Před 25 lety u nás odstartovaly mobily. Podívejte se na milníky

19

Přesně před pětadvaceti lety byla v Československu spuštěna první mobilní telefonní síť. Podle prvních ceníků a pokrytí to vypadalo na záležitost pro pár vyvolených a nikdo neměl ani ponětí o tom, jak se mobilní sítě, mobilní telefony i celý náš život díky nim promění. Pojďte si připomenout pětadvacet významných událostí mobilní historie.

1. Spuštění NMT sítě (1991)

12. září 1991 to všechno začalo. První mobilní síť v tehdejším Československu se jmenovala Eurotel a její čísla měla předvolbu 0601. Mobilům se tehdy ještě říkalo radiotelefony, ostatně měly s těmi dnešními jen máloco společného. Cena těch nejlevnějších byla okolo třiceti tisíc, stejný obnos jste zaplatili i za aktivaci mobilního čísla. Měsíční paušál dva a půl tisíce nezahrnoval žádné volné minuty, za každou bylo nutné zaplatit 15 korun, a to včetně příchozích hovorů. Síť na frekvenci 450 MHz vydržela fungovat až do roku 2006.

Ach ty antény...

2. Spuštění GSM sítě (1996)

Ta opravdová revoluce, z jejíchž plodů čerpáme dodnes, dorazila do Česka až v roce 1996. V létě začala běžet GSM síť EuroTelu na frekvenci 900 MHz. Pořád se platilo za aktivaci, ale už jen v řádu tisíců, minuta hovoru stála kolem 10 korun. Nejlevnější tarif stál sedm set korun a nezahrnoval žádné volné minuty.

3. Příchod konkurence (1996)

V září 1996 spustil svou síť s názvem Paegas i Radiomobil. Nutno říci, že tehdy to byl opravdový konkurenční boj: nový operátor srazil cenu nejlevnějšího tarifu na polovinu a přidal volné minuty navíc.

4. První předplacenka (1997)

Konkurence měla pozitivní vliv i na zavádění nových technologií, protože operátoři soutěžili o to, kdo bude v čem první. U předplacených karet se to povedlo mladšímu operátorovi a spustil Twist. Eurotel ho následoval po pár měsících se službou Go. Nastaly zlaté časy, kdy po několik následujících let lokálně kolabovala síť po každé štědrovečerní večeři.

TIP! Retro: Nokia 3210 – první Finka bez antény

5. WAP – Letmý náznak budoucnosti (1999)

Vedle trhu s mobily se dynamicky rozvíjel i ten s internetovým připojením. První náznak toho, jak budou jednou telefony fungovat přinesl do Česka Eurotel. WAP není nic jiného než speciálně upravené internetové stránky pro tehdejší černobílé telefony, jako byla Nokia 7110.

Matrix
V Matrixu si zahrála Nokia 8110, první telefone s SSMS (smart SMS) systémem. (C) Warner Bros

6. Příchod Oskara (2000)

Trojici operátorů uzavřela v roce 2000 společnost Český mobil a její síť Oskar. Ten vedle agresivní cenové politiky (vzpomínáte na tarif Odepiš?) vsadil i na vtipné reklamy, přičemž tato tradice pokračuje až dodnes.

Na Oskara vzpomínáme i díky jeho netradičnímu marketingu.

7. GPRS – přestaňte počítat sekundy (2000)

Připojení k internetu přes mobil mělo v té době jeden zásadní nedostatek. Vytáčené spojení (CSD, HSCSD) bylo zpoplatněno podle času, což bylo velice nepraktické. Základ počítání podle přenesených bajtů a kilobajtů, který bohužel přetrvává dodnes, přinesla v roce 2000 technologie GPRS, kterou jako první spustil Eurotel. Primárním problémem nové technologie ale nebyla cena, nýbrž nedostatek vhodných přístrojů.

8. První telefon s barevným displejem (1998, 2001)

Stačí podle vás tři zobrazitelné barvy na to, abychom mohli displej označit za barevný? Pokud ano, pak toto prvenství drží Siemens S10 z roku 1998. Jestliže si ale pod pojmem barva představujete něco jiného, pak je pro vás důležitější legendární model Ericsson T68 z roku 2001. Uměl jich zobrazit hned 256, což stačí na prohlížení fotografií.

Budiž barvy!

9. První telefon s MP3 (2000)

I když by se mohlo mladším ročníkům zdát, že propojit hudební přehrávače s mobily byl jeden z jasnozřivých kroků Steva Jobse, historie jde mnohem dál. Tuto funkci najdeme už u Siemensu SL45, který se u nás prodával na přelomu milénia.

Siemens SL45.

10. První telefony s Bluetooth (2000)

Dnes už má „modrý zub“ prakticky každý telefon a jenom ti největší nadšenci řeší, jestli mají zrovna verzi 4.1 nebo 4.2. V roce 2000 to byla ale výrazná novinka, o které mnozí pochybovali, že se vůbec ujme. Jejím spolutvůrcem a velkým propagátorem byla firma Ericsson a jeden z prvních modelů R520.

Ericsson R520.

11. Paegas odlétá, je tu T-Mobile (2002)

Mezi jarem a létem došlo k přejmenování sítě Paegas na T-Mobile, aby se tak sjednotily názvy různých operátorů, které vlastnil Deutsche Telecom. Změnily se firemní materiály a operátor dokonce rozesílal speciální SMSky, které uměly změnit název operátora na displeji. Sliby a ambice byly velké, s odstupem času to ale znamená konec zlatých časů. Vzpomínáte například na aféru se zrušením internetové brány pro SMS?

12. a 13. Nokia 7650 – hned dvojí prvenství (2002)

V žádném výčtu zlomových telefonů nesmí chybět model 7650 od finské Nokie. Představte si dobu, kdy byl nejběžnější mobil Nokia 3310 nebo 5110 a přišel tento zázrak s barevným displejem, otevřeným operačním systémem a integrovaným fotoaparátem. I když to nikdy nebyl žádný prodejní hit, nejspíše kvůli malé vestavěné paměti (4 MB), tento telefon jasně ukázal, kudy se bude vývoj ubírat dále.

Nokia 7650.

14. MMS – ochutnávka budoucnosti (2002)

Že budou telefony multimediální, to bylo zcela jasné už na začátku nového tisíciletí. Ještě před vznikem Facebooku se tak fotky sdílely posíláním obrázků z mobilu na mobil. Služba se však nikdy plně neprosadila, také kvůli cenové politice. Cena zpráv totiž začínala na deseti korunách.

15. EDGE – konečně použitelný internet (2004)

Další nevýhoda GPRS se ukázala velice záhy. Rychlost 80 kbit/s byla vhodná maximálně pro textové e-maily, provozovat na ní cokoli dalšího bylo čisté utrpení. S příchodem nadstavby EDGE však maximální rychlost povyskočila až na 237 kbit/s, což už je docela použitelné. Ostatně, na mnoha místech Česka se váš telefon připojí právě skrze tuto technologii. Na podzim roku 2004 se o to postaral T-Mobile.

16. CDMA a UMTS-FDD – toto není to pravé 3G (2004 až 2005)

I EDGE přestalo brzy stačit nárokům, a tak jsme toužebně vyhlíželi spuštění sítí třetí generace. V té době se ale čeští operátoři poněkud nepochopitelně rozhodli nejít s hlavním proudem inovací a dělat si věci po svém. Eurotel spustil na uvolněné frekvenci 450 MHz síť CDMA určenou pouze pro data. Totéž předvedl i T-Mobile o rok později, kdy spustil vlastní variaci UMTS (TDD), kterou pojmenoval 4G.

17. 3G sítě – málem jsme se nedočkali (2005, 2009)

Už to pomalu vypadalo, že se Česká republika stane jakýmsi mobilním skanzenem. Naštěstí se věci pohnuly správným směrem, i když to trvalo. UMTS-FDD spustil jako první O2, ale skoro pět let se prakticky nic nedělo, výstavba se naplno rozběhla až v letech 2009/2010. Pro úplnost dodejme, že licence na provoz těchto sítí byly vydraženy v roce 2001.

Struktura UMTS sítě
Struktura UMTS sítě.

18. Přenositelnost čísel – pomohlo to konkurenci? (2006)

V lednu 2006 spustili čeští operátoři možnost přejít se svým číslem ke konkurenci. Neudělali tak z dobré vůle a ze zájmu o zdravé konkurenční prostředí, ale z nařízení Evropské unie. Očekávaná cenová válka se ale jaksi nekonala, i když mnoho lidí se dostalo k výhodnějším nabídkám pomocí retenčních programů.

19. Příchod iPhonu do ČR (2008)

22. srpna 2008. Toto datum má v paměti nejeden skalní fanda telefonů s nakousnutým jablkem ve znaku. Čeští operátoři totiž začali přesně u půlnoci nabízet iPhone 3G. Před jejich prodejnami se tvořily fronty, což se při uvedení dalších a dalších modelů snažili prodejci zopakovat. Prvotní vlnu euforie se jim však napodobit už nejspíše nepodaří.

Cítíte to napětí ve vzduchu?

20. První Android v ČR (2009)

Tah Applu samozřejmě nemohl zůstat bez odezvy, a tak Google ve spolupráci s dalšími výrobci a operátory představil telefon HTC Dream. Ten se k nám dostal na začátku roku 2009 jako T-Mobile G1. Jeho vysouvací konstrukce plně odráží dobu, kdy kralovaly smartphony od Nokie, jeho vnitřní prostředí ale bylo úplně jiné. Pro zajímavost uveďme, že pro běh Androidu 1.6 stačilo 192 MB RAM.

T-Mobile G1.

21. Virtuální operátoři – revoluce se nekonala (2012)

Na virtuální operátory jsme museli dlouho čekat a mnozí si od nich slibovali doslova zázraky. Jako první přišel na český trh Blesk mobil a i když jeho cenová nabídka byla zajímavá, do slibované revoluce to mělo daleko. Počet virtuálů se brzy přestal počítat místo desítek ve stovkách, sem tam se objeví nějaká zajímavá nabídka, ale očekávání zůstala vesměs nenaplněna.

BLESK Mobil

22. LTE znamená budoucnost (2012)

Po sérii peripetií provázející aukce kmitočtů pro LTE to vypadalo, že se bude historie opakovat a fungujícího LTE se hned tak nedočkáme. V létě 2012 ale začal O2 komerčně provozovat LTE v Jesenici, další oblasti i operátoři následovali. Díky podmínkám ČTÚ se tak děje i v méně zalidněných oblastech.

LTE

23. Cenově dostupný flatový tarif – tak jsme se dočkali (2013)

V dubnu 2013 se O2 utrhl ze řetězu a přišel s nabídkou, které v té době nechtěl nikdo věřit – neomezené volání a SMS za 749 korun za měsíc. Asi nejvíce hlavu to zamotalo konkurenci a nemálo jejich zaměstnanců muselo nejspíše nocovat v práci, aby stihli během pár dní nabídku dohnat a předehnat. Nelze to nepochválit, ale zároveň všichni dobře víme, že v té době je volání a SMS už tak nějak pasé a jde nám hlavně o data.

24. VoLTE – zbavení se starých pout (2015)

S příchodem LTE a patřičně vybavených telefonů však nastal problém. Protože je to síť určená pro přenos dat, musejí se telefony pro hovor přepnout do starších sítí, což nějakou dobu trvá. Ne sice už dlouhé sekundy jako na začátku, ale i vteřina či dvě navíc jsou znát. Přenos hlasu přes paketové spojení namísto okruhu je tak v jistém slova smyslu přelomová záležitost, i když se na první pohled nic nemění. Navíc to otevírá další dveře, jako je například volání přes Wi-Fi.

TIP! T-Mobile spustil testovací provoz technologie VoLTE

25. Spuštění mobilenet.cz (2005)

Tento server původně začínal na adrese Techbox.wz.cz, po roce se z něj stal mobilenet.cz, který právě čtete a díky kterému jste se mohli dozvědět o mnoha výše popsaných událostech. Doufejme, že následující čtvrtstoletí bude stejně bohaté na zlomové okamžiky a že je budete trávit právě ve společnosti mobilenet.cz.

mobilenet.cz
Diskuze ke článku
Cikáda
Pěkný článek. Díky.
Xwert Is
Xwert Is
Chcem sa opýtať či ostatným chodia email notifikácie keď na nich niekto reaguje v diskusii. Pred asi pol rokom možno aj viac mi bolo povedané že sa chystá nový web a tam už to bude fungovať. No lenže kde nič tu nič.
Ako to teda je ?
DV
Mam jeste funkcni SIM kartu, ktera mi v telefonu ukazuje nazev Paegas :-)
Absolut Nowak
Ještě mi tam chybí: výbuchy Note, lagy Touchwizu, vypálili se Amoled, isocellgate, falsovani benchmarku...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze