Přesně před 16 lety si zákazníci koupili první Apple iPhone

Přesně před 16 lety si zákazníci koupili první Apple iPhone
Fotografie: Apple
  • Prodej odstartoval v červnu 2007, výhradně v USA
  • Zájem byl zcela nevídaný
  • Češi měli bohužel smůlu

Některé telefony se nesmazatelně zapíší do historie a i když se mnozí o mobily jinak třeba nezajímají, takové modely v pamětí mají. Mezi takové jednoznačně patří vůbec první Apple iPhone, který se na pultech obchodů objevil 29. června 2007, od té doby tedy uplynulo přesně 16 let. Prodej byl tehdy spuštěn výhradně v USA. Zájem byl samozřejmě obrovský, mnozí zájemci před obchody kempovali několik dní předem. Netradiční provoz panoval také ve všech obchodech, ve kterých byl Apple iPhone naskladněn. Například prodejny operátora AT&T zavřely ve 14:00 hodin a opětovně otevřely v 18:00 hodin. To již s připravenými iPhony, kterých měl operátor na skladě 3 milióny. Připraveny byly samozřejmě i Apple Store otevřené mimořádně až do půlnoci.

Apple iPhone 2G

Už první iPhone rozhodně nepatřil mezi cenově dostupná mobilní zařízení. Základní varianta se nabízela za 499 dolarů, což by v prostým přepočtem znamenalo zhruba 14 tisíc korun i s daní. Připomeňme, že se jednalo o základní model se 4GB pamětí. Zájemci v USA se však museli u operátora vždy upsat, a to rovnou k nejdražším tarifům, jejichž cena byla minimálně 60 dolarů měsíčně (necelé 2 tisíce korun s daní). V tomto tarifu bylo obsaženo 200 volných SMS, neomezené datové přenosy, 450 minut hovoru ve špičce a 5 000 minut mimo špičku. Ano, v roce 2007 se ještě myslelo na to, v kolik hodin a kam telefonujete.

Pokud hovoříme o prvním iPhonu, je třeba dodat, že mánie kolem něj takřka minula Českou republiku. Na našem trhu se totiž tehdejší novinka, někdy označována jako iPhone 2G, protože navzdory vysoké ceně nepodporovala moderní sítě 3G, oficiálně vůbec neprodávala. To však neznamenalo, že v českých sítích nefungovala a například redakce mobilenet.cz se k jednomu kousku dostala. Za úspěchem první generace telefonu od Applu stojí velká změna v kombinaci se sázkou na jistotu v podobě zpracování. Nabídl nebývale kvalitní konstrukční zpracování a velký dotykový displej, který šlo pohodlně ovládat prsty. Někoho však dokázal iPhone nemile překvapit. Například pouze 2megapixelovým fotoaparátem bez automatického ostření a přisvětlovací diody nebo nepodporou multimediálních zpráv MMS.

Fakt, že vzhled prvního iPhonu byl zcela nadčasový, dokládá, že z části z něj Apple těží dodnes. Tlačítko pod displejem, byť ne již ve fyzické podobě, má v dnešní době ještě iPhone SE (2022).

Apple iPhone

Rozměry115 × 61 × 11,6 mm, 135 g
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát2 Mpx
Procesor1×412 MHz
PaměťRAM: 128 MB, úložiště: 4 GB / 8 GB / 16 GBne
Akumulátor1 400 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze