Retro: Sony Ericsson Z600 – elegantní véčko s duší manažera

6
Retro: Sony Ericsson Z600 – elegantní véčko s duší manažera

V době před 15 lety zažívalo švédsko-japonské spojení Sony a Ericssonu své zlaté časy. Skvěle se dařilo manažerskému modelu T610 a obliba véček přetrvávala. Nabízelo se obě možnost propojit. I díky tomu vznikl Sony Ericsson Z600, který disponoval véčkovou konstrukcí, elegantním vzhledem a špičkovou výbavou. A právě na něj si dnes společně zavzpomínáme.

Po delší době se v seriálu Retro dostáváme k dnes již neexistující značce Sony Ericsson. Z jejího bohatého portfólia jsme tentokrát vybrali zástupce véčkové konstrukce a vyšší výbavy. Konkrétně se jedná o Sony Ericsson Z600, jehož počátky se datují do roku 2003.

Krátké představení

Krátce po roce 2000 byly telefony véčkové konstrukce stále velice oblíbené a několik jich měl v nabídce také Sony Ericsson. Pomyslným vrcholem se v roce 2003 stal právě dnes vzpomínaný model Z600, který se snažil zaujmout svým vzhledem. Vyráběn byl v několika barevných kombinacích a nutno podotknout, že kombinace stříbrné s červenou, kterou máme pro seriál Retro k dispozici, vypadá velmi působivě. S ohledem na dobu vzniku byl telefon samozřejmě plastový, ale přesto velmi bytelný, což můžeme říci i o samotném kloubu rozevírání. Model Z600 nebyl v zavřeném stavu nijak velký. Dnešní optikou může šokovat jen tloušťka bezmála 3 centimetry.

Retro: Sony Ericsson Z600

Problémem některých veček v zavřeném stavu bylo, že svého uživatele v podstatě nedokázaly o čemkoliv informovat. To však nebyl případ Sony Ericssonu Z600, který byl vybaven malým černobílým displejem s modrým podsvícením. Z něj jste se dozvěděli nejen o čase, ale také o příchozím hovoru či SMS. Po otevření se před uživatelem objeví 1,8palcový displej s rozlišením 128 × 160 pixelů a schopností zobrazit paletu 65 536 barev. Šlo o standardní zobrazovač, který Sony Ericsson použil v již zmíněném vlajkovém modelu T610. Displej to byl poměrně kvalitní a také velký, samozřejmě na svou dobu.

Véčkové telefony vždy vynikaly přebytkem prostoru, který bylo možné využít pro prostornou klávesnici. Ovládání zajišťovala čtyřsměrnná klávesa s potvrzovacím středem, dvě kontextová tlačítka a korekční klávesa C. Extra tlačítko bylo připraveno pro vypnutí a zapnutí i pro přímý vstup k wapovému prohlížeči. Samotná klávesnice byla stejně jako venkovní displej modře podsvětlena.

Sony Ericsson Z600

Výbava

Sony Ericsson si zakládal na prostředí, které bylo po grafické stránce velmi pěkně zpracováno. Hlavní obrazovka prvky nehýřila. Muselo přeci zůstat dost místa pro tapetu. Menu bylo maticové a díky velkému displeji přehledné. Za zmínku stojí povedené polyfonní vyzvánění a dobře zvolený reproduktor. Zde se jistě projevily zkušenosti japonského Sony. Z600 hrála značně odlišně například od konkurenčních Nokií či Siemensů.

Sony Ericsson Z600 byl také znám povedenými hrami, které na svou dobu kralovaly grafikou i hratelností. Další hry bylo navíc možné doinstalovat, a to nejen díky podpoře Javy 1.0, ale také herní platformy Mophun. Limitujícím faktorem však byla interní paměť o velikosti necelé 2 MB. To bylo poměrně málo i v roce 2003 a zejména německá konkurence v tomto ohledu Sony Ericssonu ukazovala záda. Dostalo se také na integrovaný fotoaparát s rozlišením 352 × 288 pixelů. Zajímavostí může být přítomnost zrcátka pro autoportréty.

Jakožto vlajkový model musel telefon zvládat i jakoukoliv kancelářskou práci. Vícepoložkový telefonní seznam či přehledný kalendář tak byl samozřejmý. Nechyběl ani e-mailový klient či wapový prohlížeč. Internet vám mohl svištět buď vytáčeně přes HSCSD, nebo moderněji skrze GPRS třídy 8. Konektivita byla dále zastoupena nejen kabelem, ale i bezdrátovým infraportem či Bluetooth.

Závěr

Sony Ericsson Z600 byl stylově vypadající verzí modelu T610. Výbava těchto dvou telefonů se takřka vůbec nelišila, což se promítlo na i na ceně. V závěru roku 2003 se na českém trhu Sony Ericsson Z600 nabízel za přibližně 11 tisíc korun.

Sony Ericsson Z600

Mobilní telefon Sony Ericsson Z600 redakci zapůjčil pan Ondřej Brodský, kterému tímto velmi děkujeme.

Technické parametry Sony Ericsson Z600

Kompletní specifikace
Konstrukce90 × 48 × 28 mm, 110 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejMD-TFT, 1,8" (128 × 160 px)
Fotoaparát0 Mpx (352 × 288)
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 2 MB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.0, NFC: ne
Operační systémSony Ericsson A100
Akumulátor780 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2003, 11 000 Kč
Diskuze ke článku
Milan
To mobily ještě měly design.
Vypadá bombově proti dnešním hnusům

Design bych nechal samozřejmě tenčí jen bych tam dal dnešní parametry.
Proč všichni dělají odporné placky?
To je takový problém udělat dotykové véčko s slušným výkonem?
Marek
Moc se mi v té době líbil, ale nakonec u mě "zvítězila" Motorola V300 :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze