko-japonského výrobce. Byl přímým následovníkem neméně legendárního modelu T68i a výrobce si byl vědom, že i v roce 2003 musí být nejlepší. My nyní víme, že se to povedlo a zavzpomínáme si proč.

Krátké představení

Model T610 přišel v době, kterou můžeme nazvat zlomovou. Zatímco do roku 2002 dbali výrobci na co nejmenší rozměry a telefony byly vyloženě kapesní, počínaje rokem 2003 se začala projevovat touha po větším displeji. Důvody byly zcela prosté. Konzumace multimediálního obsahu a nastupující integrované fotoaparáty. T610 ale i přesto byla stále velmi malá a výška například jen nepatrně přesáhla 100 milimetrů. Vše dokresluje i nízká hmotnost 92 gramů.

Retro: Sony Ericsson T610

Výrobci se skvěle povedl tah s designem, kde jsou kombinovány tmavé lesklé části se stříbrným plastem či hliníkem. Výsledný dojem je nezaměnitelný a zásadním dílem přispěl k popularitě telefonu. I na malém prostoru se povedlo zorganizovat nezbytná tlačítka. Ovládání bylo svěřeno do rukou joysticku, který i na našem kousku po letech funguje naprosto skvěle. Alfanumerická klávesnice pak využívala výhod jednotné velikosti tlačítek a rozestupů. Tvorba textů tudíž nečinila žádný problém.

Vrchní polovinu čelní strany si pro sebe uzmul 1,8palcový displej s rozlišením 128 × 160 pixelů a možností zobrazit 65 536 barev. Použitá technologie byla ale pasivní (CSTN), čímž trpěla obnovovací frekvence. Výrobce z ní však dokázal dostat maximum a při běžném používání jste si „duchů“ takřka nemohli všimnout. To byl výrazný pokrok oproti evropské konkurenci. Jak správně tušíte, displej tudíž patři k chloubám telefonu. Lepší přinesl až přímý následovník T630, na který jsme v Retru také již vzpomínali.

Doba se rychle mění, vlevo Sony Ericsson T610, vpravo Apple iPhone 7 Plus

Jako správná vlajková loď nabízela T610 také ovládací prvky po stranách. Šlo nejen o regulaci hlasitosti, ale například i samostatné tlačítko pro spuštění fotoaparátu. Ten měl mimochodem rozlišení 0,1 megapixelu. Úsměvné, že? Nicméně ve své době šlo o běžný standard, který navíc pro potřeby malých displejů plně postačoval.

Zadní kryt byl odnímatelný a baterie samozřejmě vyměnitelná. Její kapacita 770 mAh bohatě postačovala na zhruba čtyřdenní výdrž.

Výbava

Sony Ericsson si zakládal na prostředí, které bylo po grafické stránce velmi pěkně zpracováno. Hlavní obrazovka prvky nehýřila. Muselo přeci zůstat dost místa pro tapetu. Menu bylo maticové a díky velkému displeji přehledné. Za zmínku stojí povedené polyfonní vyzvánění a dobře zvolený reproduktor. Zde se jistě projevily zkušenosti japonského Sony. T610 hrála značně odlišně od například konkurenčních Nokií či Siemensů.

Sony Ericsson T610 byl také znám povedenými hrami, které na svou dobu kralovaly grafikou i hratelností. Mnozí si jistě vzpomenou na mini golf. Další hry bylo navíc možné díky podpoře Javy doinstalovat. Limitujícím faktorem však byla interní paměť o velikosti 2 MB. To bylo poměrně málo i v roce 2003 a zejména německá konkurence v tomto ohledu Sony Ericssonu ukazovala záda.

Jakožto vlajkový model musel telefon zvládat i jakoukoliv kancelářskou práci. Vícepoložkový telefonní seznam či přehledný kalendář tak byl samozřejmý. Nechyběl ani e-mailový klient či wapový prohlížeč. Internet vám mohl svištět buď vytáčeně přes HSCSD, nebo moderněji skrze GPRS třídy 8. Konektivita byla dále zastoupena nejen kabelem, ale i bezdrátovým infraportem či Bluetooth.

Závěr

Sony Ericsson T610 se ve druhé polovině roku 2003 dostal na český trh a také do nabídky operátorů. Počáteční cena se vyšplhala ke 12 tisícům, avšak například v listopadu 2003 jste si jej u EuroTelu mohli pořídit za 9 995 Kč. K doprodeji za cenu kolem 5 tisíc došlo o zhruba rok a půl později.

Telefon Sony Ericsson T610 do seriálu Retro zapůjčil pan Michal Petrásek, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Sony Ericsson T610

Kompletní specifikace
Konstrukce102 × 44 × 19 mm, 95 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejCSTN, 1,8" (128 × 160 px)
Fotoaparát0,1 Mpx (352 × 288),
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 2 MB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor770 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2003, 12 000 Kč
Diskuze ke článku
mr.Mic
Ještě ho mám, heč :-D ... A dodnes normálně funguje... Byl to skvělej mobil... Mimochodem, tenkrát jsem ho kupoval za cca 13600 kč :-D ... Drsný :-D
trent
Také tento telefon mám. A stále funguje. A
když ho občas vezmu do ruky, tak si říkám, co je to za zvláštní vývoj. Nejprve miniaturizace a po 14 letech máme telefony větší, než v roce 2000. A ty telefony byly poznat podle designu. Dneska je to jedna nudná placka vedle druhé.
Jinak k tomuto telefony mám jen pár připomínek. Psaní textů tak dobré nebylo. Stisk tlačítek byl poměrně tuhý. Ale hodně pomáhal slovník T9. Používání venku na slunci bylo díky displeji taky problematické. Zvlášť, pokud jste zvolili tmavé téma.
Telefon Javu sice uměl, ale dosahoval v ní nevalných výsledků. A pak ještě uměl aplikace na platformě Mophun a tam to bylo jiné kafe. Tam hry běhaly parádně a na navíc zde probíhaly první pokusy o hry ve 3D. Samozřejmě se to ale nedá srovnávat s následovníky řady K, kteří už měly jen Javu, ale dostatek výkonu i na 3D hry.
Moo
Dle mého jeden z nejhezčích telefonů vůbec.
Marek Janosik-Bielski
Marek Janosik-Bielski
Vlastnil jsem Sony Ericsson T630. Oba mobily (T610 i T630) působily ve svém čase jako zjevení a navíc byly konstrukčně výborně vyřešeny. Vzpomínám na to rád! Tehdy navíc platilo, že mobil je osobitý, přenosný a snadno ovladatelný jednou rukou. To mi dnes chybí... (zase jsou ale ty dnešní mobily mnohem dál funkčně)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze