Ultrararitní verze prvního iPhonu míří do aukce. Čím je tolik unikátní?

Ultrararitní verze prvního iPhonu míří do aukce. Čím je tolik unikátní?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • První iPhone byl zpočátku nabízen se 4GB a 8GB úložištěm
  • Do aukce se podívá zcela nová a nikdy nerozbalená 4GB verze
  • Startovací cena činí v přepočtu zhruba 270 tisíc korun

Není žádných pochyb o tom, že 1. generace iPhonu zásadně revolucionalizovala a ovlivnila současnou podobou smartphonů, přestože se nejednalo o první zařízení s dotykovou obrazovkou bez fyzické klávesnice. Velkou raritou jsou pak dnes zcela nové a nikdy nerozbalené kusy přímo z první várky z roku 2007. A to je i případ první generace iPhonu v neobvyklém 4GB provedení, na kterou upozornil macrumors.com.

4GB verze prvního iPhonu je podle odborníků 20× vzácnější než 8GB provedení.

Jeden takový kompletně nový a nerozbalený kus se bude dražit na lcgauctions.com se startovací cenou 10 000 amerických dolarů (zhruba necelých 270 tisíc korun i se zohledněním DPH), ačkoliv se předpokládá, že se konečná cena vyšplhá minimálně na desetinásobek. Právě velikost úložiště pak činí z tohoto kousku ještě větší raritu, než za kterou je považována nikdy nerozbalená standardní 8GB verze. Apple totiž na počátku nabízel 4GB a 8GB provedení, jelikož však naprostá většina zákazníků sáhla po větší paměti, výroba 4GB verze byla ukončena už po několika měsících.

Pro lepší představu uveďme, že podle specialistů z aukční síně má být konkrétně 4GB provedení zhruba 20krát vzácnější než 8GB verze. V roce 2007 si pak Apple menší paměťovou variantu cenil „jen“ na 499 amerických dolarů, tedy zhruba 13 tisíc korun.

Apple iPhone

Rozměry115 × 61 × 11,6 mm, 135 g
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát2 Mpx
Procesor1×412 MHz
PaměťRAM: 128 MB, úložiště: 4 GB / 8 GB / 16 GBne
Akumulátor1 400 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze