VoLTE a VoWiFi v ČR: jaké telefony a operátoři je podporují?

18

Rychlé připojení skrze LTE si dopřává více než 90 % populace České republiky, operátoři však nekončí pouze u rychlého internetu. Soustředí se také na kvalitní hovory a rychlé spojování, a to právě díky LTE. Služba VoLTE nabídne volání skrze LTE sítě za standardních podmínek, v dnešním článku se zaměříme na to, jaká situace aktuálně panuje u tuzemských operátorů.

Na samotné rozšiřování LTE si nemůžeme téměř stěžovat, již nyní je LTE dostupné pro více než 90 % populace a pokrytí stále roste. LTE však není pouze o rychlém surfování, operátoři začali využívat LTE k propojování hovorů. Spolu s nástupem LTE se totiž objevil jeden nešvar, a to delší doba propojení hovorů. Telefon se zpočátku musel odpojit od LTE, přepnout se na GSM sítě a následně se teprve začal spojovat samotný hovor. Tento způsob propojování je označován jako CSFallBack (Circuit-switch fall back).

Nepřehlédněte:

LTE

Celý tento proces není zrovna nejrychlejší, a tak se poměrně běžně stává, že se hovor sestavuje a vytáčí i 5 a více sekund. To je v dnešní uspěchané době poměrně problém. Řešení na sebe nenechalo dlouho čekat, operátoři začali testovat VoLTE, tedy volání skrze LTE sítě. V takovém případě je hovor sestavován mnohem rychleji, samotná proces zabere něco málo přes 1 sekundu, stejně tak rychlé je i vyzvánění u protistrany.

Voláme skrze LTE

Volání skrze LTE není u tuzemských operátorů žádnou novinkou. T-Mobile tuto službu začal testovat již před téměř dvěma lety, následně spustil i komerční provoz. O2 testovalo volání skrze LTE minulý rok, Vodafone představil svůj testovací provoz před pár dny. Jak je tedy vidět, zájem o nasazení služby ze strany operátorů je zřejmý.

Hlavní výhody VoLTE

  • kratší doba propojování hovorů (zhruba 2 vteřiny)
  • vyšší kvalita hovoru
  • využití nadstavby ViLTE (videotelefonie skrze LTE)
  • telefon i při hovoru dál stahuje data skrze LTE síť (nedochází k přepojování sítí)
  • v případě přesunutí účastníka mimo pokrytí LTE se hovor plynule přepne na 2G/3G hovor
  • dostupné u tarifu i na předplacené kartě

Aktuální problémy

  • obě strany musí být připojeny k LTE
  • malé množství podporovaných zařízení
  • rychlé spojení a ViLTE lze využít jen při volání ve vlastní síti
  • skrze VoLTE nelze zjistit aktuální stav u předplacených karet (USSD kód)

Jak již víme, primární výhoda spočívá v rychlosti propojení hovoru. Telefon se od LTE neodpojuje, naopak LTE využije k rychlejšímu sestavení hovoru. Podmínkou je to, aby obě strany byly v pokrytí LTE a měly podporované zařízení. V opačném případě se hovor spojí také, ale klasickou formou. Další výhoda spočívá v tom, že operátoři časem zpřístupní i ViLTE, tedy videohovory skrze LTE. Videohovory skrze 3G sítě jsou již dávno zapomenuté a reálně s nimi koketovali jen v O2, s LTE by však tato služba opět mohla ožít. Posledním velkým benefitem je to, že VoLTE nezastavuje aktuální datové toky, proto i v průběhu hovoru můžete na pozadí dále stahovat data. To při současném řešení CSFallBack možné není. Lepší kvalita zvuku je již jen „třešničkou na dortu“, ceny jsou samozřejmě stejné jako v případě GSM hovorů.

Jsou zde ale i velká „ale“, která službu dělají mnohem nedostupnější. Nestačí totiž vlastnit telefon s LTE. Telefon musí pocházet z distribuce operátora (nemůže být tedy z volné distribuce, případně přímo od výrobce), v telefonu musí být aktuální software a musí se jednat o podporovaný kus. Těch je však aktuálně žalostně málo, operátoři však slibují rychlou nápravu.

Aby toho nebylo málo, hovor skrze VoLTE proběhne jen v případě, že se oba účastníci nacházejí ve stejné síti. Pokud jste tedy zákazníkem Vodafonu a budete zkoušet VoLTE hovor se zákazníkem T-Mobilu, který rovněž má možnost testovat VoLTE, hovor neproběhne dle standardu VoLTE, ale klasicky, skrze CSFallBack. Podmínek pro vyzkoušení je tedy více, než by bylo záhodno.

T-Mobile

Začneme T-Mobilem, který spustil testování VoLTE jako první operátor v České republice. U T-Mobile můžete využití VoLTE v komerčním provozu od roku 2015, prvním podporovaným telefonem byl Samsung Galaxy S5. Ten se již u T-Mobilu neprodává, avšak stále figuruje mezi podporovanými modely.

T-Mobile logo

Podporovaná zařízení: VoLTE u T-Mobilu

Samsung Apple Microsoft Sony
Galaxy S7 edge iPhone SE Lumia 950 a Lumia 950 XL Xperia Z5
Galaxy S7 iPhone 6s Lumia 650 Xperia Z5 Compact
Galaxy S6 edge iPhone 6s Plus Lumia 550 Xperia Z3
Galaxy S6 iPhone 6
Galaxy S5 iPhone 6 Plus

ViLTE, tedy videohovory skrze LTE, jsou u T-Mobilu od května v interním testovacím provozu, běžně se tedy zapojit nelze. V interním provozu je ViLTE testováno na modelu Galaxy S6 edge od Samsungu.

T-Mobile dále svým zákazníkům nabízí i službu VoWiFi, tedy volání a zasílání SMS/MMS skrze dostupnou Wi-Fi síť. Tato služba nalezne uplatnění především v místech, kde všeobecně dochází k výpadkům signálu, případně zde signál není vůbec (kluby, suterény, výškové budovy). S VoLTE nemá VoWiFi nic společného, v případě volání skrze VoWiFi nelze ani plynule přecházet mezi WoWiFi a 2G/3G sítí. Mezi VoWiFi a VoLTE však plynule přejít lze. Pokud se jeden z účastníků dostane mimo pokrytí Wi-Fi a LTE, hovor se automaticky přeruší. Ve své podstatě tak jde o klasickou IP telefonii, kterou si operátor zakomponoval do své nabídky, ceny se samozřejmě neliší od běžného hovoru. Výhodou je, že protistrana nijak nepozná, že voláte skrze Wi-Fi síť, telefonní číslo zůstává neměnné.

Pro využití VoWiFi je nutné vlastnit podporované zařízení od operátora a aktivovat Wi-Fi volání v nastavení. Volat můžete i účastníkovi, který funkci VoWiFi nevyužívá. Volat lze pouze na území České republiky.

Podporovaná zařízení: VoWiFi u T-Mobilu

Samsung Apple
Galaxy S6 edge iPhone SE
Galaxy S6 iPhone 6s
iPhone 6 Plus
iPhone 6
iPhone 6s Plus
iPhone 5c

Vodafone

Také Vodafone se zapojil do testovacího provozu VoLTE, a to před pár dny. Každé začátky jsou těžké, a to i ty Vodafonu, takže zpočátku je služba dostupná pouze pro jediný mobilní telefon. Vodafone začal testovací režim s modely Galaxy S6 edge a Galaxy S6 od Samsungu. Tyto modely jsou mezi operátory oblíbené, kupříkladu takový T-Mobile využívá variantu edge pro testovací provoz služby ViLTE, tedy videokonference skrze síť čtvrté generace.

Zpět ale k Vodafonu. Pro správné fungování je zapotřebí vlastnit podporovaný telefon (aktuálně tedy pouze Samsung Galaxy S6 (edge), SIM kartu s podporou LTE, musíte se pochybovat na místě pokryté signálem a službu musíte aktivovat v samoobsluze. Pro správné spojení je navíc nutné, aby obě strany měly podporovaný telefon a službu VoLTE aktivovanou. Oba účastníci navíc musí být v síti Vodafone.

Vodafone logo

Pokud některá z podmínek není splněna, hovor se spojí klasickou formou, v některých případech vstupuje do hry i alternativa HD Voice. I zde se však uplatňuje podmínka toho, že oba účastníci musí vlastnit podporovaná zařízení a navíc musí volat ve stejné síti. Odpadá však nutnost být v pokrytí LTE, HD Voice funguje i ve 2G a 3G síti.

Podporovaná zařízení: VoLTE u Vodafonu

Samsung
Galaxy S6 edge
Galaxy S6

Stejně jako T-Mobile, tak i Vodafone neopomněl VoWiFi volání, respektive volání skrze Wi-Fi síť v místech, kde není dostupný klasický signál mobilního operátora. I zde je podmínkou to, že musíte vlastnit podporovaný Samsung, avšak u Vodafonu existuje i jedna alternativa. Jde o mobilní aplikaci, která zpřístupní VoWiFi i dalším smartphonům s operačním systémem 4.0 a vyšším. Aplikaci jednoduše stáhnete z Google Play do svého zařízení, aktivujete možnost ve své samoobsluze a aplikaci nastavíte. Vložená SIM funguje jako unikátní identifikátor, ve všech případech tedy SIM karta musí být vložená v zařízení. Bez ní se hovor nespojí. Oproti funkci integrované ve smartphonu však skrze aplikaci nelze odesílat SMS ani MMS. Oproti řešení od T-Mobilu hodnotíme velice kladně to, že hovory ze zahraničí do České republiky jsou účtovány jako hovory místní. T-Mobile dokonce ani volání skrze Wi-Fi v zahraničí nenabízí, v tomto ohledu si tedy Vodafone zaslouží velkou pochvalu.

Stáhnout Vodafone Wi-Fi volání

Google Play (zdarma)

O2

Posledním operátorem v našem hledáčku je O2. I to začalo VoLTE testovat, dokonce již v minulém roce, avšak plánované spuštění komerčního provozu na konci minulého roku neproběhlo. Aktuálně se zástupci společnosti vyjadřují tak, že ke spuštění služby by mělo dojít „někdy v tomto roce“, konkurence však do té doby může získat značný náskok, minimálně co se počtu podporovaných zařízení týká.

O2

Závěr a zhodnocení: čekání na O2

Situace ohledně VoLTE je komplikovanější, než se na první pohled zdá. Aktuálně ji nabízí Vodafone a T-Mobile, na O2 se čeká. I u operátorů, kteří službu poskytují, jsou mnohé komplikace. Zprvu musíte vlastnit podporovaný telefon a ten musí být z nabídky operátora. Hovory skrze VoLTE lze provádět pouze v tom případě, že jsou oba účastníci ve stejné síti, mají podporovaná zařízení a jsou připojeni k LTE. Suma sumárum, všechny podmínky splní jen mizivé procento zákazníků.

Jako zajímavou alternativu však shledáváme službu VoWiFi. Ta se uplatní nejenom v místech se špatným signálem, ale v případě Vodafonu také v zahraničí, kde budou klienti volat do České republiky za domácí ceny.

Jak se nové služby našich operátorů líbí vám? A máte již reálnou zkušenost s VoLTE a VoWiFi voláním?

Zdroje: vodafone.cz, vodafone.cz, t-mobile.cz, t-mobile.cz

Diskuze ke článku
DV
2G hnedtak nevypnou, nelze nutit lidi, kteri maji "hloupe" 2G telefony, aby je hned vymenili, to vezme roky (jako napr DVBT2), if at all, je to zakladni telefonni GSM sit. Spis vypnou (a uz ted nerozsiruji) 3G a soustredi se na 4G. Sam mam S7, ale napr. v metru neni (vyjma nove casti acka) nic jineho nez 2G. I kdyz kecaji, ze tam bude vsude 4G, neverim :-( Navic nechapu, proc je VoLTE jen u podporovanych telefonu, muj je S7 dual SIM z Dubaje, tak mam forever smulu :-( Vidim to na souziti 2G a 4G a za roky mozna 5G (ha ha ha).
pet
je to jedna velka bida a tragedie!

fakt nechapu proc neudelali nejdrid vsude funkcni 3g s tim ze by vypli 2g. pres to jde volat a datovat zaroven. Nasledne teprve po standardizovani podminek a vyjasneni vseho melo byt nasazovano 4g a to az teprve po tom co by ve 4g slo volat a datovat zaroven a co by ho podporovali vsechny mobily se vsemy systemy.

aktualni stav kdy se vola pres 2g, 3g a ted teprve po letech fungovani 4g se zacne volat pres to ale bez dat zaroven je totalni gulas, silenost a my vsichni pokusni kralicil
pet
co je pro mne zasadne to nejdulezitejsi je vypnuti 2g. to az bude tak konecne bude aspon trochu poradek. stejne je to k nicemu a uz melo byt vypnute davno. snad se do roka nebo dvou dozijeme a volani ve 4g bude fungovat uz vsem
Pepan
"VoLTE nemá VoWiFi nic společného" - se domnívám, že ta věta není pravdivá. Aspoň pro síť operátora.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze