Dnes je to 17 let od zahájení prodeje prvního iPhonu. Věděli jste, že...

Dnes je to 17 let od zahájení prodeje prvního iPhonu. Věděli jste, že...
Fotografie: mobilenet.cz
  • iPhone jasně určil směr, jakým se bude ubírat vývoj mobilních telefonů
  • Postrádal však mnoho funkcí, které dnes považujeme za samozřejmé
  • Tipnete si, o co se jedná?

„One more thing“ je historická věta, se kterou Steve Jobs představil přístroj, který bez nadsázky proměnil svět. Jeho sny, které v hlavě nosil už od začátku milénia a možná ještě delší dobu, se naplnily až na sklonku června 2007. Mnozí nadšeně stáli fronty před prodejnami a netušili, že za pár let už budou všechny nové telefony vypadat skoro stejně. S odstupem času je ale zajímavé, jak moc se iPhone od dnešních smartphonů lišil. Věděli jste, že...

... neměl App Store?

Schopnost instalovat nové aplikacem a učit tak telefon jiné činnosti, je samou podstatou toho, proč se jim říká chytré. V roce 2007 měl první iPhone předinstalované aplikace, jako jsou poznámky, kalendář, kalkulačka, počasí a několik dalších základních aplikací. Neexistoval žádný oficiální zdroj ani způsob, jak aplikace stahovat. Téměř o rok později, 10. července 2008, společnost Apple oficiálně otevřela dveře obchodu iPhone App Store, který obsahoval zhruba 500 prvních aplikací a ze kterého stahujeme aplikace pro iPhone dodnes.

... neměl selfie fotoaparát?

Zaplavovat internet fotografiemi svého obličeje je další věc, bez které bychom dnes už nemohli být. V roce 2007 však byly sociální sítě ještě v plenkách, proto v té době nebyly fotoaparáty na přední straně, ale pouze na zadní straně. iPhone neměl přední kameru až do vydání iPhonu 4 v roce 2010, kdy Apple přišel s novou funkcí videohovorů FaceTime.

... neuměl natáčet video?

Zatímco nejnovější iPhony se prezentují jako videokamery pro nízkorozpočtové filmy a zvládnou natáčet skvělé video v rozlišení 4K, před 15 lety nedokázaly mobily natáčet video v lepším než HD rozlišení. Proto Apple u svého prvního smartphonu nesází na nahrávání videa a zvládne pouze statické fotografie. Záznam videa byl představen o něco později v iPhonu 3GS v roce 2009.

... neměl blesk fotoaparátu?

Původní iPhone navíc neměl LED blesk ani vestavěnou svítilnu. Když byl spuštěn obchod App Store, byly vydány některé aplikace pro svítilny, které zobrazovaly bílou obrazovku s maximálním jasem, aby napodobily svítilnu. LED přisvícení fotografií se objevilo až v roce 2010 v iPhonu 4.

... nepoužíval Lightning?

Po dlouhou dobu byl tento druh konektoru neklamným poznávacím znamením telefonů od Applu a až v nedávné době vyšlo k částečně vynucenému přechodu na USB-C. První iPhone byl ale vybaven obrovským 30pinovým konektorem, který pohodlně sloužil i pro dokovací stanice. Až s vydáním iPhonu 5 v roce 2012 přešel Apple u iPhonů na menší a optimalizovaný konektor Lightning. Ten v telefonech setrval až do vydání 14. řady v roce 2022, vydržel tedy 10 let.

... neměl GPS?

První smartphone Apple měl předinstalovanou aplikaci Mapy Google, která sloužila k navigaci. Zajímavostí však je, že snímač GPS chyběl a aplikace sloužila pouze jako mapa pro informační účely. Aplikace neměla možnost navigovat, kam má uživatel odbočit a jakou trasou se má vydat. Dnes zcela základní funkci přinesl až iPhone 3G.

A přesto všechno je nesmírně cenný?

A takto bychom mohli pokračovat dál, ale i přes všechny tyto nedostatky se Applu už s prvním iPhonem podařilo určit směr, kudy se bude ubírat vývoj a i přes četné pokusy je jeho odkaz viditelný prakticky v každém dnešním chytrém telefonu. I proto má samotný přistroj obrovskou sběratelskou hodnotu. Nerozbalený kus se loni vydražil za neuvěřitelných 1,5 miliónů korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze