Vyzkoušeli jsme nový Apple iPhone
recenze

Vyzkoušeli jsme nový Apple iPhone

Měli jsme možnost vyzkoušet horkou novinku z dílem amerického Applu. I když je iPhone na internetu velmi diskutovaným tématem, osobní zkušenosti ničím nahradit nelze. iPhone splnil očekávání, dočkali jsme se však také několika překvapení a zklamání. Přečtěte si naše zkušenosti. Již brzy navíc chystáme podrobný test. 2x VIDEO

Poznámka: Následující první dojmy pocházejí z prvního seznámení s přístrojem. V následujících dnech zapůjčíme iPhone do redakce a důkladně jej otestujeme. Zanedlouho se tak dočkáte našeho klasického redakčního testu.

Minulý týden jsme měli možnost vyzkoušet jeden z mála vzorků telefonu Apple iPhone, které se v České republice nacházejí. Telefon je v prodeji pouze v USA a (zatím) funguje jen se SIM kartou operátora AT&T, navíc vázanou na drahý paušál. Pokud byste chtěli používat iPhone skrze roaming k hovorům v České republice, vaše peněženka by byla po prvním vyúčtování značně odlehčená.

Naše setkání s Apple iPhonem proběhlo v prodejně Kinetik Apple Center na pražském Smíchově. Telefon jsme mohli vyzkoušet, nafotit i natočit. Zároveň jsme domluvili zápůjčku do redakce. Již brzy se proto můžete těšit na podrobnou recenzi. Krabice, ve které se iPhone prodává není o nic větší, než balení Applu iPod mini. Naleznete v ní telefon, nabíječku, kabel, sluchátka, jelenici na leštění a CD. Jednoduchost ovládání iPhonu dokazuje opravdu velmi stručný manuál o délce několika stránek.


VIDEO: Apple iPhone - konstrukce a design
(TIP: Klepněte na ikonku v pravém dolním rohu pro přehrávání na celé obrazovce)

O designu iPhonu nemá cenu psát dlouhé litánie. Z fotografií si každý udělá názor sám. Někomu minimalistický design s černou přední plochou učaruje, někdo ho nemůže ani vidět. Já osobně se řadím k první skupině a zastávám názor, že je umění vytvořit i takto jednoduchý a přitom elegantní vzhled. Design byl a je silnou stránkou všech výrobů Applu. Černá navíc opticky zeštíhluje a tak trochu zmenšuje jinak poměrně rozměrné tělo iPhonu. Telefon je navíc poměrně těžký, 135 gramů je na přístroj s touto výbavou poměrně dost. Situaci však zachraňuje malá tloušťka, takže nosit iPhone v kapse u kalhot není vůbec problém.

Telefon se v ruce drží příjemně, bohužel je od ovládání rychle zapatlán a nezbývá než sáhnout po dodávané jelenici a leštit. Otisky prstů ulpívají také na stříbrném lemu na bocích iPhonu. Díky tomu, že je baterie integrovaná do přístroje, obejde se iPhone bez jejího krytu, který je často náchylný k vrzání. iPhone je proto opravdu pevný, působí jako vyrobený z jednoho kusu. Málokdy naleznete na trhu telefon s takto kvalitní konstrukcí.

Tip: přečtěte si podrobné představení Apple iPhone

Displej a ovládání – revoluční evoluce

Důvod, proč je iPhone často označován za revoluční telefon, musíme hledat zejména v displeji a ovládání. Právě to je totiž na iPhonu tak jiné, právě tím se tak liší od ostatních telefonů. Velký dotykový displej s rozlišením 320 × 480 pixelů a 16 milióny barev je opravdu skvělý. Informace se z něj čtou opravdu snadno a lze jej označit v tomto směru za jeden z nejlepších displejů současnosti. Skleněné krytí však odráží světlé předměty kolem vás a na slunci je potřeba pro dobrou čitelnost iPhone správně natočit.


Displej Apple iPhonu je opravdu špičkový

Na ovládání bylo po představení zvědavo nejvíce lidí. Úžasně plynulé animace, nápadité přechody a grafická řešení v propagačních materiálech. To vše je do puntíku převedeno do praxe a před sebou máme jedno z nejjednodušších, ale zároveň nejhezčích a nejintuitivnějších prostředí současnosti. Apple iPhone je opravdu rychlý, všechny operace vykonává okamžitě. Displej téměř vždy bez problému zaznamenal dotek, pouze několikrát se nám stalo, že jsme museli ťuknout opakovaně než došlo k volbě. (podívejte se na video) . Přibližování obrázků, map, webu a dalších věcí pomocí pohybů dvou prstů je jednoduché, i když v praxi ne vždy zcela úspěšné.


VIDEO: Apple iPhone - funkce a menu
(TIP: Klepněte na ikonku v pravém dolním rohu pro přehrávání na celé obrazovce)

Aplikace ve zkratce

Nebudu se zde dopodrobna rozepisovat o funkcích. To má své místo až v podrobnějším testu, na který zanedlouho dojde. Názor si můžete udělat také z našeho téměř 8 minutového videa, které zachycuje to podstatné z ovládání Apple iPhonu. Nyní si dovolím nastínit několik postřehů z prvního setkání. Zaujme centrální nastavování chování všech aplikací v jednotném menu. Například grafický ekvalizér a další volby hudby nenastavujete v aplikaci iPod, ale v centrálním nastavení. I když je to cesta k zjednodušení, odkaz na nastavení mohli inženýři do jednotlivých nastavení přidat. Aplikace hudebního přehrávače je opravdu graficky povedená, skvěle fungoval i nápaditý 3D náhled alb v horizontální pozici.

Zvědaví jsme byli také na webový prohlížeč Safari. Ačkoli se dá označit za jeden z nejlepších v mobilních telefonech, má své rezervy. Mobilenet.cz sice prohlížeč zobrazil velmi rychle, ale počet aktualit srazil pouze na dvě a některé grafické prvky ne zcela lícovaly. Prohlížeč v symbianových Nokiích je v této disciplíně například lepší. Naopak výborné a intuitivní je ovládání prohlížeče, posouvání po stránce a její zvětšování. Zamrzí absence Flashových animací. Stejně jako prohlížeč funguje i aplikace mapy. Při rychlém připojení přes Wi-Fi se i satelitní snímky načítají poměrně svižně.

Velmi intuitivní je i prohlížeč obrázků. Díky velkému a kvalitnímu displeji není problém ukázat známému sbírku fotografií z dovolené. Když iPhone otočíte naležato, zobrazení se náležitě přizpůsobí díky gravitačnímu senzoru. Někdy však přetočení trvá déle a nezřídka jsme čekali i 2-3 vteřiny.

Stručné hodnocení

Apple iPhone nás opravdu zaujal, stejně tak každého, kdo jej vyzkoušel. Mnoho lidí nadává, že mu chybí příliš mnoho funkcí, což je také pravda. Technoidy zaujme maximálně zpracováním animací a internetovým prohlížečem. iPhone se však nesnaží být komunikátorem nebo nahradit PocketPC. Do nejjednoduššího možného balení inženýři přidali funkce, které jsou v ostatních telefonech složitěji využitelné. Je velmi pravděpodobné, že to bude právě iPhone, který přinese mobilní web v USA masám. Mnoho uživatelů na svém telefonu využívá pouze volání, případě SMS zprávy. Právě Apple iPhone by to díky své jednoduchosti přístupu k ostatním funkcím mohl změnit.

Již brzy otestujeme Apple iPhone u nás v redakci a přineseme vám podrobný test.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze