Retro: Sony CMD-Z7 – elegán ovládnutelný jedním prstem

1
Retro: Sony CMD-Z7 – elegán ovládnutelný jedním prstem
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Telefon byl představen v roce 2001
  • Šlo o velmi malý mobil s výklopným flipem a ovládáním pomocí kolečka
  • Za pozornost stál poměrně velký displej s odstíny šedi

V seriálu Retro společně vzpomínáme na legendární či jinak zajímavé telefony z nedávné minulosti. V dnešním pokračování se přeneseme do období, kdy celý svět se zatajeným dechem sledoval teroristické útoky v USA, Microsoft oficiálně vydal legendární Windows XP a byla založena společnost Sony Ericsson. A právě té se budeme dnes věnovat, protože se podíváme na končící mobilní éru samostatného Sony a jeho stylový telefon CMD-Z7.

Sony CMD-Z7 – Elegán ovládnutelný jedním prstem

V případě mobilních telefonů Sony z přelomu tisíciletí nemůžeme začít ničím jiným, než speciálním ovládáním. Takřka vše obstarával otočný jog-dial na levém boku, který byl u Z7 dokonce pětisměrný. Pohyb kolečkem nahoru dolů zajišťoval procházení nabídek, směrem k sobě jste provedli krok zpět, vybrání zajistilo stlačení. Ačkoliv se to nemusí zdát, na ovládání bylo možné si po chvilce zvyknout.

Sony CMD-Z7 v zavřeném stavu

Dalším poznávacím znamením „zetkové“ řady od Sony byl výklopný flip, který skrýval alfanumerickou klávesnici a část displeje. Horní část však zůstala viditelná a vy jste hned věděli, kdo například volá. Vyklopením krytu jste hovor mohli stylově přijmout. Telefon byl příjemně malinký a krásně jste jej schovali do dlaně.

Mobil v rozevřeném stavu

Za pozornost stojí také displej, který byl na svou dobu poměrně velký. Jeho hlavním lákadlem však byla schopnost zobrazit až čtyři odstíny šedi. Velmi pěkně proto vypadalo například menu nebo obrázky. Ty jste do telefonu mohli dostat speciální obrázkovou zprávou nebo kabelem. Jiná volba nebyla, chybělo Bluetooth i infračervený port. Zapomenout jste museli i na GPRS, konzumace internetu, a to nejen wapu, byla možná jen skrze vytáčené přenosy.

Sony CMD-Z7

V telefonu najdeme také dvě hry. Stolní fotbálek a osvědčený Black Jack, u kterého je zajímavostí, že pokud jste během jednoho dne prohráli počátečních tisíc bodů, měli jste smůlu a museli počkat na další den, kdy vám telefon dal dalších 50.

Ve své době veskrze originální telefon japonského výrobce nikdy nebyl masovou záležitostí, přitom nebyl ani nijak výrazně drahý. Na českém trhu jste jej v roce 2002 mohli pořídit za necelých 11 tisíc korun.

Technické parametry Sony CMD-Z7

Kompletní specifikace
Konstrukce91 × 50 × 25 mm, 95 g, konstrukce: klasická s flipem, odolnost: ne
Displej?, 1,4" (96 × 92 px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor680 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ1 2002, 11 000 Kč
Diskuze ke článku
Petr Gottvald
Petr Gottvald
Mám ho doma stále jako nový. Tenkrát mě stál celou výplatu a musím říct jednu věc, kterou jsem od doby Z7 nezažil ten telefon voněl..... nejspíš to bylo materiálem tlačítek, ale tu vůni si pamatuji dodnes. (a že jsem měl za tu dobu přes 30telefonu)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze