Retro: Nokia 3210 – první Finka bez antény

16

V posledním prázdninovém díle seriálu retro se po horkém týdnu trošku zchladíme a zavítáme do Finska. V roce 1999 totiž Nokia přišla s modelem 3210, který lákal na výměnné kryty, již oblíbeného hada, ale především na novátorskou integrovanou anténu. Jaký byl tehdejší mobil pro masy?

V devátém díle seriálu retro se vrátíme do stejného období, jako v díle předešlém. Opět se tak jedná o rok 1999, kdy světlo světa spatřila populární Nokia 3210. Mimochodem vůbec první model od Nokie, který nabídl integrovanou anténu. Pojďme si na ni společně zavzpomínat.

Něco o oslavenci

Nokia 3210 byla oficiálně představena už v březnu 1999 jakožto nástupce staršího modelu 3110. Od samotného počátku byla zaměřena na širší rozšíření a částečné nahrazení již úspěšného modelu 5110. Finský výrobce se tak snažil nabídnout něco, co do té doby nebylo běžné a tím nalákat nové zákazníky. Trefou do černého bylo integrování antény do těla telefonu. Už žádná zavazející anténa, která jen zvětšovala celkové rozměry. I bez antény však byla Nokia 3210 poměrně velkým telefonem. Na výšku měřila 124 milimetrů, široká byla 50 milimetrů a tloušťka se zastavila na 23 milimetrech.V pase ale mohla zhubnout koupí méně tlustého akumulátoru. Ten byl mimochodem typu NiMH a v některých případech disponoval vibračním motorkem.

První Nokia bez antény, to je model 3210

Se standardní baterií měla Nokia 3210 hmotnost 154 gramů, což nebylo nijak málo. Pokrok oproti modelu 5110, který vážil 170 gramů, však byl jasně patrný. Na druhou stranu Nokia 3210 působila robustním dojmem a také i něco vydržela. Na kvalitě konstrukce nic neubraly ani výměnné kryty. Displej byl na svou dobu poměrně velký, jeho rozměry činily 33 x 19 milimetrů (1,5 palce), přičemž operoval s rozlišením 84 x 48 pixelů. Zbývá dodat, že byl grafický, dokázal zobrazit až pět řádků textu a byl zeleno-žlutě podsvětlen.

Zajímavě prohnutý design se líbil

Pod displejem se objevila velmi kvalitní klávesnice. Jednotlivá tlačítka byla plastová a pohodlně se mačkala. Nad alfanumerickou částí se nacházel tradiční shluk tří kláves, aneb jednoduché ovládání v podání Nokie skládající se z korekčního „céčka“, klávesy NaviKey a spojené dvojklávesy se šipkami. Psaní SMS zpráv byla jedna radost, nechybělo dokonce ani počítadlo napsaných znaků. K dokonalosti scházel slovník T9 nebo interní paměť na zprávy. Vystačit jste si museli pouze se SIM kartou. Specialitou Nokie 3210 ale byly obrázkové zprávy, které přinesla jako vůbec první Nokia v historii.

Prostředí bylo jednoduché, ale nanejvýš přehledné. Hlavní displej jste si mohli ozdobit obrázkem a hlavní menu nabízelo velké ikonky, které byly navíc animované. Jelikož byla 3210 pasována do role dostupnějšího telefonu, nebyla výbava bůhví jaká. Ukrátit dlouhé chvíle mohla trojice her, z nichž největší popularitě se samozřejmě těšil Had ve svém prvním vydání. Ceněná byla podpora času a data, díky jejichž přítomnosti se mohl objevit také jednoduchý budík. Vhod mohla přijít i základní kalkulačka. Vítanou funkcí, kterou v dnešní době mnohdy postrádáme, byly vyzváněcí profily.

Výměnné kryty skýtaly mnoho možností, jak si telefon přizpůsobit

Retro: Nokia 3210

Závěr

V České republice se Nokia 3210 začala prodávat v průběhu července 1999 za cenu, která převyšovala 11 tisíc korun. V nabídkách operátorů a obchodů vydržela bezmála dva roky, než byla definitivně nahrazena Nokií 3310. Díky integrované anténě, zajímavé výbavě a postupně klesající ceně se dočkala i slušné popularity. Například na legendu 5110 však ani zdaleka nedosáhla. V dnešní době Nokii 3210 již asi nikdo aktivně nepoužívá, ale přesto ji s trochou snahy seženete od nějakého sběratele. Často jde o zachovalé kousky, neboť Nokia 3210 byla poctivým kusem telefonu, co něco vydržel.

Plastová klávesnice byla skvělá

Tímto jsme se dostali na závěr dnešního retra. Za čtrnáct dní se opět přihlásíme s dalším, v pořadí již desátým dílem, ve kterém se velmi pravděpodobně podíváme na výrobce, který doposud v našem seriálu nefiguroval.

Diskuze ke článku
Kasprik
Jaj pamatuju na ní jak jsem na jaře roku 2000 pro ní běžel do prodejny eurotelu a v sadě GO jsem jí bral za 10.000,-Kč. Jó to byly doby.
Michal
Nokia 3210 byl druhý telefon mojí manželky, nahradila jím tehdy populární Alcatel v jejím případě OT view DB. Kupovali jsme ji v Oskarově obchodě v Praze na Vinici v době kdy jako novinka přišla 3310 a 3210 šla na rozumnější cenu pod 8000Kč. A i tak to byl pořádný krok vpřed. Díky němu tenkrát propadla kouzlu SMS. Na 3210 se dali psát opravdu pohodlně. Co byl problém, byly baterky. Díky tomu, že jako jeden z mála (jediný?) používal dvoučlánkovou NiMH baterii neexistovala náhrada v podobě Li-ion a dokupované neznačkové NiMH rychle odcházely. Jak dlouho 3210 přesně žena měla nevím, ale v jejím případě nástupcem byl Siemens MT50.
Nokia
Ahoj přátelé, kamarádi. Je radost vidět legendární mobilní telefon 3210 na živém videu. Mezi lidmi pak pluje veřejně uznávaná pravda, že Nokia 3210 BYLA PRVNÍM MODELEM s integrovanou anténou. Ač byly Nokia 3210 nejrozšířenějším někdejším telefon bez trčící antény, skutečnost je taková, že o několik měsíců sříve jsme představili a také uvedli do prodeje Nokii 8810. Jako zástupce prémiové třídy musel nabízet něco více. Až poté, co se 8810 dostala k vybraným majitelům jsme uvedli model 3210. Ačkoliv dogma a auru Nokie 3210, jakožto prvního telefonu s integrovanou anténou, asi nikdo nevezme, rádi bychom, aby se ani na Nokii 8810 nezapomnělo.

Nokia
craul
Nostalgie. Já ji sice nikdy nevlastnil, ale spolužačka ve třídě ji tehdy dostala a všichni jsme to okukovali-ta integrovaná anténa - to bylo něco pro nás doposud nevídaného. Cena však byla hodně vysoká (v případě nedotovaného telefonu). Je pravda, že tehdy telefony hodně vydržely díky tvrdým plastům a celkově bytelné konstrukci - pří pádu maximálně odletěl kryt baterky (což posloužilo jako deformační zóna :-) ) a telefon fungoval dál. Bylo by fajn kdybyste dál a dál pokračovali ve vašem retro seriálu - jistě hovořím i za ostatní, že je to příjemné zpestření v dnešním mobilním světě zahlceném chytrými "už skoro ani ne" telefony. Chtělo by to otestovat ještě nějakou Motorolu, která se u nás prodávala (T180, T2288R ..). Jen tak dál.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze