Retro: Sony Ericsson W960i – hudební smartphone

2

Chytré telefony nejsou výdobytkem poslední pětiletky. Byly mezi námi i dříve, jen nebyly tak populární. Modelem, který se do historie zapsal, je Sony Ericsson W960i. Nabízel poměrně velký dotykový displej, pohodlnou klávesnici, zaměření na hudbu i špičkovou výbavu. Vše pak zastřešoval Symbian v méně známé UIQ verzi.

Řada Walkman patřila neodmyslitelně k Sony Ericssonu. Výrobce do ní začleňoval telefony zaměřené na hudbu. Modely se v jednu dobu nacházely napříč celým portfoliem a bylo jen na vás, jakou výbavu byste rádi. Na pomyslném vrcholu v roce 2007 stanul model W960i, který s trochou nadsázky dokázal vše, nač jsme si tehdy vzpomněli.

Napsali jsme o Sony Ericssonu W960i

Krátké představení

Na první pohled Sony Ericsson W960i nevypadá jako smartphony z dob minulé. Výrobce se snažil o design, který evokoval v podstatě klasický telefon a podivný mohl být jen o něco větší displej. Samotné rozměry telefonu byly 109 × 55 × 16 milimetrů a hmotnost příjemných 119 gramů. Celoplastový telefon kombinoval čelní stranu s matnými zády. Vhodná volba i z dnešního pohledu.

Retro: Sony Ericsson W960i

Čelní straně dominoval 2,6palcový displej, který byl dotykový. Ovšem, jak patrně tušíte, technologie dotyku byla odporová a bylo nutné tlačit. Případně využít služeb stylusu, který se ukrýval v horním rohu telefonu. S ním bylo ovládání hračkou. Komu však dotyk příliš nevyhovoval, byla zde alternativa. Na levém boku našel místo geniální ovládací prvek jménem jog-dial, který Sony Ericssony podědily po telefonech Sony. S jeho pomocí jste mohli procházet nabídky a dokonce jej bylo možné i stlačit a provést potvrzení volby. Velká škoda, že již u modelu W960i neměl i funkci zpět. Ta se přestěhovala na čelní stranu.

A to rovnou pod displej, kde se nacházelo 15 tlačítek. Klasický blok alfanumerických kláves, tlačítko zpět, korekční klávesa C a klávesa pro rychlý vstup do přehrávače Walkman. Pokud jste do něj zavítali, zjistili jste, že na čelní straně se nachází ještě další tři tlačítka, tentokrát pro změnu senzorová. Sloužila výhradně k ovládání hudební přehrávače. Praktické a působivé i dnes.

Displej byl dotykový, klávesnice pohodlná. Ovládání usnadňoval jog-dial

Další klávesy se nacházely na pravém boku. Dle očekávání šlo o dvě tlačítka regulující hlasitost. Třetím do party byla hardwarová spoušť fotoaparátu. Ten mě mimochodem rozlišení 3,2 megapixelu a na zadní straně jste jej rozhodně nepřehlédli. Třeba i díky dvěma velkým LED diodám sloužícím k přisvětlení. K dokonalosti fotoaparátu chybělo už jen automatické ostření.

Ukázkové snímky

Ačkoliv měl být model W960i hudebně zaměřen, projevila se i zde tvrdohlavost Sony Ericsson. Jistě si vzpomenete na proklínaný konektor Fast-port, který sloužil pro nabíjení, spojení s počítačem i jako hudební výstup. Pro připojení vlastních sluchátek jste tak vždy potřebovali redukci.

Aplikace Walkman

Výbava

Srdcem telefonu byl jednojádrový procesor od Philipsu s taktem přibližně 200 MHz a 128 MB RAM. To neznělo vyloženě špatně na svou dobu. Interní paměť byla rozdělena na 160 MB a následně ještě dalších 8 GB bez možnosti dalšího rozšíření. Jelikož před sebou máme chytrý telefon, je nasnadě, že zde bude otevřený operační systém. Sony Ericsson vsadil na Symbian, avšak na méně obvyklou variantu UIQ. Tato slepá vývojová větev nebyla tak známá a navíc ani kompatibilní se Symbianem S60 známým z Nokií.

Prostředí Symbianu UIQ na Sony Ericssonu W960i

Prostředí působilo vcelku pěkným dojmem, a to především díky tomu, že Sony Ericsson nasadil svou grafiku a oživil nudná okna. Takřka vše v prostředí bylo aktivní a mohli jste na to kliknout. Snadno jste zjistili intenzitu signálu či přesný stav baterie. Nastavení bylo bohaté a hodil se nejen podrobný správce souborů, ale i aplikací.

W960i byla již zaměřena také na data. Nabízel solidní webový prohlížeč a disponovala i možností připojit se k Wi-Fi. Pokud jste se museli spolehnout na data operátora, nastával zejména u nás problém. Telefon sice podporoval sítě 3G (nikoliv nadstavbu HSDPA), jenže v roce 2008 bylo pokrytí ČR skutečně žalostné. V ten moment na vás zbylo GPRS, protože EDGE tento model nepodporoval.

Zábavu zajišťoval již zmíněný fotoaparát nebo hry. Telefon podporoval Javu MIDP 2.0, včetně podpory 3D her, ale mnohem zajímavější hry občas vznikaly přímo pro Symbian UIQ a ty byly graficky mnohem dále. I ty však měly problém s plynulostí, neboť se celkově prostředí telefonu nedařilo odladit tak, jak by si uživatelé představovali.

Závěr

Sony Ericsson W960i se na našem trhu začal prodávat v prosinci 2007 a jeho počáteční cena se dostala na 15 450 Kč. Šlo o značnou částku, avšak blízká konkurence v podobě některých Nokií bývala mnohdy ještě o něco dražší. Závěrem se sluší zmínit, že šlo o zcela poslední Walkman, který nabízel Symbian UIQ.

Technické parametry Sony Ericsson W960i

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 55 × 16 mm, 119 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,6" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, autofocus, video: 320 × 240 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 1×200 MHz
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémSymbian 9.1 UIQ 3.0
Akumulátor950 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2007, 15 550 Kč