Retro: Apple iPhone 2G – změnil celý mobilní svět

38

Čas letí neúprosně kupředu a mobilní telefony, které byly představeny zdánlivě nedávno, již brzy načnou svou druhou desetiletku. To je případ i vůbec prvního telefonu od Applu. První iPhone se na českém trhu sice neprodával, avšak zasloužil se o to, že se celý svět s mobilními telefony zásadně změnil. V seriálu Retro si tak rozhodně zaslouží své místo.

Apple iPhone

Píše se rok 2007, novoroční oslavy sotva utichly a svět zažívá premiéru mobilního telefonu od výrobce, který doposud fušoval pouze do počítačů či přenosných přehrávačů hudby a videa. Americký Apple, konkrétně jeho zakladatel a tehdejší šéf Steve Jobs, představuje iPhone. Telefon na první pohled se zásadně lišící od všech ostatních. Neměl tlačítka, nabízel vlastní a neznámý systém a především byl velmi drahý. Přesto dokázal změnit celý mobilní svět.

TIP! Přečtěte si naše první dojmy z Apple iPhone 2G z roku 2007

Krátké představení

Na úvod bychom si měli připomenout, jak mobilní svět v první polovině roku 2007 vypadal. Například portfóliu švédsko-japonského Sony Ericssonu vládl model K810i, který vynikal skvělým fotoaparátem s xenonovým bleskem. Finská Nokia neochvějně vládla všem se svým vysouvacím modelem N95, jehož nekompromisní výbava brala dech. A do této společnosti vkročil Apple se svým iPhonem. Nejprve neměl žádný přídomek, později mu někteří říkali iPhone 2G. V době, kdy letěly spíše ostře střižené hrany, se první iPhone proti všem vyhranil a nasadil oblé tvary. Nutno podotknout, že i to lze připočítat pozdějšímu úspěchu. Ostatně iPhone z tohoto designu těží dodnes.

Retro: Apple iPhone 2G

Na svou dobu byl iPhone také větším zařízením, a to kvůli dotykovému displeji. Přesto se neskutečně dobře držel. Do dlaně padl skvěle a dnes byste se možná pozastavili jen nad tloušťkou téměř 12 milimetrů. Už první generace spoléhala na unibody konstrukci s hliníkovými zády. Materiál, na který musely následující dvě generace zapomenout. Na zadní straně nechybělo typické logo nakousnutého jablka nebo informace o tom, jaké že zařízení to používáte.

Největší pozornost se však točila kolem displeje. Apple rozhodně nebyl první, kdo přinesl dotykový panel. V roce 2007 byly zcela běžné různé komunikátory s Windows Mobile a své zkušenosti již měla také Nokia, vzpomeňme na model 7710. Pozadu nebyli ani další, například Sony Ericsson přišel s modelem P800 už v roce 2003. Pojítkem všech však byla rezistivní technologie dotyku, nepřizpůsobené prostředí a většinou nutnost využívat stylus. Apple na to šel jinak. Displej se bude ovládat jednoduše palcem vaší ruky. První iPhone tak nabídl 3,5palcový displej s kapacitní dotykovou technologií. Rozlišení činilo 320 × 480 pixelů a displej patřil jednoznačně k nejlepším i kvalitou zobrazení.

Zásadní však bylo pohodlí ovládání, které bylo současně i velmi návykové. Telefon promptně reagoval na váš dotyk a uživatel nemusel řešit, zda se trefil tam, kam chtěl. Veškeré ikonky byly dostatečně velké. Apple si od začátku své existence dával záležet na tom, jaký dojem zanechá, a proto i první iPhone lákal na oku lahodící a plynulé animace. Zcela bez tlačítek se však neobejde (prozatím) žádný telefon. Nechyběla tak odemykací klávesa, dvojtlačítko regulující hlasitost, známý Home Button pod displejem a rovněž posuvník, kterým lze rychle zapnout tichý režim. Jde o další věc, která je už takřka deset let nedílnou součástí každého iPhonu.

Apple iPhone

Funkce

Apple iPhone zahájil svou životní pouť s operačním systémem iOS 1.0, tehdy nazývaným iPhone OS. V našem zapůjčeném kousku se nachází verze 1.0.1, která vyšla jen pár dní po první verzi. Můžete si například povšimnout, že v telefonu chybí obchod AppStore, který dorazil až s iOS 2.0. Žádné aplikace jste si tak nemohli nainstalovat, avšak to patrně vadilo málokomu. Téměř žádné sociální sítě neexistovaly a mezi nativními aplikacemi se nacházelo takřka vše potřebné. Nechyběl prohlížeč internetu Safari, aplikace pro správu e-mailů, přehledný kalendář nebo poznámky. Dostalo se také na klienta pro YouTube nebo Google Mapy. Velmi pěkně zpracovaná pak byla aplikace pro Počasí.

Prostředí tak bylo velice jednoduché a tím jsme narazili na další důvod velkého úspěchu. S něčím podobným totiž bodovala o dekádu dříve Nokia. Applu se podařilo připravit telefon, který uměl každý ovládat během několika málo minut a současně nabízel všechny podstatné funkce. Abychom však jen nechválili, je nutné říci, že uživatelé dobře vybavených Nokií se Symbianem či jiných výše postavených modelů, nahlíželi na iPhone s opovržením. Telefon například nedal uživateli možnost přístupu k souborům v paměti, která nebyla malá. Zapomenout jste museli také na multi-tasking, vše si řídil iPhone sám.

Poměrně překvapivě chyběla podpora MMS zpráv, které byly tehdy obvyklé i na levných strojích. Přesto iPhone nabízel fotoaparát, který byl ale rovněž terčem kritiky. Apple nasadil značně zastaralý 2megapixelový snímač bez přisvětlení a automatického ostření. Za veškerou konkurencí tak v kvalitě fotografií výrazně zaostával, a to třeba i tím, že nepodporoval záznam videa. Co jste vlastně mohli dělat s pořízenými fotkami? Buď si je kabelem stáhnout do počítače nebo je poslat e-mailem. Zapovězena vám totiž byla i funkce Bluetooth. Ne, že by ji iPhone neměl, ale byla vyhrazena pouze ke spárování s handsfree.

Už samotný název telefonu, který mu byl později přiřčen, napovídá mnohé o konektivitě. Ačkoliv jsme si v roce 2007 o rychlém mobilním internetu na území České republiky mohli nechat pouze zdát, drtivá většina telefonů podporovala sítě 3G a mnohdy i nadstavby HSDPA a HSUPA. Na to však Apple nedbal a svůj iPhone 3G neosadil. Mimo dosah Wi-Fi sítí jste se tak museli spoléhat na GPRS či EDGE.

Závěr

Apple iPhone se začal prodávat nejprve v USA, a to konkrétně 29. června 2007, přičemž další trhy, například ten německý, následovaly ve druhé polovině roku. K nám se první iPhone nikdy oficiálně nedostal a vlna popularity v ČR se tak zvedla až přibližně o rok později s příchodem iPhonu 3G.

Apple iPhone 2G do seriálu Retro zapůjčil pan Michal Petrásek, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Apple iPhone

Kompletní specifikace
Konstrukce115 × 61 × 11,6 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200),
ChipsetCPU: 1×412 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 4 GB / 8 GB / 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémiOS
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2007, ?
Diskuze ke článku
DV
Ja ho pamatuji z Londyna, kde jsem si s nim dlouho hral (a srovnaval se svoji malou Nokia cihlickou s jinym principem ovladani, ktere mi tenkrat sedelo) a nemohl mu prijit na chut. Nezapomenu na absolutne bidnou aplikaci na SMSky, to bylo dilo :-( Dotykac dobry, ale jinak bez duvodu menit za Nokii. Po "uspesnem" prodeji Nokie MS jsem presel na droida a az pak prisel na chut dotykaci (i kdyz jsem mel koncem desetileti vysouvaci Sony s klavesnici, ale WM nebyly nic moc). A dosud ve me zustala averze vuci iOS prostredi (i kdyz nekomu, a asi dost lidem vyhovuje, vec kazdeho). Applu priznavam, ze zmenil mobilni svet, ale me nesedi.
Xwert Is
Xwert Is
Ty jo po dlhom čase vidieť starý dizajn iOS ktorý bol synonymom spoľahlivosti a chyby sa hladali len tazko. Bohužiaľ dnes ruka v ruke a funkciami prišli aj problemy. No čo je vidieť že doba ide do predu a dnes už je na výber skutočne množstvo zariadení z ktorých si vie vybrať takmer každý
Martin
Přitom dostával na prdel, protože uměl hov.no.
Jan.k
Docela silné tvrzení. Neříkám, Apple měl svůj přínos, ale dotykové telefony tu byly už dávno před iPhonem, a časem by do této podoby přišly i bez něho.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze