Retro: Ericsson GA628 – předchůdce populárních modelů

7

Míříme do dávné mobilní historie. Do doby, kdy začínaly fungovat GSM sítě, telefon neměl každý a výrobci teprve zkoušeli přerostlé mobily zmenšit. Právě v tomto období přišel na svět Ericsson GA628, který započal pozdější populární éru podobných modelů ze Švédska. Nabízel jednořádkový displej, uměl SMSky a dokonce jste si mohli vyměnit čelní panel.

V dnešním vydání seriálu Retro podnikneme cestu časem o celých 20 let nazpět. Dostáváme se tak do roku 1996, který svítí v rodném listě Ericssonu GA628.

Krátké představení

Na první pohled před sebou máme typického představitele švédského Ericssonu. Mobilní telefon hranatých tvarů s nepřehlédnutelnou anténou, která ční více než dva centimetry nad vrchní hranu telefonu. Už tak výrazně navyšuje rozměry telefonu 130 × 49 × 28 milimetrů. Hmotnost kolem 160 gramů však již tak děsivě nevypadá.

Retro: Ericsson GA628

Robustní konstrukce působila tak, že i něco vydrží. Náš kousek však již patrně zažil mnohé. Kromě smutného faktu, že se nám jej již nepodařilo nastartovat, jsou patrné značné vůle i na celé konstrukci, která již zdaleka nebudí takový respekt, jako za dob své největší slávy.

Vraťme se ovšem k tloušťce. Tu jste jako uživatelé totiž mohli ovlivnit. Ptáte se jak? Stačilo jen zvolit jinou baterii. Základní NiMH nabízel kapacitu 1 000 mAh. Mohli jste však sáhnout po „slim“ variantě a docílit tloušťky našeho kousku. Daní však byla jen poloviční kapacita baterie.

Na čelní straně si jistě všimnete výrazného prostoru pro sluchátku a naopak velice skromného displeje. Ten nabízel pouze jeden řádek pro text, na který se vměstnalo 12 znaků. Ke cti displeje lze říci, že byl dobře čitelný. Spodní řádek byl pak vyhrazen pro ikonky.

Pod displejem se nachází pryžová klávesnice, na které by dlouhé psaní nebylo nic pohodlného. To však tolik vadit nemuselo, neboť SMS zprávy byly tehdy ještě v plenkách a pro napsání několika základních znaků klávesnice postačovala. Více pozornosti si zaslouží čelní panel, který bylo možné vyměnit. I Ericsson tak myslel na mladé uživatele, stejně jako finská Nokia.

Výbava

Ericsson GA628 byl základním telefonem, který se měl snažit zacílit i na méně náročné uživatele, které by zaujal cenou. Prioritně tak uměl telefonovat, neboť k tomu byly mobilní telefony stvořeny. Příjemným bonusem pak byla úplná podpora SMS zpráv. Další funkce byste od telefonu očekávali marně. Nicméně opět to nebylo něco, co bychom v roce 1996 museli kritizovat.

Závěr

O vyloženě velkém úspěchu modelu Ericsson GA628 se hovořit nedá, přeci jen o přízeň bojoval v době, kdy mobilní telefon zdaleka neměl každý. Nicméně i díky příznivé ceně pod hranicí 10 000 Kč připravil pozice pro své nástupce, kteří z toho dokázali těžit. Jistě si již vzpomenete na Ericsson A1018s či novější A2628s, které se v Retru objevily dříve.

Ericsson GA628
rozměry 130 × 49 × 28 mm
hmotnost 160 gramů
displej 1 řádek, 12 znaků
základní baterie NiMH 1 000 mAh
rok představení 1996
Diskuze ke článku
Daniel Kmec
Daniel Kmec
prvý telefón... ;)
Dusan
Prvy telefon "za korunu" ... Globtel vtedy prisiel s touto novinkou a kym vsade prezentoval GH688, ktory stal niekolko tisic, popri tom ponukal GA628 za 1SK.
Ericsson
To byly začátky. Ještě mi doma leží, plně funkční.
Ta anténa byla šílená, ale na svým mám kratší cca 1/3 délky původní.
S baterií 1000 mAh ten telefon váží 209 gramů, se slim baterii 650 mAh (neorigo) 156 gramů, což s kratší anténou bylo už v pohodě.
johny
také jsem ho měl pak ho nahradila 868 :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze